PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
a gasztronómiai és borturizmus, mint kiemelt idegenforgalmi terméktípus támogatására


 

A Gazdasági Minisztérium Turizmus Szakterülete az Országos Idegenforgalmi Bizottság (OIB) döntése alapján pályázatot hirdet 1998-1999-ben megvalósuló gasztronómiai és borturizmus fejlesztésére irányuló rendezvények előkészítése, megvalósítása és marketingtevékenységének, és a vendéglátóhelyek higiénés feltételeinek támogatására.

A pályázatok lebonyolításában közreműködik a Magyar Turizmus Rt.

Pályázat nyújtható be az alábbi témákban:

Szakmai versenyek támogatása

A pályázat célja:

A pályázat célja olyan szakmai versenyek támogatása, amelyek népszerűsítik a hagyományokon alapuló korszerű magyar gasztronómiát.

Pályázni lehet nemzetközi vagy országos, nagyközönség számára nyilvános, Magyarországon vagy külföldön megrendezésre kerülő szakmai versenyek rendezésével kapcsolatosan felmerülő költségek támogatására, illetve hasonló adottságokkal bíró szakmai versenyeken való részvétel költségeinek támogatására.

Verseny szervezési költségének támogatására pályázhatnak szakmai szövetségek, szakmai oktatással, továbbképzéssel foglalkozó szervezetek, intézmények, vállalkozások.

Versenyen való részvétel költségeinek támogatására pályázhatnak mindazok, akik a versenyekre hivatalos meghívó- vagy elfogadólevéllel rendelkeznek, igazolni tudják a verseny szakmai ismertségét, valamint vállalják, hogy a rendezvények ideje alatti sajtótájékoztatókon és a magyar megjelenéshez kapcsolódóan jelentős magyar idegenforgalmi propaganda tevékenységet fejtenek ki.

A kiutazó versenyzők részére biztosítjuk a turisztikai anyaggal való ellátást.

Műsoros vendéglátóhelyek, szállodai kulturális programok támogatása

A pályázat célja olyan vendéglátóhelyek támogatása, amelyek színvonalas programok, illetve kiállítások szervezésével hozzájárulnak a kulturált szórakoztatáshoz, a magyar művészet értékeinek bemutatásához és megőrzéséhez.

A rendezvényeken fellépő, illetve kiállító művészek szakmai referenciáit csatolni kell a támogatási kérelemhez.

Előnyt élveznek azok az egységek, amelyek bizonyítani tudják, hogy jelentős külföldi vendégforgalmat bonyolítanak le.

Nem pályázhatnak olyan egységek, amelyek az elmúlt években minőségi kifogás vagy szabálysértés miatt elmarasztalásban részesültek.

Bel- és külföldön megvalósuló gasztronómiai rendezvények támogatása

A pályázat célja a hagyományokon alapuló tájjellegű, valamint a korszerű magyar gasztronómia és borkultúra bemutatása és népszerűsítése hazai és külföldi rendezvényeken (kiállítások, bemutatók, külföldi gasztronómiai napok, szakiskolák cserelátogatása, stb.).

Pályázhatnak szakmai szervezetek, vendéglátó üzletek és vállalkozók, iskolák, illetve mindazok, akik vállalják, hogy a magyar vendéglátás és a gasztronómiai termékek kapcsán népszerűsítik a magyar gasztronómiát és borkultúrát.

Előnyt élveznek, akik a rendezvényt különböző látványos, érdekes programokkal, kóstolókkal színesítik, valamint a rendezvények ideje alatti sajtótájékoztatókon és a magyar megjelenéshez kapcsolódóan jelentős idegenforgalmi propaganda tevékenységet fejtenek ki. A kiutazók részére biztosítjuk a turisztikai anyaggal való ellátást.

A pályázatban szerepeljen a rendezvény megvalósításának részletes forgatókönyve, valamint a pályázónak – amennyiben külföldi megjelenésre pályázik – rendelkeznie kell a két legfontosabb szakmai szervezet egyikének referenciájával (Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Magyar Vendéglátók Ipartestülete).

Pályázni lehet az 1999. Magyar Gasztronómia Éve országos rendezvénysorozathoz kapcsolódó rendezvényekre, azok előkészítési, marketing költségeinek támogatására is.

A magyar gasztronómia és borkultúra népszerűsítése a hagyományos és elektronikus médiákban

A pályázat célja, hogy valamennyi turista, vendég, érdeklődő megismerkedhessen a magyar gasztronómia és borkultúra értékeivel.

Pályázni lehet:

  • minden újszerű, tájékoztató szövegű, prospektusszerű étlappal és borlappal (amelyek esetleg információt adnak az elkészítési módozatokról, a történetükről, a földrajzi környezetükről, a környék idegenforgalmi nevezetességeiről is).

  • CD-ROM, könyv, oktatási célra használható kiadvány megjelentetésével

  • Internet hálózati honlappal (vagy a témához tartozó bővítéssel) a magyar gasztronómiáról és borkultúráról, valamint az 1999. évi gasztronómiai rendezvényekről, amely hozzáférhető a világ minden részében és használható a magyar turisztikai képviseleteken is.

  • Előnyt élveznek az 1999. Magyar Gasztronómia Évét bevezető, népszerűsítő pályázók, akik egyidejűleg vállalkoznak a gasztrokulturális információ hagyományos (nyomtatott) és elektronikus úton való elérhetővé tételére, akik lehetővé teszik ezen információ kapcsolódását más idegenforgalmi informatikai termékhez; idegen nyelven is képesek a fenti követelmények teljesítésére; és rendelkeznek ez irányú referenciával.

Vendéglátóhelyek higiénés feltételeinek javítása

A pályázat célja az 1999. Magyar Gasztronómia Éve rendezvénysorozat kulturált lebonyolításának érdekében a vendéglátóhelyek (szállodák, panziók, éttermek, kávéházak, cukrászdák, borozók, stb.) mellékhelyiségeinek korszerűsítésére, bővítésére, a higiénés feltételek javítására, EU normák szerinti fejlesztésére.

Pályázni lehet felújítási, elsősorban elavult mellékhelyiségek nemzetközi színvonalúra történő átalakítási munkáinak támogatására (pl. a befogadóképességnek megfelelő számú WC bővítésére, folyékony szappan, kézszárító ill. törülközőtartó stb.)

Pályázhatnak már üzemelő vendéglátó üzletek, vállalkozók és mindazok, akik vendéglátóipari működési engedéllyel rendelkeznek és elismerten magas színvonalú szakmai szolgáltatást nyújtanak.

A pályázathoz csatolni kell a vendégforgalmi adatokat és az éves mérleget – mint a megvalósítási hatástanulmány mellékletét, amellyel igazolni kell a beruházás szükségességét, valamint a megvalósítás részletes ütemtervét, referenciákról dokumentumokat, valamint a fejleszteni tervezett helységről 1 hónapnál nem régebbi fényképet.

Minden pályázati témára vonatkozó általános információk

A pályázat elválaszthatatlan részét képezik a 263/1997. (XII. 21.) Korm. rendelet és az IKIM 37/1998. (VI. 11.) rendeletében előírt nyilatkozatok, igazolások (részletes felsorolás a pályázati adatlapban).

A pályázat benyújtása folyamatos. A pályázatok értékelésére negyedévenként kerül sor. Minden negyedév utolsó napjáig postára adott pályázatok értékelése az azt követő 30 munkanapon belül megtörténik.

A pályázaton részt vehetnek a Ptk. 685. §. c. pontjában meghatározott belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetek (állami vállalat, egyéb állami gazdálkodó szerv, szövetkezet, gazdasági társaság, közhasznú társaság, egyes jogi személyek vállalata, leányvállalat, továbbá egyéni vállalkozó), valamint helyi és megyei önkormányzatok, költségvetési szervek, egyesületek, köztestületek, alapítványok, belföldi illetőségű természetes személyek, akik/amelyek vállalják, hogy a rendezvényhez kapcsolódóan jelentős idegenforgalmi propagandatevékenységet fejtenek ki.

A pályázat elbírálása során az egyes céloknál ismertetett szakmai szempontok mellett előnyben részesülhetnek, akik:

  • turisztikai hozzájárulást fizetnek / vagy önkormányzatok esetén a kivetett idegenforgalmi adó után járó költségvetési támogatást is a turizmus érdekében használják fel,

  • a rendezvényekkel és kiadványokkal már kapcsolódnak az 1999. Magyar Gasztronómia Éve országos rendezvénysorozathoz,

  • a pályázott rendezvényhez/kiadványhoz, illetve fejlesztéshez az illetékes önkormányzattól is pénzügyi támogatásban részesülnek,

  • referenciával rendelkeznek,

  • a kiírás időpontja előtt egy éve a cégjegyzékbe bejegyzésre kerültek, vagy egyéni vállalkozók esetében legalább egy éve vállalkozói igazolvánnyal rendelkeznek.

Nem nyújtható támogatás:

  • Csődeljárás, felszámolási eljárás alatt álló szervezeteknek,

  • olyan rendezvényhez/kiadványhoz, mely az 1998-99-es évre vonatkozó IKIM vagy IKIM - Nemzeti Kulturális Alap közös pályázatból már ugyanerre a célra támogatást kapott,

  • azon szervezeteknek, vagy személynek mely, vagy aki a költségvetés alrendszereiből juttatott támogatásra vonatkozó szerződésben vállalt kötelezettségét öt évre visszamenőleg nem teljesítette,

  • olyan rendezvény/kiadvány/fejlesztés számára, amely a pályázat benyújtási határideje előtt már megvalósult/megjelent,

  • a pályázó nem rendelkezik a végzett tevékenység egészére kiterjedő valamennyi hatósági engedéllyel.

  • Nem támogatható az a rendezvény / kiadvány /fejlesztés, amely azonos projektként a Turisztikai Célelőirányzat terhére más témájú, célú pályázati felhívás alapján korábban támogatásban részesül(t). Más célelőirányzat, vagy alap pályázata alapján jutatott támogatás összege a döntésnél illetve a szerződéskötésnél figyelembevételre kerül és a támogatás együttes értéke sem haladhatja meg a rendezvénnyel / kiadvánnyal / fejlesztéssel összefüggő költségek 70%-át.

A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, amely a támogatott cél megvalósításával összefüggésben felmerült és kifizetett, közvetlen bevételekkel csökkentett számlákkal igazolt kiadások, költségek legfeljebb 70%-áig terjedően adható. A támogatás összege nem haladhatja meg – társfinanszírozás esetén sem – a támogatott projekt költségeinek 70%-át.

A támogatási összeg a támogatott cél megvalósítását követően a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően és a forrásarányos elszámolás alapján utólag, a pályázó nevére kiállított számlák, illetve a fizetéseket igazoló dokumentumok, illetve másolatok megküldése után folyósítható.

A pályázat benyújtása:

A pályázat benyújtásakor eljárási díjat kell fizetni, amelyet a Turisztikai Célelőirányzat Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01220139-52000001 számú számlájára kell címezni (ÁHT szám: 030164, Tranzakciós kód: 310). Az eljárási díj mértéke: az igényelt támogatás összegének 0,5%-a, de legalább 5.000,- Ft és legfeljebb 50.000,- Ft. Az eljárási díj átutalással vagy csekken fizethető, amelyen kérjük feltüntetni: GasztronómiaI és Borturizmus pályázat.

Az eljárási díj kizárólag a forráshiány miatt elutasított pályázatok esetében utalható vissza.

A pályázat kizárólag az e pályázathoz készített pályázati adatlapon nyújtható be, az adatlap kérhető és átvehető a Pályázati Információs Irodában (1051 Budapest, Dorottya u. 4., telefon: 318-3968), valamint a Magyar Turizmus Rt. Támogatásokat és Pályázatokat Kezelő Igazgatóságán (1051 Budapest, Vigadó u. 6., telefon: 235-4575, vagy 235-4505).

A pályázatokat 1 eredeti és 9 másolati példányban kell a Magyar Turizmus Rt. Támogatásokat és Pályázatokat Kezelő Igazgatóság címére (1364 Budapest Pf. 280.) postán elküldeni. A küldeményre kérjük ráírni: GASZTRONÓMIAI ÉS BORTURIZMUS PÁLYÁZAT.

Hiányos pályázat esetén határidő megjelölésével a pályázó – egy esetben – hiánypótlásra hívható fel.

Kizárólag postán küldött pályázatokat fogadunk el, a beküldési határidő betartását a Bíráló Bizottság a postai keletbélyegző alapján ellenőrzi.

A pályázatok értékelése és az eredmények nyilvánosságra hozatala:

A pályázatokat Bíráló Bizottság értékeli. A támogatásról a Bíráló Bizottság javaslata alapján a miniszter, illetve a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára dönt.

A támogatásban részesült pályázók jegyzéke és a Bíráló Bizottság összetétele a döntést követően a Turisztikai Értesítőben valamint a Heti Turizmus c. lap Hírmondó mellékletében kerül nyilvánosságra. A pályázók az eredményről írásban is értesítést kapnak.

Szerződéskötés:

A támogatásban részesülő pályázókkal a Gazdasági Minisztérium szerződést köt a támogatás feltételeiről, folyósításáról, felhasználásáról, valamint az elszámolási és egyéb kötelezettségekről. Amennyiben a támogatási szerződés megkötésétől számított hat hónapon belül nem kezdődik meg a támogatott cél megvalósítása a pályázó hibájából, a döntés érvényét veszti.

A pályázati felhívással összefüggő kérdésekben felvilágosítást ad a Pályázati Információs Iroda és a Magyar Turizmus Rt. Támogatásokat és Pályázatokat Kezelő Igazgatósága, naponta 8-14 óra között.