![]()
|
A FŰSZERPAPRIKA TERMESZTÉSE Dr. Kapitány JózsefKiadja: Fűszerpaprika Kutató – Fejlesztő Kht.- Kalocsa, 2005 -
A fűszerpaprika
termesztése 1.
Fűszerpaprika termesztés jelentősége A
fűszerpaprika az élelmiszerfogyasztásban betöltött szerepe miatt nélkülözhetetlen
növénye és fűszere a magyar konyhának. A korszerű, egészséges táplálkozásban
mind nagyobb szerep jut a természetes eredetű ételízesítőknek, festékanyagoknak, fűszereknek,
melyek kedvezően befolyásolják a táplálkozást, az emésztést, a közérzetet,
végeredményben az ember egészségét. Az ember életében ilyen tényező a
fűszerpaprika is, amely egyre ismertebb és keresettebb fűszer a Kárpát-medencében
és a világon egyaránt. A
fűszerpaprika őrlemény az illatok, ízek, aromák együttese, a magyaros ételek legfőbb
záloga, gazdag vitaminforrás. Megnyerő színe, magas színezéktartalma, édeskés vagy
csípős íze igazi magyar fűszerré alakította ki, jelentős mértékben hozzájárult
a magyar fűszerpaprika világhírnevének megalapozásához. Konyhai és élelmiszeripari
felhasználásán túl jelentős szerepet tölt be a gyógyászatban, és a kozmetikai
ipar területén. Az utóbbi időszakban, mint természetes
színezőanyag is az érdeklődés középpontjába került, és mindinkább keresetté
vált. A fűszerpaprika felhasználása őrleményként a konyhában, konzerv és
húsiparban, húskészítmények fűszereként nélkülözhetetlen. A
fűszerpaprika az elmúlt évszázadok során a táplálkozásban betöltött szerepénél
és gazdasági jelentőségénél fogva egyre közelebb került a magyar emberhez,
összefonódott mindennapi életével. Igazi magyar növénnyé, termékké „HUNGARICUM”-má
vált. Magyarországon
és a Kárpát-medencében a fűszerpaprikát az 1500-as évek óta ismerik. Egyik régi
neve, „törökbors” arra utal, hogy a törökök útján került hozzánk. Először főúri
kertekben termelték dísznövényként, majd termesztése lassan terjedt el, és házi fűszerezés
céljára használták. Az 1900-as évek elejétől igen fontos gazdasági növény. A
Kárpát-medence ökológiai viszonyai között több évszázadon át alakult ki az igen
jelentős fűszerpaprika termesztés, mely az elmúlt száz évben igen sok ember
megélhetési forrásává vált. Közel háromszáz éve házi fűszer, százötven éve
belföldi kereskedelmi cikk, és mintegy száz éve igen fontos export cikk Európa és a
világ számos országába. Jellemző,
hogy a fűszerpaprika termesztéssel kis területen nagy termelési érték állítható
elő. A piacbővítés lehetőségei kedvező ökológiai viszonyok között a fajta, a
termesztéstechnológia, a területnövelés oldaláról adottak. A
termesztéstechnológiai fegyelem betartásával, a feldolgozástechnológia
fejlesztésével és javításával, a minőségnövelő, javító módszerek és
eljárások alkalmazásával a fokozott export követelmények is teljesíthetők. A fűszerpaprika őrlemény a nemzetközi piacon
keresett, s e körülmény a piaci lehetőségeknek jelentős perspektívát jelent. A
fűszerpaprika eredményes termesztéséhez nélkülözhetetlen az alapvető élettényezők
ismerete, csak így választhatjuk ki a termesztés helyét, a legjobb
termesztéstechnikai eljárásokat (növény sorrend, palántanevelés vagy helyrevetés,
tápanyagellátás, öntözés, stb.). A termesztés során a fűszerpaprika növekedését
és fejlődését befolyásoló egyes élettényezők egyidejűleg és együttesen
jelentkeznek. 2.
A fűszerpaprika élettani igénye Hőigény A
fűszerpaprika meleg égövről származó, hőigényes növény, ezért a hőmérsékletre
reagál a legérzékenyebben. Ott terem biztonságosan, ahol a tenyészidőszak (április-szeptember)
középhőmérséklete legalább 17,5 C°. Hőigénye – különböző fejlődési
stádiumtól függően – 25 ±
5 C°. A 25 C°-os középhőigény 5-10 C°-kal emelkedik csírázáskor. A fejlődési
küszöbérték az a hőmérséklet, amely alatt már nem fejlődik – ez a szint 10 C°
körül határozható meg. A szabadföldi helyrevetés és palántanevelés idejének
megválasztásakor erre különös figyelemmel kell lenni. Magyarország területének
közel felén jók a hőmérsékleti viszonyok, kétharmadán kielégítőek. Az eredményes
termeszthetőséget nagyrészt a késő tavaszi és kora őszi fagyok veszélyeztetik.
Ezért különös jelentősége van a fajtamegválasztásnak, mely során előnyben kell részesíteni
a rövidebb tenyészidejű, korai érésű fajtákat palántázott termesztésben és csak
másodsorban helyrevetéssel. Fényigény A
fűszerpaprika fényigényes növény. A fény erőssége és a megvilágítás hossza
befolyásolja a fejlődés és növekedés gyorsaságát, a tenyészidő hosszát, az
érés koraiságát stb. A fűszerpaprika termesztése ott eredményes, ahol a tenyészidőszak
alatt a napfényes órák száma eléri, illetve meghaladja az 1500 órát. Tekintettel
arra, hogy a fűszerpaprika termesztése kizárólag szabadföldön történik, a
tenyészidőszakban a fényviszonyokat nem áll módunkban befolyásolni. A
tenyészterület megválasztásával mind palántázott, mind helyrevetett termesztésben
a növények életterének növelésével a fényviszonyokat javítani tudjuk. Vízigény A
fűszerpaprika nem kifejezetten vízigényes növény, de folyamatos fejlődéséhez
elengedhetetlen tényező az optimális vízellátás. A vízfogyasztás függ a
fajtától, a talaj szerkezetétől, a tápanyag-ellátottságtól, a növények
tenyészterületétől, és a talaj hőmérsékletétől. Kiültetéstől
az érés kezdetéig a fűszerpaprika fejlődéséhez 150-180 mm csapadék elegendő.
Biztonságos és nagy termést csak öntözéssel várhatunk. Azon a termőhelyen, ahol a
fűszerpaprikát nem öntözik, alacsonyabb terméssel és nagy termésingadozásokkal
kell számolni. A fajták eltérő vízigénye és a bizonytalan csapadékellátás
indokolja, hogy ahol öntözési lehetőség nincs, vagy korlátozott, egyidejűleg több
fajtát termeljenek a termelők, lehetőleg palántázott termesztésében, mert így
részben mérsékelhetők az évenkénti termésingadozások. Tápanyagigény A
fűszerpaprika tápanyaggal szemben igényes növény. A különböző fenológiai
fázisokban eltérően igényli a tápanyagokat. A nitrogén felvétel maximuma a
virágzás kezdetén van, majd lassú csökkenés után a tenyészidő végén csaknem
megszűnik.
A foszfor felvétel
legnagyobb értékét szintén virágzáskor mérhetjük. A kálium felvétel maximuma
virágzáskor tapasztalható, majd csökken a beépülés mértéke. A
magnéziumszint az érési szakaszban mutatja a legnagyobb értéket. A mikroelemeket a
talaj természetes készletéből, a szerves trágyából, a komplex levéltrágyákból,
az alkalmazott növényvédőszerekből veszi fel. A
tápanyag- felhalmozódás üteme az alkalmazott szaporítási módtól, valamint a
fajtától is függ. 3.
Fűszerpaprika fajták Nemesítés A
nemesítési munka Európában először 1917-ben Kalocsán létrehozott Vegykísérleti
Állomáson indult meg, majd Szegeden 1927-ben létesített Vegykísérleti és
Paprikakísérleti Állomáson. Kezdetben kizárólag csípős fűszerpaprika fajtát
termeltek. Az 1928-as év jelentős fordulatot hozott a fűszerpaprika nemesítés
történetében Kalocsán. Világraszóló eredménynek számított, hogy az addig csípős
fajtákra alapozott termesztést felváltották a csípősségmentes fajták, melyek
elterjesztésével meggyorsult és egyszerűsödött a fűszerpaprika hagyományos kézi
feldolgozása azzal, hogy elmaradhatott a csípős erezet kézzel történő eltávolítása,
a hasított termésfal és a mag mosása. Az
1960-as évektől a fűszerpaprika nemesítés a ma már konvencionálisnak nevezett
keresztezés módszerével történik. E módszerrel új génforrások beépítésére
nyílt lehetőség az új fajtákba, melyek eltérő genotípust és fenotípust
képviselnek, széles fajtaválasztékot biztosítanak. Napjainkig
az elmúlt időszakban előállított fajtákból jelenleg 26 államilag minősített
fajta került előállításra Intézetünkben, melyek a fűszerpaprika termesztés
biológiai hátterét képezik. E fajták értékét jelzi, hogy a fűszerpaprika az egyedüli
növényfaj Magyarországon, melynek termesztése kizárólag magyar fajtákra
alapozódik. A
biológiai alapok előállítása terén meglévő és várhatóan fokozódó
versenyhelyzet megköveteli az olyan fajták előállítását Intézetünkben, melyek a
legfontosabb értékmérő tulajdonságok tekintetében hazai és nemzetközi
összehasonlításban világszínvonalat képviselnek és továbbra is élvezik a
felhasználók bizalmát. Fajtaelőállítási
programunkban az ismert legkorszerűbb nemesítési eljárások
alkalmazásával génikus rezisztencia fokozatok beépítése
történik az új fajtákba, melyek fajtaelismerése folyamatban van. A Xanthomonas
baktériummal szemben rezisztens fűszerpaprika fajták környezetbarát technológiával,
kevesebb növényvédőszer felhasználásával és nagyobb termésbiztonsággal, jó minőségben
termeszthetők, ugyanakkor megteremtik a sikeres öko fűszerpaprika előállítás
biológiai alapjait is. 4.
Fajtamegválasztás A
termesztés sikerét a fajta alapvetően meghatározza. A termesztendő fajta típusát
pedig a termőhelyi körülmények, az alkalmazott termesztési mód, valamint a technikai
feltételek határozzák meg. A jelenleg rendelkezésre álló fajtasor a legkülönbözőbb
termőhelyi körülmények között is lehetővé teszi a jó minőségű fűszerpaprika
alapanyag termelését. A
termesztési igények figyelembevételével megválasztott fajtaösszetétel lehetővé
teszi a különböző évjáratok, szélsőséges hatások kivédését, a viszonylag
egyenletes termésmennyiség előállítását. A
köztermesztésben meglévő fajták folytonos növekedésű, féldeterminált és
determinált (csokros) fajtatípust képviselik (1.
2. 3. ábra).
1.
ábra Folytonos
növekedésű fajtatípus
2.
ábra Féldeterminált
növekedésű fajtatípus
3.
ábra Determinált
növekedésű fajtatípus
|
Ajánlott fűszerpaprika fajták főbb jellemzői
|
A
Fűszerpaprika Kutató – Fejlesztő Kht. kalocsai és szegedi kutatói által
nemesített magas biológiai értékű fűszerpaprika fajták messzemenően kielégítik a
termelő, az élelmiszeripar, és a fogyasztó igényeit. Egyes fűszerpaprika fajták
(csípős) a gyógyszeripar számára is megfelelő alapanyagot jelentenek magas
kapszaicin tartalmukkal. A legrégebbi jól bevált fajtáktól a legújabb
fajtajelöltekig 22 fajtát ajánlunk a termelőknek (1. táblázat). A rendelkezésre álló széles
fajtaválaszték lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy a számára legmegfelelőbb
fajtával eredményes fűszerpaprika termesztést valósítson meg helyrevetett és
palántázott termesztésben egyaránt, betartva a fajtákra előírt
termesztéstechnológiát. Korai érésű fajtákat palántázott és helyrevetett
termesztéstechnológiával, a középkorai fajtákat leginkább palántázott
termesztésben ajánljuk. Az eredményes termesztéshez valamennyi munkatársunk minden
szakmai segítséget megad. A
fűszerpaprika fajták magas vigor értékű vetőmagját korszerű, vízleválasztásos
technológiával, magas színvonalú technikai háttérrel ISO 9001:2000 minőségbiztosítási
rendszerben állítjuk elő. A vetőmag forgalmazását zsákos és színes tasakos (50;
100; 200;
A fűszerpaprika
legeredményesebben könnyen melegedő barna homok-, középkötött vályog-, kevésbé cserepesedő, jó levegő és
vízgazdálkodású, valamint jó táperőben levő talajokon termeszthető sikeresen. A
terület és talaj kiválasztásánál nagyon fontos szempont, hogy a talaj minőségét
is figyelembe véve válasszuk meg a szaporítási (termesztési) módot. Palántázott
termesztés elsősorban a könnyen felmelegedő barna homok vagy középkötött
vályogtalajokon lehet sikeres. A kötöttebb talajok is megfelelnek, ha a talajművelés
eszközrendszere adott a kívánt talajszerkezet biztosításához. Helyrevetést
elsősorban nem cserepesedő, jó táperőben levő, könnyen felmelegedő, jó
vízgazdálkodású barna homoktalajokon végezzünk. Ilyen területeken zavartalan a
kelés, külső beavatkozás nélkül is. A terület
kiválasztásnál nagyon fontos az egyenletes talajfelszín, melynek kialakítását az
egyes talajmunkák végzésénél különösen fontos szempontnak tekintsünk. A sima
talajfelszín lehetővé teszi az egyenletes vetést, pangóvizes talajfoltok
elkerülését. Az ilyen talajon a sorközművelés és általában a gépek
vonalvezetése könnyebb. A
terület kiválasztásnál fontos figyelembe venni, hogy a terület mennyire hajlamos a
gyomosodásra, milyen a gyomflórája, a gyommagtartalma. Ez különösen fontos a
helyrevetett fűszerpaprikánál, mert a helyrevetés sikere sokszor azon múlik, hogy a
kezdeti fejlődési szakaszban a terület mennyire gyommentes, mert a gyomok a
növényeket elnyomják, kezdeti fejlődésüket döntő mértékben befolyásolják. A
helyes vetésforgóra már a terület
kiválasztásnál gondolni kell. Megválasztásánál fontos figyelembe venni a fűszerpaprika
biológiai és agrotechnikai igényét. A fűszerpaprika nem szereti a monokultúrát, de
kerüljük a burgonya, paradicsom valamint a dohány utáni termesztését is. Rossz elővetemény
a kukorica, a cukorrépa, a napraforgó. Legjobb
elővetemény az őszi gabona, jó elővetemény a hüvelyesek családjába tartozó bab,
borsó, szója. Ezek a növények megkímélik a talajszerkezetet, jó kultúrállapotban
gyommentesen hagyják vissza a talajt, esetenként gazdagítják a talaj szerves- és
tápanyagtartalmát. Korán kerülnek le, ezért nyáron, illetve koraősszel jó minőségben
készíthető el az őszi talajmunka. Fentiek figyelembevétele különösen
istállótrágyázás esetében fontos. A jó elővetemény kevés gyommagot hagy vissza a
talajban, a kártevők jelenléte pedig minimális. 6.
Talajelőkészítés A
jó talajművelés elősegíti a fűszerpaprika részére legfontosabb tápláló elemek
feltáródását, csökkenti a túlzott nedvességet, de a kellő nedvességet megőrzi.
Fontos, hogy a talaj művelésével optimális viszonyokat teremtsünk a növényeknek,
mert a jó talajműveléssel a talaj fontos tulajdonságait (fizikai, kémiai, biológiai)
egyenként is befolyásolni tudjuk, melyek egymással is összefüggnek és kölcsönös
hatással vannak egymásra. A
korszerű talajelőkészítés követelménye, hogy megfelelő talajállapotot, vetőágyat
gazdaságosan készítsünk elő. Szükséges olyan mélységű talajművelést végezni,
hogy a gyökerek megfelelően tudjanak elhelyezkedni és a tápanyagot viszonylag rövid
idő alatt fel tudják venni. A művelt réteg vastagsága 25-30 cm legyen. Kötött,
valamint több éve intenzíven öntözött talajok esetében időnkénti altalajlazítás
is indokolt 45-50 cm mélyen. A
talajművelés fontos célja fentieken túl a gyomirtás, mellyel a magról szaporodó
gyomok jól irthatók a felső talajrétegben tavaszi időszakban kultivátorok,
kombinátorok használatával.
6.1
Őszi talajmunkák A
talajművelési munkák közül az egyik legfontosabb és elmaradhatatlan munka az őszi mélyszántás,
melyet október végén, november elején végezzünk. Előtte célszerű kiszórni a
szervestrágyát, valamint alap kálium és foszfor hatóanyagú műtrágyát 120-120
kg/ha dózisban. A szántást 25-28 cm mélyen végezzük a nyár végi szántással
keresztirányban. Különösen kötött talajon, rögös szántás után, kedvező hatású
a szántás durva elmunkálása, (4. ábra) mellyel egyidőben a talajfelszín is
egyenletesebb lesz, így tavasszal kevesebb talajmunkával, kisebb taposási kárral
készíthetjük elő a talajt, mind helyrevetéshez, mind palántázott termesztéshez. A
jól végzett őszi mélyszántással megalapozhatjuk a fűszerpaprika termesztés
eredményességét, valamint csökkenthetjük az utómunkák költségét is.
4.
ábra Optimális időben végzett, jó minőségű őszi mélyszántás
6.2 Tavaszi
talajmunkák Az
ősszel felszántott talaj az őszi talajmunkák és a fagy hatására megülepedik, apró
morzsás szerkezetűvé válik. A tavaszi talajmunkát csak kellően felszikkadt talajon
szabad elkezdeni, kerülni kell a felesleges taposást. Az időben végzett átlós
simítózás, vagy fogasborona, esetleg kombinált talajművelő eszköz jó morzsás
talajszerkezetet és egyenletes, sima talajfelszínt biztosít. (5. ábra)
5.
ábra Tömörödött,
aprómorzsás szerkezetű magágy készítés munkafolyamatainak vázrajza
6.3 Talajelőkészítés
helyrevetéshez
Helyrevetéshez
történő talaj előkészítésnél fontos célkitűzés, hogy aprómorzsás
talajszerkezettel, sík talajfelszínű egyenletesen „tömörödött” magágyat
készítsünk elő, a talajnedvességet megtartva. Ilyen szerkezetű talajban a kapillaritás
következtében a kelés időszakában a vetőmag csírázásához - átlagos időjárási
viszonyok között – általában elegendő nedvesség áll rendelkezésre. E célhoz
kell megválasztani a legalkalmasabb talajművelő eszközt és a munkavégzés idejét. Az
őszi mélyszántás során adagolt P:K alapműtrágyázás esetén korai, jó minőségben,
taposási kár nélkül végzett simítózással vagy kombinátorozással egyidőben március
végén nitrogén műtrágyát (120 kg hatóanyag/ha) szórjunk ki. Amennyiben komplex műtrágyát
(N:P:K-16:16:16) használunk akkor szórjunk ki 120-120-120 kg/ha hatóanyagot
egyenletesen, kombinátorral dolgozzuk be a talajba egymenetben. Vetés előtti utolsó
talajmunkával a gyomirtószert (Devrinol 3-3,5 l/ha + Command 0,2-0,3 l/ha) valamint a
talajfertőtlenítő szert is dolgozzuk be a talaj felső 2-3 cm-es rétegébe
kombinátorral. A talajnedvesség megóvása érdekében a tervezett vetésiránnyal
keresztben, amennyiben lehetőség van szükség esetén simahengerezést végezzünk.
Szakszerű talajmunkával előkészített magágy talajszerkezete, kapillaritása
visszaáll, tömörödött „vetőpad” alakul ki, mely biztosítja a vetőmag kellően
nyirkos talajba történő, egyenletes mélységű vetését. 6.4
Talajelőkészítés palántázáshoz Palántázáshoz
történő talajelőkészítésnél fontos figyelembe venni, hogy szakszerű talajmunkával
a felső 15-20 cm-es rétegben laza, de kellően ülepedett, elegendő nedvességtartalmú
„ültető ágyat” készítsünk elő, mely lehetővé teszi a palánták 8-10 cm
mélységbe történő ültetését. Az
őszi mélyszántás során adagolt P:K alapműtrágyázás esetén korai, jó minőségben,
taposási kár nélkül végzett simítózással vagy kombinátorozással egyidőben március
végén - április elején nitrogén műtrágyát (120 kg hatóanyag/ha) szórjunk ki.
Amennyiben komplex műtrágyát (N:P:K-16:16:16) használunk akkor szórjunk ki
120-120-120 kg/ha hatóanyagot egyenletesen, kombinátorral dolgozzuk be a talajba
egymenetben. Május elején a talajt kultivátorral kereszt-, és hosszirányban
fellazítjuk, majd kombinátorral aprómorzsás talajszerkezetre elmunkáljuk. A
talajfelszínre ezután a talajfertőtlenítő szert, valamint gyomirtószert (Olitref
1,8-2,0 l/ha) az ültetés előtt legalább 8 nappal szórjuk ki és azonnal dolgozzuk be
a talaj felső rétegébe, 4-5 cm mélyen kombinátorral, majd ültetési irányra
keresztbe simahengerezzünk. A jó szerkezetű, ülepedett, megfelelő nedvességtartalmú,
tömörített talaj felszíne nem lesz barázdált a keréknyomok és palántázóelemek
után. Ha a talaj felső rétege megfelelően tömörített, a palántázógép elemei
jobban szorítják a talajt a palánta gyökeréhez, az eredés biztonsága nagyobb lesz.
7.
Szaporítási módok A
termesztési mód helyes megválasztása és alkalmazása jelentősen hozzájárul a
terméshozam és a termésminőség alakulásához. A fűszerpaprika termesztésben két
jól bevált szaporítási mód ismert, a palántáról történő szaporítás és
állandó helyrevetés. 7.1
Palántázott termesztési mód A
termesztés alapfeltétele a jó minőségű, edzett, 18-20 cm-es, 6-8 lombleveles palánta
illetve időben, jó minőségben, optimális állománysűrűségben történő kiültetése. Palántaneveléskor
a növények életfeltételeit, zavartalan fejlődését védett és szabályozott
körülmények között biztosíthatjuk. A termesztőberendezések között a nagylégterű
fóliaház a legalkalmasabb fűszerpaprika palántanevelésre. (6. ábra)
6.
ábra Fűszerpaprika
palántanevelése nagy légterű fóliaházban
A
fóliaház talaja könnyű, apró morzsás szerkezetű, könnyen felmelegedő, gyommentes,
tápanyaggal jól ellátott legyen. A talajfelszínt vetés előtt vízszintesre kell
kialakítani, az utakat ki kell jelölni, majd öntözni szükséges, hogy vetés előtt
nyirkos talajállapotot biztosítsunk. A
vetést szórtvetéssel vagy soros vetéssel március 25 - április 5. között, 15-20 g/m2
vetőmaggal, egyenletes eloszlással kell végezni a vízszintesre kialakított,
lelapogatott talajfelszínen. A vetőmagot 2 cm vastagságban takarófölddel takarjuk (60
% tőzeg, 40 % homok keveréke) egyenletesen, és a fóliaházat öntözzük be. A
kelésig nagyon fontos az optimális szinten történő hőszabályozás és
vízellátás. A palántanevelés legkritikusabb szakasza a kelés ideje, mely időszakban
fokozottan ügyelni kell arra, hogy a növények egyenletes kelését segítsük elő, a párateltséget
szüntessük meg, az öntözést és szellőztetést körültekintően végezzük annak
érdekében, hogy a palántadőlést elkerüljük, vagy minimalizáljuk. A növények hőigénye
nappal 25-30 C°, éjszaka 16-18 C°. A fóliaház hőmérsékletét szellőztetéssel
szabályozzuk. Óvatosan és fokozatosan szellőztessünk a fóliaházak keresztszellőzőin
és bejárati ajtóin keresztül. A hőmérsékletet hőmérővel ellenőrizni szükséges. A
palánták öntözésének idejét, mértékét a levegő-, és talajhőmérséklet, a
talaj nedvességtartalma, valamint a növények fejlettsége és egészségi állapota
határozza meg. Az öntözést körültekintően és gondosan végezzük a csirázás és
kelés időszakában. Öntözésre általában a délelőtti órák alkalmasak, hogy az
öntözés után képződött párát a palántanevelő berendezésből időben „kicsapassuk”.
Az öntözővizet egyenletes eloszlásban juttassuk a palántákra a növények
igényeinek megfelelő dózisban ügyelve arra, hogy vízállásos foltok ne alakuljanak
ki. Öntözés előtt és után szellőztetni szükséges. A
palánta, ültetésre alkalmas fejlettséget 6-8 lombleveles állapotában éri el.
Ültetés előtt 1 héttel a palántákat hőre, fényre, szárazságra edzeni kell. A
palántanevelő berendezéseket - ha külső környezeti tényezők engedik - nappal és
éjszaka is tartsuk nyitva. Az edzés hatására a palánták erősebbek, zömökebbek,
sötétzöld színűek lesznek. Az ilyen palánták kevésbé érzékenyek a szabadföldi
kiültetésre, az eredési arány is nagyobb. Az
ültetésre előkészített 18-20 cm hosszú, 6-8 lombleveles, lehetőleg erős szárú,
edzett palántát (7. ábra) május 15-25 közötti időszakban ültessük
palántázógéppel vagy kézzel, fajtától függően különböző tenyészterülettel,
8-10 cm mélyen. Ügyeljünk arra, hogy a palánta gyökere nyirkos talajba kerüljön
kellő tömörítéssel, így az eredés biztonságosabb lesz. Egy hektár palántaigénye
120-150 m2. 7.2
Helyrevetéses termesztési mód Helyrevetéssel is eredményesen termeszthető a
fűszerpaprika ha a termesztési mód alapfeltételei -
könnyen felmelegedő, cserepesedésre kevésbé hajlamos talaj, -
korai érésű fajta, -
magas vigorértékű fémzárolt fajtatiszta vetőmag, -
precíziós vetőgép, -
a fajta igényeinek megfelelő állománysűrűség, -
öntözési lehetőség és okszerű tápanyagellátás, -
vegyszeres gyomirtás biztosított.
7.
ábra Fóliaházi
szórt vetésű fűszerpaprika palánta
Kellően
tömörített, apró morzsás talajszerkezetű vetőágyba a vetőmagot április 5-10 időszakban
vessük 3 cm-es mélységben. Vetéskor ügyelni kell az egyenletes vetőmageloszlásra,
valamint az egyenletes vetésmélységre. Mélyebben vetett vetőmag csírázása, kelése
vontatott, sekély vetés esetén a kiszáradás veszélye nagyobb. A szükséges
folyóméterenkénti magszámot (50-60 db) megfelelő vetőgép, vagy vetőelem megválasztással
érhetjük el. A hektáronkénti vetőmagigény a vetőmag vigor értékétől függően
5-7 kg. Kézi
vetés Kézi
vetőgép házi kerti termesztésben használható, melyek közül mind a fészekbevető
(4-5 db mag), mind a sorvetőgép alkalmas, jó minőségű vetésre. A gépbeállítást
próbavetéssel ellenőrizzük a vetendő magmennyiséget figyelembe véve. Nagyon
fontos szempont a pontos vonalvezetésen túl, a kívánt egyenletes vetésmélység
tartása (3 cm), valamint a megfelelő takarás, tömörítés biztosítása. A legjobb
munkaminőséget nyirkos, apró-morzsás talajszerkezetű, tömörödött talajba történő
vetés során tudunk biztosítani. Gépi
vetés: A
helyrevetés kritériumaként megfogalmazott követelményrendszert, hogy a vetőmagot
egyenletes eloszlásban és mélységben helyezzük el a korszerű, precíziós vetőgépek
biztosítani tudják. A vetőgép helyes beállítását (folyóméterenkénti magszám,
vetésmélység) próbavetéssel ellenőrizzük. A beállított gépet a próbavetéskor a
talajviszonyokat figyelembevéve tovább szabályozhatjuk a jó munkaminőség elérése
érdekében. A
vetés során különös gonddal kell ellenőrizni a vetőelem után elhelyezkedő takarószerkezet
munkaminőségét. A
helyrevetett fűszerpaprika általában május 1-5 között kel ki. A paprika kelése előtt
1-2 nappal a kikelt gyomokat totális gyomirtószerrel (Finale vagy Reglon) előírás
szerint kezeljük le. 8.
Tenyészterület – állománysűrűség A
fűszerpaprika termesztés hozamnövelésének egyik tényezője az optimális
növényszám, növényelrendezés. A hektáronkénti növényszám meghatározásánál
fontos, hogy a fajtától, az alkalmazott technológiától (szaporítási mód,
tápanyagszínt, öntözési lehetőség) függően olyan optimális növényelrendezést
alakítsunk ki, mellyel adott esetben a legmagasabb terméshozamot és legjobb minőséget
érjük el. (8. - 9. ábra)
8.
ábra Helyrevetett
növényállomány 9.
ábra Palántázott
növényállomány
Palántázott
termesztésnél ajánlott optimális növényszám és növényelrendezés az alábbi: -
folytonos növekedésű fajták: 180-200 ezer növény/hektár, mely 50- -
féldeterminált növekedésű fajták: 200-220 ezer növény/hektár, mely 50 cm-es
sortávolság Helyrevetett
termesztésnél ajánlott optimális növényszám és növényelrendezés az alábbi -
folytonos növekedésű fajták: 300-350 ezer növény/hektár, mely 50- -
féldeterminált növekedésű fajták:
400-500 ezer növény/hektár, mely 50 cm sortávolság
Az
optimális állománysűrűség mellett is törekedni kell az egyszálas, közel
egyenletes növényelrendezésre, mellyel korábbi virágzás, érés, nagyobb
növényenkénti terméshozam, és jobb minőség érhető el. 9.
Növényápolás A
fűszerpaprika ültetése után egy héten belül, helyrevetés esetén a növények
szikleveles, illetve egy pár lombleveles fejlettségében nagyon fontos a terület
sorközművelése, illetve kapálása. Az
ültetéskor összetaposott, helyrevetésnél cserepesedett, tömörödött talajt kézi
tolókapával, vagy lókapával lassú járatú sorközművelő kultivátorral lazítsuk,
porhanyítsuk, mellyel egyben gyomirtást is végzünk. A talajlazítás hatására a
talajszerkezet lazább lesz, könnyebben melegszik fel, mely a növények kezdeti fejlődése
szempontjából kedvező hatású. Az első kapálást nagy körültekintéssel kell
végezni, helyrevetett állományban egyidőben az optimális tőszámot is szükséges
beállítani. A további kapálások száma a gyomosodástól, illetve a talajállapottól
függ. Mindenkor fontos szempont legyen, hogy a talaj laza, porhanyós és gyommentes
legyen. A
tenyészidőszak alatt az állomány gyommentes állapotát folyamatosan fenn kell
tartani. (10. ábra) A lombozat záródásáig kultivátorozással és kapálással, míg
a lombozat záródása után gazoló kapálással tudjuk megtenni. A mechanikai
gyomirtások száma függ a megelőző gyomirtástól, a környező táblák
kultúrállapotától, a kapálások minőségétől és a gyomflórától.
10.
ábra Sorközművelő
kultivátor munkahelyzetben
10.
Tápanyagellátás A
fűszerpaprika tápanyagigényes növény, tápanyagszükséglete nagy és könnyen
felvehető tápanyagot igényel. Egyes fejlődési fázisokban különböző mennyiségben
és arányban igényli a tápanyagot. Ehhez az igényhez kell megválasztani a tápanyag
mennyiségét és formáját, mely biztosítja a növény folyamatos tápanyag
ellátottságát a tenyészidőszak során. Alaptrágyaként
szükséges az istállótrágya (50 tonna/ha), mely mellett kiegészítő tápanyagként
különböző jól oldódó műtrágyák használhatók, NPK 120:120:120 kg/ha hatóanyag
dózisban. Szükséges
a talaj felső 20 cm-es szintjének tápanyaggal történő feltöltése különösen
helyrevetéses termesztés esetén, mert kezdetben a növények gyökér elhelyezkedése
sekélyebb mint palántázott állományban. A nitrogén, foszfor és kálium
felhalmozódási üteme mind palántázott, mind helyrevetett állományban az egyes fejlődési
fázisokban nem egyenletes. A
tápanyagellátás gyakorlatában figyelembe kell venni, hogy a fűszerpaprika viszonylag
sekélyen gyökerező növény, így tápanyagszükségletét kisebb helyről, sekélyebb
rétegből kell kielégítenie. A gyökérzet tápanyagfeltáró képessége gyengébb,
sejtszerkezete sókártételre érzékenyebb, mint más növényeké, ezért folyamatos
és egyenletes tápanyagellátásra, valamint könnyen felvehető tápanyagokra van
szüksége.
A tenyészidőszak alatt a tápanyag felhasználásnak megfelelően adagolhatunk könnyen
oldódó fejtrágyát igény szerint levéltrágyaként vagy folyékony trágyaként
gyökérzónába adagolva.
Levél (lomb) trágya adagolás a virágzás kezdetétől 8-10 naponként végezhető,
mely 3-4 alkalommal megismételhető. Gazdaságossági szempontokat figyelembe véve a művelet
növényvédőszeres permetezéssel is összekapcsolható.
Az okszerű tápanyagellátás hatékonysága csak öntözéses termesztésben
jelentkezik. Ezért intenzív tápanyagellátás csak öntözéses termesztési
feltételek mellett javasolt.
11.
Öntözés - vízellátás A
fűszerpaprika az étkezési paprikához viszonyítva kevesebb vizet igényel. Folyamatos
fejlődéséhez, zavartalan növekedéséhez kiegyenlített vízellátásra van
szüksége. A víz elősegíti a tápanyag feltáródást, a tápanyagfelvételt,
hiányát öntözéssel kell pótolni. Palántázás
előtt és után, valamint helyrevetésnél keléskor csak nagyon indokolt esetben, vagy
egyáltalán ne öntözzünk. A gondosan végzett őszi és tavaszi talajmunkával kellő
talajnedvességnek kell lenni a talajban ahhoz, hogy a növények kezdeti fejlődéséhez
szükséges vízigény öntözés nélkül is biztosítható legyen. A talajban levő
nedvesség és a lehulló természetes csapadék több év átlagában június
közepéig-végéig kielégíti a növények vízigényét. A
növények kezdeti fejlődési szakaszában végzett indokolatlan öntözések lehűtik,
levegőtlenné teszik és becserepesítik a talajt, sok esetben károsan befolyásolják a
fűszerpaprika fejlődését. Amikor
a levegő hőmérséklete június végén - július elején 20-25 C°-ra felmelegszik, a
talaj nedvességtartalma csökken, a növények vízigénye megnő. Megkezdhető az
öntözés, ha a vízhiányra utaló jelek tapasztalhatók a talajban illetve a
növényeken. A
fűszerpaprika vízigénye a tenyészidőszak folyamán a virágképződéstől-terméskötésig
a legnagyobb, de intenzív a vízfelvétel termésfejlődéskor és az érés kezdetén
is. Ha
júliusban, illetve augusztusban magas a hőmérséklet, csapadékszegény, aszályos időjárás
uralkodik a kritikus fejlődési szakaszokban feltétlenül öntözzünk 25-30 mm-es
dózisban. Ezen időszakban ha indokolt, 10-12 naponként is öntözzünk. Törekedni kell
az öntözővíz oly módon történő kijuttatására, hogy ne károsítsa a
növényállományt és hasznosítása a legjobb legyen. Legjobb eredményt a
mikroöntözési (csepegtető vagy mikroszórófejes) eljárásokkal érhetünk el, de
kielégítő eredményt ad és hatékony a Linear öntözőberendezés is. (11. ábra) A fűszerpaprika
vízigényét általában 2-4 öntözéssel kielégíthetjük. Az optimális
talajnedvességi szinten (vízkapacitás 70-75 %-án) tartott talajokon a növények
habitusa megnő, a terméskötés és fejlődés intenzív.
11.
ábra LINEAR
öntözőberendezés munkahelyzetben
Az öntözés időpontjának megválasztásánál tekintettel legyünk arra is,
hogy kultivátorozás és kézi kapálás után következzen be. Az öntözést újra
kultivátorozás kövesse. Legjobb hatásfokkal a hajnali - reggeli, vagy esti órákban
öntözhetünk. A vízadagolás intenzitása olyan legyen, hogy a talaj a vizet
elnyelhesse, vízösszefolyás, pangóvizes terület ne maradjon, mert növénypusztulást
eredményez. Erős szélben az öntözést szüneteltetni kell.
A talajnedvességgel való gondos gazdálkodás és a helyes öntözés szárazabb
években a termésbiztonságot fokozza, jelentős termésnövelő hatást eredményez, a
termések darabosabbak lesznek, jobban kifejlődnek. Az indokolt esetben, jól végzett
öntözés hatásaként a termésminőség javul, kedvezőbb mag-bőr arány érhető el,
mely az őrlemény előállítást és minőséget kedvezően befolyásolhatja. 12.
Növényvédelem A
fűszerpaprika termesztése során - palántaneveléstől kezdődően a tenyészidőszak végéig
- jelentős kár-, és kórokozókkal kell szembenéznie a Termelőnek, melyek a termésbiztonságot
valamint a termésmennyiséget és termésminőséget sokszor veszélyeztetik. A Termelő
akkor jár el helyesen ha a kártételt mielőbb felismeri és időben védekezik ellene,
esetleg megelőzi azokat. A
megelőzésnél fontos szempont, hogy olyan előveteményt válasszunk, melynek
betegségei és kártevői, az alkalmazott herbicidek a fűszerpaprikát nem
veszélyeztetik. A gyomok elleni védekezés az elővetemény (gabonafélék, hüvelyesek)
- tarlóápolásával már megkezdőik (agrotechnikai gyomirtás) mellyel egyrészt a
kártevők megtelepedését és a gyomflórán történő elszaporodását
megakadályozhatjuk, másrészt a gyomok beérlelését, a szaporítóképletek
elszóródását is meggátolhatjuk. A betegségeket megelőzhetjük fémzárolt,
egészséges, csávázott vetőmag felhasználásával is. A kellően előkészített
területen (jó talajszerkezet, talajfertőtlenítés, tápanyagellátottság) időben végzett
vetés, ültetés és növényápolás következtében a növények kezdeti fejlődése
zavartalan, jó kondícionális állapotot érhetünk el, ezáltal a növények
betegségekkel és kórokozókkal szembeni ellenállóságát növelhetjük. A
leggondosabb megelőzési szándék ellenére is az egyes kórokozókkal és kártevőkkel
szemben számolni kell, melyek ellen időben, szakszerűen védekezni szükséges. A
fűszerpaprika termesztés során leggyakoribb kórokozókat és kártevőket a teljesség
igényére való törekvés nélkül az alábbiakban soroljuk fel. -
Palántadőlés – Rhyzoctonia solani és Pythium fajok -
Baktériumos levélfoltosság – Xanthomonas vesicatória, Pseudomonas syringae -
Paprikamozaik vírus -
Pattanóbogár (drótférgek) – Elateridae -
Vetési bagolylepke – Scotia segetum Schiff. -
Zöld őszibarack levéltetű – Myizus persicae
Sulzer -
Gyapottok – bagolylepke – Helicoverpa armigera A
kórokozók és kártevők elleni védekezést a növényvédelmi utasításoknak megfelelően
kell végezni. 13.
Termésérés A
fűszerpaprika termésérése augusztus végén, szeptember elején kezdődik. A teljes
érés szaporítási módtól függően szeptember közepén, illetve végén következik
be. Ebben a szakaszban alakulnak ki a fűszerpaprika minőségét meghatározó
vegyületek: festékanyagok, illó olajok, kapszaicin, cukor, vitaminok, ásványi
anyagok. A
termesztés során törekedjünk arra, hogy a termésérés mielőbb megkezdődjék, hogy
a fűszerező hatás szempontjából leglényegesebb vegyületek minél nagyobb
mennyiségben halmozódjanak fel a termésben. A minőségi értékek magas szintű
kialakulása két fázisban történik: első fázis: a szántóföldön
levő növényen szedésig második fázis:
szedés után a termés utóérlelésének időszakában. A
termésérés látható jele a termés piros színeződése. Az érés kezdetén a sárga
festékek aránya magasabb, az érés előrehaladtával a teljesen bepirosodott termésben
a vörös festékkomponensek aránya nő, utóérlelés során éri el a legmagasabb
értéket. Tárolás,
utóérlelés után a vörös színű festékek (kapszanthin, kapszorubin) mennyisége az
összes festék 70-80 %-a, a sárga, narancssárga festékek mennyisége 20-30 %. Ezért
utóérleléssel kedvezőbb festékösszetételű, nagyobb színezőképességű és
stabilan színtartó termésanyagot kapunk. A
termésérést a termesztés során előnyösen befolyásoló tényezők az alábbiak: -
magas biológiai értékű, fajtatiszta fémzárolt vetőmag használata, ezáltal erőteljesebb
a -
fejlett (6-8 lombleveles) palánta optimális időben (május 15-25) történő kiültetése -
fajtatípusnak megfelelő növényállománysűrűség kialakítása -
optimális tápanyagszint és vízellátás -
környezetkímélő - preventív növényvédelem. 14. Szedés A
kézi szedés a fűszerpaprika termesztés legmunkaigényesebb fázisa. Az érett
termések mennyiségétől függően a fűszerpaprikát 2-3 alkalommal lehet szedni. A
szedések száma a determinált és féldeterminált fajtáknál a koncentrált érés
következtében egy, illetve kettő, a folytonos növekedésű fajtáknál kettő vagy három. A
szedés időpontját a pirosra érett termések aránya, valamint a termésfeldolgozás
és tárolás módja, időtartama határozza meg. Az
első szedést átlagos évjárat esetén ültetett állományban szeptember
elején-közepén, helyrevetett termesztési módnál szeptember végén, október elején
kezdhetjük meg, amikor a termések 60-70%-a már beérett. (12. ábra) Szedéskor
kizárólag a teljesen bepirosodott, ép, egészséges terméseket szedjük le. A
félérett, kormos, napégett és beteg termések szedésétől tartozódjunk. Szedést
és szállítást úgy tervezzük, hogy a termés ne sérüljön, mert a sérült termés,
könnyen penészedik „szotyósodik”. A
csüngő termésállású fajták szedése könnyebb, a felálló termésállású fajták
szedése nehezebb a termések erősebb ízesülése miatt. A szedési teljesítményt
jelentősen befolyásolja a fajtán kívül az érett termések aránya, valamint az a
körülmény, hogy milyen szedőedényt használunk, illetve milyen göngyölegben
történik a leszedett termés gyűjtése. 15.
Tárolás, utóérlelés A
pirosra érett termésben a szedés után csak részben alakulnak ki azok a minőségi
értékmérő tulajdonságok, melyeket a fajták genetikailag hordoznak. A termesztő
feladata, hogy a jó minőséget meghatározó beltartalmi tulajdonságokat különböző
módszerekkel minél nagyobb mértékben felszínre hozza. Ezek közül legfontosabb az
olyan tárolási mód megválasztása, mely során a fűszerpaprika termések
utóérlelési folyamata biztosítható. A leszedett nyers fűszerpaprika feldolgozásig
történő tárolása, utóérlelése, gondos szervező munkát és hozzáértést
kíván. A tárolás célja részben a fűszerpaprika utóérlelése, részben pedig a
feldolgozás időpontjára minél szikkadtabb állapot elérése. A
tárolás időszaka alatt gondosan ügyelni kell arra, hogy a fűszerpaprikát különböző
kórokozók, betegségek ne károsítsák. Jó tárolási módszer megválasztásával
érhetjük el, hogy megfelelő minőségű, mikrobiológiailag kevésbé terhelt
nyersanyag kerüljön feldolgozásra. Termelőnként
az adottságokat, valamint a feldolgozottsági szintet, a feldolgozás idejét figyelembe
véve különböző tárolási és utóérlelési módszerek alkalmazhatók.
- Fűzéres tárolás
-
Ládástárolás (13. ábra)
- Zsákhálós tárolás - Raschel zsákos tárolás
Szakszerű,
fedett szín alatti szellős helyen történő tárolással egyidőben 3-6 hét alatt, a
pirosra érett, egészséges fűszerpaprika termésekben kedvező utóérlelési
folyamat játszódik le, fizikai és kémiai változás, mely során a fűszerpaprika
minősége jelentős mértékben megnő. A termésekben a természetes szikkadás
(vízvesztés) mellett a cukortartalom csökken, a festéktartalom tárolási módtól
függően (füzéres, zsákhálós, ládás) 30-50 %-kal nő, a piros festékek
arányának egyidejű növekedésével. Utóérlelt termésekből készült őrlemény minősége
(festéktartalma) magasabb, színezéktartalma stabilabb, mint a nyerstermés azonnali
szárítása után készült őrlemény esetében. Ezért az utóérlelés a feldolgozás
elmaradhatatlan fázisa kell, hogy legyen. 12.
ábra Betakarítás
előtti érett fűszerpaprika növényállomány 13.
ábra Ládás
tárolás-utóérlelés
|
|