Az Õszibarack termékpálya termelési és értékesítési feltételrendszere
az EU-csatlakozás tükrében
The conditions of production and sales of peach sector chain regarding
to the EU accession
Készítette: ZÖLDI ZSUZSANNA,
Gazdasági- és Társadalomtudományi Kar, V. évfolyam
Témavezetõ: Dr. Takácsné dr. György Katalin, Üzemtani Tanszék, egyetemi docens
Az õszibarack-termelés a gyümölcstermelés 7%-át adja, a zöldség-gyümölcs termelésnek pedig 2,8%-át Magyarországon.
Az Európai Unió zöldség-gyümölcs piaci szabályozásában a friss zöldségek, gyümölcsök a kevésbé szabályozott termékek közé tartoznak. Az EU piacszabályozásnak eszköze az áru osztályba sorolása és szigorú minõség-ellenõrzése, valamint a termelõk értékesítõ szervezeteinek létrehozása. A támogatásokhoz is a termelõi szervezeteken (TÉSZ) keresztül juthatnak a termelõk. A TÉSZ-ek kedvezõbb értékesítési lehetõségeket teremtenek a termelõk számára. Az EU-ban az õszibarack-import esetében belépési árrendszert alkalmaznak, ahol az adott idõszakokra megállapított belépési áron alul értékesítve pótvám terheli a gyümölcsöt.
A telítõdött piacot magas minõségi követelmények jellemzik, a post harvest tevékenység nélkül a piacon való megjelenés nem lehetséges. Mindez megfelelõ anyagi hátteret feltételez. A hazai termelõk stabilitása és versenyképessége igényli a támogatást, elsõsorban a fejlesztési és beruházási támogatásokat a megfelelõ jövedelem, színvonal biztosítása érdekében.
Az éles versenyben az ágazat szétaprózottsága, kiszolgáltatottsága hátrányt jelent. A kereskedelmi láncok, szupermarket-hálózatok szerepe döntõ, nemzetközi és hazai terjedésük indokolttá teszi az integrálódást.
Dolgozatomban áttekintem az õszibarack-termelés nemzetközi és hazai helyzetét, naturális versenyképességét, ültetvény- és birtokszerkezetét, valamint piacra jutásának jelenlegi helyzetét és a termékpálya szabályozásának EU és magyar gyakorlatát.
Vajon a fent említettek hiányában képes lesz-e megfelelni az ágazat a szigorú minõségi követelményeknek, és a magyar piac szükségleteit kielégíteni?