Takarmányozási Osztály

 

 

Az Osztály munkatársai

 

 KŐRÖSINÉ Dr. MOLNÁR ANDREA

Beosztás:     tudományos főmunkatárs, osztályvezető

                   címzetes egyetemi docens (Szent István Egyetem, Gödöllő)

Tudományos fokozat: mezőgazdaság-tudomány kandidátusa

e-mail: amolnar@katki.hu

 

 Dr. GERENDAI DÓRA

Beosztás:     tudományos munkatárs

e-mail: gerendai@katki.hu

 

 PODMANICZKY BÉLA

Beosztás:     tudományos segédmunkatárs, PhD hallgató

e-mail: podm@katki.hu

 

 FARKAS ZSOLT        

Beosztás:     tudományos ügyintéző

e-mail: farkas@katki.hu

 

 SZABÓ ZSUZSA        

Beosztás:     tudományos gyakornok, PhD hallgató

e-mail: szazsu@katki.hu

 

 HORVÁTH ISTVÁNNÉ

Beosztás: laboráns, vegyész technikus

 

Dr.GIPPERT TIBOR

Beosztás:     ny.tudományos osztályvezető, intézeti tanácsadó

címzetes egyetemi docens Szent István Egyetem, Gödöllő

címzetes főiskolai tanár Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös

Tudományos fokozat: mg. tudományok kandidátusa

e-mail: gippert@katki.hu

 

 

A Takarmányozási Osztály tevékenysége

 

A Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet Takarmányozási Osztályán folyó munka szorosan összekapcsolódik a baromfi- és nyúltakarmányozásban jelentkező aktuális kérdésekkel.

Továbbfejleszti az alternatív takarmányozási rendszereket a különböző baromfifajok takarmányozásában. Takarmányozási rendszert dolgozott ki az őshonos magyar tyúk és gyöngytyúk fajták számára.

Közreműködik természetes hozamfokozók (pre- és probiotikumok, növényi kivonatok) alkalmazásának kidolgozásában a különböző korú és fajú baromfiak, valamint a nyúl takarmányozásában.

Vizsgálja új és kevéssé használt takarmány-alapanyagok táplálóértékét, valamint felhasználásának lehetőségeit a baromfifajok és a nyúl takarmányozásában.

Értékeli a különböző takarmányozási rendszerek hatását a vágott áru minőségére. Vizsgálja a baromfitakarmányok mikro- és makroelem kiegészítésének hatását a madarak termelési eredményeire, tojáshéj szilárdságára, immunrendszerére.

Méri természetes antioxidánsok hatását a hízott libamáj minőségére és eltarthatóságára.

Tartás- és takarmányozástechnológiai kísérleteket folytat a magas hőmérséklet okozta hőstressz negatív hatásainak csökkentésére.

 

 

Az osztály nyújtotta szolgáltatások

 

·        Etetési kísérletek különböző baromfifajokkal (tyúk, pulyka, kacsa, liba, gyöngytyúk) mélyalmon és ketrecben.

·        Takarmányok emésztési vizsgálata baromfival és nyúllal.

·        Takarmányvizsgálat

 

 

 

 

 

 

Az Osztály pályázatai 2000-től

 

 

2000. Takarmányozás és takarmányfelhasználás új, gazdaságosabb módszereinek kidolgozása a minőségi termékelőállításban, K+F, T-23/12/00,

 

2000-2001 Az ivar szerint elkülönített tartásban nevelt brojlerek húsminőségének vizsgálata FVM,

 

2000-01. Különböző cirokfajták felhasználása a baromfitakarmányozásban,K+F,128-d2/2000, témavezető,

 

2000-2002. Különleges minőségű, márkázott baromfihús előállítása magyar tyúkfajták felhasználásával” OMFB ALK-00886/2000,

 

2001 Új hazai abrakhüvelyes alkalmazási lehetősége a brojlertakarmányozásban. FVM,

 

2001-2002. Élő élesztő felhasználása az állatok takarmányozásában. FVM 42063/01, 91/2001.

 

2001-2002 Ökológiai tartásra alkalmas tyúkfajták takarmányozása, takarmányszükségletének meghatározása. FVM, D-40

 

2001-2002. A hőstressz negatív hatásainak csökkentése takarmány-kiegészítők alkalmazásával nyári ciklusban termelő ludaknál. KF-184/4

 

2001-2004: Természetszerű nyúltartás és takarmányozás, FVM

 

2002-2003: Természetes alapanyagú kiegészítő takarmányok alkalmazása a brojlercsirke és a tojótyúk takarmányában 73-d/2/2002

 

2003-2004: Alternatív hazai fehérje a brojler és a tojó takarmányozásban. FVM, Innováció 32179

 

2004-2006: EU-konform baromfitápok fehérje- és energiabiztosítása alternatív hazai takarmány alapanyagokkal. K+F 43520

 

2005-2007: Nyúltenyésztés fejlesztése, figyelemmel az állat közérzetre, a környezet terhelésre, az élelmiszer biztonságra és a termékskála bővítésre, GAK-együttműködő

 

2005-2007: A klímaváltozásra adott technológiai válaszok egyes baromfifajok tartásában. GAK, ALAP-00098/2004

 

 

Oktatás

 

Nappali képzés:

 

Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán:

 „Föld mezőgazdasága”, „Trópusi állattenyésztés”, „Európai Unió állattenyésztése” „Nyúltakarmányozás és tartás”

 

Gazdaság és Társadalomtudományi Karán: „Európa regionális gazdasági földrajza” című tantárgyakban

 

Doktori képzés:

 

Szent István Egyetem Biológiai Iskolájában „Trópusi takarmányozás” és „Trópusi baromfitenyésztés és takarmányozás” című tantárgyakat

 

 

Szakmai publikációk jegyzéke (2001-től):

 

Farkas Zs.(2001): Feldolgozott pulykatermékek A Baromfi, 4.évf. 44.

Farkas Zs.(2001): Megvilágítási program A Baromfi, 4.évf. 46-47

Gippert T. ( 2001): Új adalékanyagok a brojlercsirkék takarmányozásában. Baromfi-ágazat. 1.szám

Gippert T. ( 2001):  Takarmányozás a csirkék életének első heteiben. Baromfi-ágazat, 2. szám

Gippert T., Fekete S.(2001): Alternatív, természetszerű baromfitakarmányozás, Baromfi-ágazat. Különszám

Gippert T. ( 2001): Takarmányok fehérjeforrásainak korlátozás. Baromfi-ágazat. 3.szám

Nógrádi, J., A. Molnár Kőrösi (2001): Decreasing the effect of heat stress on geese 37th Croatian Symposium on Agriculture. 19-23, February, 2001, Opatija  309.p

Kőrösiné Molnár A. (2001): A lúd hagyományos takarmányozása I. Értékálló Aranykorona, Farm-Média Kft. Május, 24.old.

Körösiné Molnár A.-Nógrádi J. (2001): Magas hőmérséklet hatása a baromfi termelésére. A Baromfi. IV.évf. 3.szám 50-53.

Nógrádi,J., Kőrösi-Molnár, A. (2001): The influence of some feed additives on the egg quality of geese during the hot summer weather. 10th International Conference of The Association of Institutions for Tropical Veterinary Medicine, 20-23 August, Copenhagen, Denmark, 28 pp.

Nógrádi,J., Kőrösi-Molnár, A. (2001): Acclimatization geese to high temperature by heat treating, Buletinul USAMV-CN nr. 56 ISSN 1454-2382, Romania

Nógrádi,J., Kőrösi-Molnár, A. (2001): The influence of vitamin-C, vitamin D3 and sodium bicarbonate feed additives on the hatchebility and egg quality of geese during the hot summer weather, Buletinul USAMV-CN nr. 55 ISSN 1454-2382, Cluj Napoca, Romania

Kőrösiné Molnár A. (2001): A lúd hagyományos takarmányozása II. Értékálló Aranykorona, Farm-Média Kft. október.28-29.old.

Molnár J., Kőrösiné Molnár A. (2001): A kecske takarmányozása.  Takarmányozás, 4. Évf. 4. Szám. 4-7 old.

Kőrösiné Molnár A. (2001): A baromfi táplálkozása in: Papp M., Szalay I (szerk): Hagyományos kisállattartás: Baromfi és házinyúl, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 164-181.

Kőrösiné Molnár A. (2001): A tyúk hagyományos takarmányozása in: Papp M., Szalay I (szerk): Hagyományos kisállattartás: Baromfi és házinyúl, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 182-189.

Kőrösiné Molnár A. (2001): A lúd hagyományos takarmányozása in: Papp M., Szalay I (szerk): Hagyományos kisállattartás: Baromfi és házinyúl, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 201-208.

Kőrösiné Molnár A. (2001): A kacsa hagyományos takarmányozása in: Papp M., Szalay I (szerk): Hagyományos kisállattartás: Baromfi és házinyúl, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 209-214.

Kőrösiné Molnár A. (2001): A gyöngytyúk hagyományos takarmányozása in: Papp M., Szalay I (szerk): Hagyományos kisállattartás: Baromfi és házinyúl, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 215-217.

Kőrösi-Molnár A., M. Mézes, S. Varga (2001): Nutritive value of high tannin sorghum grains for geese. 13th European Symposium on Poultry Nutrition, Blankenberge, Szept.30-October 4., Belgium., Proceedings 277-278.

Farkas Zs. (2002): Alternatív ketrecek Európában. Baromfi ágazat.1.sz. 52-53.

Gerendai D, Nagy B. (2002): Több értékes hús hazai szójával. Magyar Mezőgazdaság 2002.57.évf. 6. sz 18-19.

Gerendai D, Farkas Zs. (2002) A brojlerek energia biztosítása GMO mentes hazai full-fat szójával. 11thEuropean Poultry Conference Bréma Németország. szeptember 6-10

Gippert T. ( 2002):.: Teljesítményt javító lecitin, Baromfi-ágazat, 1.szám

Gippert T. ( 2002): A természet visszaüt, Baromfi-ágazat, 2002. 2.szám

Gippert T. ( 2002) : A takarmányfelvételt és értékesítést befolyásoló tényezők. Baromfi-ágazat, 2002. 4.szám.

Kőrösiné Molnár A. (2002): Kislibák takarmányozása. Értékálló Aranykorona II. évf.4.sz. 28-29.

Kőrösiné Molnár A. (2002): Hőstressz csökkentésének lehetőségei a baromfitartásban. Alltech Baromfi Egyetem, június 10-11.

Nogradi J., Molnár-Kőrösi, A., Tóth I. (2002): Effects of some feed additives on the heat tolerance of geese. Bulletin of the Szent István University, Gödöllő, 75-82.

Kőrösiné Molnár A., Gerendai D., Feczák J. (2002): Hazai nemesitésű cirok szerepe a brojlerhizlalásban. Georgikon Napok, Keszthely, szept.26-27.

Kőrösiné Molnár A. (2002): Gyöngytyúk táplálkozása őshazájában, a szavannán. A Baromfi. 4.szám, 40.old.

Dr.Gerendai D., Dr.Varga Cs.: Huminsav a takarmányozásban. Magyar mezőgazdaság 2003.Június 11. 58. Évf., 20-21p.

Kőrösiné Molnár A., Gerendai D., Mézes M., Yeshumnesu A., Őszi Gy., Farkas Zs., Horváthné I., Podmaniczky B. (2003): Cirokkal történő takarmányozás hatása a brojlercsirkék termelési és a vágott áru minőségére, Állattenyésztés és Takarmányozás 5256-68     

Kőrösiné Molnár A., Varga S., Nógrádi J., (2003): Hőkezelés hatása a ludak hőtűrőképességének javítására. EU Konform Mezőgazdaság és Élelmiszerbiztonság, szent István Egyetem-Debreceni Egyetem, II. kötet 422-427.

Kőrösi-Molnár, A., Varga,S., Mézes,M., Kőrösi, L., Podmaniczky B., Balogh, K. (2003): Effect of selenium supplementation on the quality of fatty goose liver, 14th European Symposium on Poultry Nutrition, Lillehammer, Proc. 29-30.

Kőrösi-Molnár, A., Kőrösi, L. (2003): Effect of Bio-Mos on production parameters and immunological state of broilers, 14th European Symposium on Poultry Nutrition, Lillehammer, Proc. 171.

Kőrösi-Molnár, A., Varga,S., Nógrádi,J., Karsai-Kovács M. (2003): Effect of early age heat exposure on growth rate and fatty liver quality of geese, 14th European Symposium on Poultry Nutrition, Lillehammer, Proc. 224-244.

Kőrösiné Molnár A., Mézes M. (2003): A szelén-kiegészítés hatása a hízott libamáj minőségére. Alltech Baromfi Egyetem, Balatonaliga, május 27-28.

Kőrösiné Molnár, A, Varga, S., , Mézes, M., Kőrösi, L.,  Balogh, K., Vargáné Spiller Sz., Karsainé Kovács M. (2003): Szelén-kiegészítés hatása a hízott libamáj minőségére. In: Simon L., Szilágyi M. :Mikroelemek a táplálékláncban. Bessenyei Gy. Könyvkiadó, ISBN 963 9385 81 6, 425-433.

Gerendai, D., Bódi, L., Molnár, A., Podmaniczky, B., Farkas, Zs.(2004): Hulled white lupine int he feed of broiler chicken, XXII.World’s Poulty Congress, Turkey,Istambul

Gerendai D.: Csillagfürt a brojler takarmányozásban. Kistermelők Lapja, 2004.5.21.p.

Gippert T. ( 2004): Természetes vedletés, Baromfi-ágazat, 2004. 1.szám.

Gippert T. ( 2004): Brojlercsirkék takarmányozási költségeinek optimalizálása, Baromfi-ágazat, 2004. 2.szám

Gippert T. ( 2004): Brojlercsirke takarmányozás gazdaságossága. Aranykorona 2004.IV évfolyam 9.szám

Körösi-Molnár A.- Mézes M.- Balogh K.- Varga S.- Karsai-Kovács M.- Farkas Z. (2004): Effect of selenium and vitamin E supplementation on quality of fatty goose liver and chemical composition of breast muscle. Arch. Gefügelk. 68: 153-159.

Kőrösiné Molnár Andrea (2004): Tyúktartás ökológiai gazdaságban. Biokultúra. XV.évf. jan-febr. 6-7.

Kőrösiné Molnár A. (2004): Tyúktartás ökológiai gazdaságban. Kistermelők Lapja. 2.sz. 22.23.

Kőrösiné Molnár, A, Varga, S., , Mézes, M., Kőrösi, L.,  Balogh, K., Vargáné Spiller Sz., Karsainé Kovács M. (2004): Szelén-kiegészítés hatása a hízott libamáj minőségére. Akadémiai Beszámolók, január26-27.

Kőrösiné Molnár A,  B. Podmaniczky, I. Barta, I. Szalay, K. Kustos, D. Gerendai, L. Lennert, Zs. Farkas, I. Horváthné (2004) : Tartásmód és takarmányozás hatása az ökológiai tartásra kialakított húscsirkék termelésére. . Akadémiai Beszámolók, január26-27.

Kőrösiné Molnár A., Podmaniczky B., Barna J., Gerendai D., Kőrösi L., Horváthné I., Farkas Zs., Szabó Zs. (2004):Mannánoligoszacharid etetésének hatása a tojótyúkok termelésére, . „Biztonságos takarmány az élelmiszerbiztonságért” szimpózium, Gödöllő, április 2.

Kőrösi L., Rimovszky Zs., Kőrösiné Molnár A., Podmaniczky B., Gerendai D., Farkas Zs. (2004): Tojáshéj minőségének javítása természetes takarmány-kiegészítő alkalmazásával. „Biztonságos takarmány az élelmiszerbiztonságért” szimpózium, Gödöllő, április 2.

Kőrösiné Molnár A., Podmaniczky B., Juhász Zs., Szabó Zs., Gerendai D., Farkas Zs (2004): Brojler csirke nevelés hatékonyságának javítása probiotikum alkalmazásával. . „Biztonságos takarmány az élelmiszerbiztonságért” szimpózium, Gödöllő, április 2.

Kőrösiné Molnár A., Podmaniczky B., Barna J., Gerendai D., Kőrösi L., Horváth Iné, Farkas Zs., Szabó Zs. (2004):Mannánoligoszacharid etetésének hatása a tojótyúkok termelésére, Alltech, Baromfi Egyetem, Siófok, április 28-29.

A. Kőrösi-Molnár,  B. Podmaniczky, I. Barta, I. Szalay, K. Kustos, D.Gerendai, L. Lennert, Zs. Farkas, I. Horváthné: Effects of housing and feeding systems on the production and the carcass quality of meat-type chicken strains formed for organic production. XXII.World’s Poulty Congress, Turkey,Istambul, Proc.156

A. Kőrösi-Molnár, S. Varga , M. Karsai-Kovács , Sz.Varga-Spiller: Effect of early age heat exposure on production parameters of young geese, XXII.World’s Poulty Congress, Turkey,Istambul, Proc.297

Kőrösiné Molnár A., Mézes M. (2004): A baromfi táplálkozása, takarmányozása, in: Szalay (szerk): Alternatív baromfitenyésztés és –tartás, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 29-43.

Kőrösiné Molnár A. (2004): A tyúk alternatív tartása, , in: Szalay (szerk): Alternatív baromfitenyésztés és –tartás, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 152-172.