Takarmányok kémiai összetétele és táplálóértéke baromfiban

 

 

Név

Sza

Ny.

feh.

Ny.

zsír

Ny.

rost

 

Nmka

 

Hamu

 

Ca

 

P

AMEn

g/kg

1000 g szárazanyagban, g

MJ

FORRÓLEVEGŐVEL SZÁRÍTOTT ZÖLDTAKARMÁNYOK

Lucernaliszt      I.o.

910

234

30

221

400

115

18,2

3,3

5,93

                        II.o.

913

207

27

260

400

106

17,1

3,1

4,80

MAGVAK ÉS TERMÉSEK

Gabonamagvak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Árpa

888

121

20

55

776

28

0,9

3,8

13,12

Búza

885

134

18

29

799

20

0,7

3,9

14,61

Köles

887

295

12

83

572

38

1,4

5,0

14,66

Kukorica

885

90

40

27

826

17

0,5

3,1

15,67

Rozs

882

106

17

30

826

21

0,6

3,6

12,09

Szemescirok

880

115

35

34

794

22

0,2

3,7

15,13

Tritikale

881

117

13

29

819

22

0,6

3,8

14,23

Zab

886

117

42

133

674

34

1,1

3,7

11,20

Hüvelyes magvak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borsó

888

248

14

65

636

37

1,4

5,0

12,77

Csillagfürt

880

435

52

165

299

49

1,5

4,9

9,40

Lóbab

887

295

12

83

572

38

1,4

5,0

11,46

Szójabab

898

375

207

77

283

58

2,4

6,7

14,93

Olajos magvak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napraforgó

916

193

499

169

102

37

3,9

6,5

21,81

Repce

924

232

404

85

231

48

3,0

7,6

19,18

MALOMIPARI TAKARMÁNYOK

Búzacsíra

907

278

70

88

520

44

0,8

11,8

9,33

Búzakorpa

886

172

38

109

624

57

1,3

11,8

8,28

Búza takarmány liszt

878

177

44

60

677

42

1,3

7,2

11,92

Kukoricacsíra

940

167

233

96

449

55

0,9

6,0

16,04

Kukorica korpa

886

122

68

108

676

26

0,4

3,0

9,36

Kukorica takarmányliszt

884

100

64

55

758

23

0,9

4,5

13,26

SZESZIPARI MELLÉKTERMÉKEK

Kukoricamoslék, szárított

946

291

106

61

480

62

0,8

5,5

12,55

Kukoricatörköly, szárított

932

213

43

84

595

65

0,8

7,7

12,21

DDGS

941

252

97

70

518

63

0,8

6,1

12,45

Takarmányélesztő

920

489

11

0

415

85

 

 

11,83

KEMÉNYÍTŐGYÁRI MELLÉKTERMÉKEK

Kukoricaglutén

916

714

15

16

234

21

0,6

6,4

16,03

CGF

923

225

31

91

581

72

0,8

7,1

8,26

Kukoricakeményítő

916

7

1

2

988

2

0

0,3

17,11

OLAJIPARI MELLÉKTERMÉKEK

Extrahált földimogyoró, jó

902

562

11

87

277

63

3,1

7,8

16,03

            közepes

916

516

13

115

293

63

3,1

7,5

8,26

Extrahált gyapotmagdara

900

429

17

156

335

63

3,0

8,5

17,11

Extrahált kukoricacsíradara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            malomipari

894

139

27

68

708

58

0,9

5,8

10,91

            keményítőipari

940

257

21

91

568

63

0,9

5,8

7,99

Extrahált napraforgódara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   jó

908

431

19

149

314

87

4,0

16,6

7,47

   közepes

918

399

20

187

311

83

3,3

13,4

7,17

Extrahált repcedara

916

378

25

129

390

78

7,1

11,5

8,02

Extrahált szójadara,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   jó

894

539

18

64

303

76

3,3

6,6

10,70

   közepes

889

518

18

71

321

72

2,8

6,4

10,48

   gyenge

893

493

21

76

338

72

3,4

6,3

10,25

Kukoricacsíra pogácsa

962

221

117

120

519

23

0,6

4,6

8,97

Napraforgó pogácsa, kevés héj

931

308

181

200

241

70

3,1

11,2

10,46

CUKORIPARI MELLÉKTERMÉKEK

Melasz

780

108

0

0

796

96

3,0

0,3

12,38

SÖRIPARI MELLÉKTERMÉKEK

Malátacsíra

934

285

11

151

485

68

2,3

7,9

11,09

Sörélesztő, szárított

900

539

13

0

364

84

3,5

15,5

13,04

Sörtörköly, szárított

917

267

88

167

433

45

2,9

5,3

10,10

ÁLLATI EREDETŰ TAKARMÁNYOK

Baromfi ipari húspép

360

244

638

0

55

63

 

 

24,22

Halliszt 70 % fehérje,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   alacsony zsírtartalom

933

765

37

0

34

164

36,7

24,5

13,32

   magas zsírtartalom

926

738

111

0

8

143

 

 

14,93

Halliszt 65 % fehérje,

914

702

103

0

15

180

43,2

27,5

14,26

   60 % fehérje

913

676

115

0

19

190

49,6

26,9

14,33

Húsliszt

908

702

96

0

25

177

 

 

13,22

Toll-liszt, hidrolizált

913

864

66

0

41

29

2,0

7,0

13,59

Vegyes állati fehérjeliszt,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   62 % fehérje

933

669

126

0

35

170

47,2

29,7

14,11

   58 % fehérje

945

624

156

0

40

180

50,5

26,8

14,67

   54 % fehérje

936

587

187

0

26

200

57,1

26,8

15,06

   50 % fehérje

946

520

196

0

22

262

68,0

26,2

14,10

Vérliszt

956

959

3

0

4

34

1,2

3,8

12,87

EGYÉB TAKARMÁNYOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Száraz kenyér

900

120

30

10

810

30

 

 

15,45

 

            Készült: a takarmányadatbank adatai alapján, korszerűsítve 2005. 02.10.

 

Vissza