+ Ötletistálló +

Erre igazán büszkék vagyunk! close

+ MY-X DVD +

2017.IX.
A MY-X team (fiatal tagjaival közösen) sikeresen vett részt a szarvasi konferencián!

2017.VII.
A MY-X team (fiatal tagjaival közösen) sikeresen vett részt az Enyedi Emlékkonferencián!

2017.VI.
A MY-X team egy tagja elnyerte a Bárdy Péter Természettudományi Díjat többek között kiemelkedő innovativitása okán!

2017.V.
A MY-X team egy tagjának a Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíj pályázatra benyújtott dolgozatát a Zsűri véleménye alapján az Alapítvány kuratóriuma matematikai különdíjban részesítette, ill. a kutatócsoport tagjának további tanulmányait egyszeri ösztöndíjjal segíti!

2017.IV.
Különdíjat kapott a MY-X team egyik tagja a minszki nemzetközi esszéíró versenyen a jövő iskolájában várható IKT használatról szóló tanulmányáért!

2017.IV.
III. helyezés a Hlavay Diákkonferencián!

2017.III.
Az NTP-NFTÖ támogatásával beszerzésre került egy prémium kategóriás laptop!

2017.II.
A TUDOK (nyíregyházi) országos döntőjéből sikeres továbbjutás a (székesfehérvári) Kárpát-medencei döntőbe!Utolsó módosítás: 2015.VII.19.14:08 - MIAÚ-RSS
A MIAÚ immár 20­+ éve áll a Köz szolgálatára!

Robotszem - Az ideális klaszterszám felismerése hasonlóságelemzések keretében

Vezércikk: 2016. Január (MIAU No. 209.)
(Előző cikk: MIAU No. 208.)

Kulcsszavak: robotszem, hermeneutika, anti-diszkriminációs modellek, optimalizálás, automatizálás, mesterséges intelligencia, hasonlóságelemzés

Kivonat: A klaszterezés kapcsán az ideális klaszterszám keresési kifejezés kevés találatot eredményez a magyar nyelvű oldalakon. Ezek egy része érdemi tartalom nélkül leginkább csak sejteti a fogalmat, míg más esetekben ennek lehetősége is kérdőjellel kerül megfogalmazásra. Ideális ponthalmazok (pl. négyzet, háromszög, kör) klaszterezése keretében a k-közép eljárás kapcsán anomáliák voltak fellelhetők saját kísérleteinkben, melyek természetesen kihatnak tetszőleges ponthalmazok értelmezésére is és zavaró jelként hatnak az ideális klaszterszám feltárása során is. A zavarok létezésére 2-dimenziós ponthalmazokra vonatkozó intuíciótesztek is rámutattak. Az optimális klaszterszám kapcsán olyan eljárás kerestetik (vö. robotszem) tehát, mely képes a zavaró hatásokat kiküszöbölve, tetszőleges dimenziószám mellett is feltárni az eddig használt klaszterezés-értékelési attribútumok tetszőleges köre alapján az ideális klaszterszámot. A többlépcsős hasonlóságelemzés anti-diszkriminatív rétege (COCO-Y0) maximális érzékenységre állított változata az itt bemutatandó részletek mellett képesnek mutatkozott erre. Tovább (DOC) *** Tovább (PDF)


Észrevételeit érdeklődéssel várjuk email-ben!

((Vissza))
miau.my-x.hu
myxfree.tool
rss.services