Takarmányozási Osztály
Az Osztály munkatársai
KŐRÖSINÉ Dr. MOLNÁR ANDREA
Beosztás: tudományos főmunkatárs, osztályvezető
címzetes egyetemi docens (Szent István Egyetem, Gödöllő)
Tudományos fokozat: mezőgazdaság-tudomány kandidátusa
e-mail: amolnar@katki.hu
Dr. GERENDAI DÓRA
Beosztás: tudományos munkatárs
e-mail: gerendai@katki.hu
Beosztás: tudományos segédmunkatárs, PhD hallgató
e-mail: podm@katki.hu
FARKAS ZSOLT
Beosztás: tudományos ügyintéző
e-mail: farkas@katki.hu
Beosztás: tudományos gyakornok, PhD hallgató
e-mail: szazsu@katki.hu
HORVÁTH ISTVÁNNÉ
Beosztás: laboráns, vegyész technikus
Dr.GIPPERT TIBOR
Beosztás: ny.tudományos osztályvezető, intézeti tanácsadó
címzetes egyetemi docens Szent István Egyetem, Gödöllő
címzetes főiskolai tanár Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös
Tudományos fokozat: mg. tudományok kandidátusa
e-mail: gippert@katki.hu
A Takarmányozási Osztály tevékenysége
A Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet Takarmányozási Osztályán folyó munka szorosan összekapcsolódik a baromfi- és nyúltakarmányozásban jelentkező aktuális kérdésekkel.
Továbbfejleszti az alternatív takarmányozási rendszereket a különböző baromfifajok takarmányozásában. Takarmányozási rendszert dolgozott ki az őshonos magyar tyúk és gyöngytyúk fajták számára.
Közreműködik természetes hozamfokozók (pre- és probiotikumok, növényi kivonatok) alkalmazásának kidolgozásában a különböző korú és fajú baromfiak, valamint a nyúl takarmányozásában.
Vizsgálja új és kevéssé használt takarmány-alapanyagok táplálóértékét, valamint felhasználásának lehetőségeit a baromfifajok és a nyúl takarmányozásában.
Értékeli a különböző takarmányozási rendszerek hatását a vágott áru minőségére. Vizsgálja a baromfitakarmányok mikro- és makroelem kiegészítésének hatását a madarak termelési eredményeire, tojáshéj szilárdságára, immunrendszerére.
Méri természetes antioxidánsok hatását a hízott libamáj minőségére és eltarthatóságára.
Tartás- és takarmányozástechnológiai kísérleteket folytat a magas hőmérséklet okozta hőstressz negatív hatásainak csökkentésére.
Az osztály nyújtotta szolgáltatások
· Etetési kísérletek különböző baromfifajokkal (tyúk, pulyka, kacsa, liba, gyöngytyúk) mélyalmon és ketrecben.
· Takarmányok emésztési vizsgálata baromfival és nyúllal.
· Takarmányvizsgálat



Az Osztály pályázatai 2000-től
2000. Takarmányozás és takarmányfelhasználás új, gazdaságosabb módszereinek kidolgozása a minőségi termékelőállításban, K+F, T-23/12/00,
2000-2001 Az ivar szerint elkülönített tartásban nevelt brojlerek húsminőségének vizsgálata FVM,
2000-01. Különböző cirokfajták felhasználása a baromfitakarmányozásban,K+F,128-d2/2000, témavezető,
2000-2002. Különleges minőségű, márkázott baromfihús előállítása magyar tyúkfajták felhasználásával” OMFB ALK-00886/2000,
2001 Új hazai abrakhüvelyes alkalmazási lehetősége a brojlertakarmányozásban. FVM,
2001-2002. Élő élesztő felhasználása az állatok takarmányozásában. FVM 42063/01, 91/2001.
2001-2002 Ökológiai tartásra alkalmas tyúkfajták takarmányozása, takarmányszükségletének meghatározása. FVM, D-40
2001-
2001-2004: Természetszerű nyúltartás és takarmányozás, FVM
2002-2003: Természetes alapanyagú kiegészítő takarmányok alkalmazása a brojlercsirke és a tojótyúk takarmányában 73-d/2/2002
2003-2004: Alternatív hazai fehérje a brojler és a tojó takarmányozásban. FVM, Innováció 32179
2004-2006: EU-konform baromfitápok fehérje- és energiabiztosítása alternatív hazai takarmány alapanyagokkal. K+F 43520
2005-2007: Nyúltenyésztés fejlesztése, figyelemmel az állat közérzetre, a környezet terhelésre, az élelmiszer biztonságra és a termékskála bővítésre, GAK-együttműködő
2005-2007: A klímaváltozásra adott technológiai válaszok egyes baromfifajok tartásában. GAK, ALAP-00098/2004
Oktatás
Nappali képzés:
Szent István Egyetem
„Föld mezőgazdasága”, „Trópusi állattenyésztés”, „Európai Unió állattenyésztése” „Nyúltakarmányozás és tartás”
Gazdaság és Társadalomtudományi Karán: „Európa regionális gazdasági földrajza” című tantárgyakban
Doktori képzés:
Szent István Egyetem Biológiai Iskolájában „Trópusi takarmányozás” és „Trópusi baromfitenyésztés és takarmányozás” című tantárgyakat
Szakmai publikációk jegyzéke (2001-től):
Farkas Zs.(2001): Feldolgozott pulykatermékek A Baromfi, 4.évf. 44.
Farkas Zs.(2001): Megvilágítási program A Baromfi, 4.évf. 46-47
Gippert T. ( 2001): Új adalékanyagok a brojlercsirkék takarmányozásában. Baromfi-ágazat. 1.szám
Gippert T. ( 2001): Takarmányozás a csirkék életének első heteiben. Baromfi-ágazat, 2. szám
Gippert T., Fekete S.(2001): Alternatív, természetszerű baromfitakarmányozás, Baromfi-ágazat. Különszám
Gippert T. ( 2001): Takarmányok fehérjeforrásainak korlátozás. Baromfi-ágazat. 3.szám
Nógrádi, J., A. Molnár Kőrösi (2001): Decreasing the effect of heat stress on geese 37th Croatian Symposium on Agriculture. 19-23, February, 2001, Opatija 309.p
Kőrösiné Molnár A. (2001): A lúd hagyományos takarmányozása I. Értékálló Aranykorona, Farm-Média Kft. Május, 24.old.
Körösiné Molnár A.-Nógrádi J. (2001): Magas hőmérséklet hatása a baromfi termelésére. A Baromfi. IV.évf. 3.szám 50-53.
Nógrádi,J., Kőrösi-Molnár, A. (2001): The influence of some feed additives on the egg quality of geese during the hot summer weather. 10th International Conference of The Association of Institutions for Tropical Veterinary Medicine, 20-23 August, Copenhagen, Denmark, 28 pp.
Nógrádi,J., Kőrösi-Molnár, A. (2001): Acclimatization geese to high temperature by heat treating, Buletinul USAMV-CN nr. 56 ISSN 1454-2382, Romania
Nógrádi,J., Kőrösi-Molnár, A. (2001): The influence of vitamin-C,
vitamin D3 and sodium bicarbonate feed additives on the hatchebility and egg
quality of geese during the hot summer weather, Buletinul USAMV-CN nr. 55 ISSN
1454-2382,
Kőrösiné Molnár A. (2001): A lúd hagyományos takarmányozása II. Értékálló Aranykorona, Farm-Média Kft. október.28-29.old.
Molnár J., Kőrösiné Molnár A. (2001): A kecske takarmányozása. Takarmányozás, 4. Évf. 4. Szám. 4-7 old.
Kőrösiné Molnár A. (2001): A
baromfi táplálkozása in: Papp M., Szalay I (szerk): Hagyományos kisállattartás:
Baromfi és házinyúl,
Kőrösiné Molnár A. (2001): A
tyúk hagyományos takarmányozása in: Papp M., Szalay I (szerk): Hagyományos
kisállattartás: Baromfi és házinyúl,
Kőrösiné Molnár A. (2001): A
lúd hagyományos takarmányozása in: Papp M., Szalay I (szerk): Hagyományos
kisállattartás: Baromfi és házinyúl,
Kőrösiné Molnár A. (2001): A
kacsa hagyományos takarmányozása in: Papp M., Szalay I (szerk): Hagyományos
kisállattartás: Baromfi és házinyúl,
Kőrösiné Molnár A. (2001): A
gyöngytyúk hagyományos takarmányozása in: Papp M., Szalay I (szerk):
Hagyományos kisállattartás: Baromfi és házinyúl,
Kőrösi-Molnár A., M. Mézes, S. Varga (2001): Nutritive value of high tannin sorghum grains for geese. 13th European Symposium on Poultry Nutrition, Blankenberge, Szept.30-October 4., Belgium., Proceedings 277-278.
Farkas Zs. (2002): Alternatív ketrecek Európában. Baromfi ágazat.1.sz. 52-53.
Gerendai D, Nagy B. (2002):
Több értékes hús hazai szójával. Magyar
Gerendai D, Farkas Zs. (2002) A brojlerek energia biztosítása GMO mentes hazai full-fat szójával. 11thEuropean Poultry Conference Bréma Németország. szeptember 6-10
Gippert T. ( 2002):.: Teljesítményt javító lecitin, Baromfi-ágazat, 1.szám
Gippert T. ( 2002): A természet visszaüt, Baromfi-ágazat, 2002. 2.szám
Gippert T. ( 2002) : A takarmányfelvételt és értékesítést befolyásoló tényezők. Baromfi-ágazat, 2002. 4.szám.
Kőrösiné Molnár A. (2002): Kislibák takarmányozása. Értékálló Aranykorona II. évf.4.sz. 28-29.
Kőrösiné Molnár A. (2002): Hőstressz csökkentésének lehetőségei a baromfitartásban. Alltech Baromfi Egyetem, június 10-11.
Nogradi J., Molnár-Kőrösi, A., Tóth I. (2002): Effects of some feed additives on the heat tolerance of geese. Bulletin of the Szent István University, Gödöllő, 75-82.
Kőrösiné Molnár A., Gerendai D., Feczák J. (2002): Hazai nemesitésű cirok szerepe a brojlerhizlalásban. Georgikon Napok, Keszthely, szept.26-27.
Kőrösiné Molnár A. (2002): Gyöngytyúk táplálkozása őshazájában, a szavannán. A Baromfi. 4.szám, 40.old.
Dr.Gerendai D., Dr.Varga Cs.: Huminsav a takarmányozásban. Magyar mezőgazdaság 2003.Június 11. 58. Évf., 20-21p.
Kőrösiné Molnár A., Gerendai D., Mézes M., Yeshumnesu A., Őszi Gy., Farkas Zs., Horváthné I., Podmaniczky B. (2003): Cirokkal történő takarmányozás hatása a brojlercsirkék termelési és a vágott áru minőségére, Állattenyésztés és Takarmányozás 5256-68
Kőrösiné Molnár A., Varga
S., Nógrádi J., (2003): Hőkezelés hatása a ludak hőtűrőképességének javítására.
EU Konform
Kőrösi-Molnár, A., Varga,S., Mézes,M., Kőrösi, L., Podmaniczky B., Balogh, K. (2003): Effect of selenium supplementation on the quality of fatty goose liver, 14th European Symposium on Poultry Nutrition, Lillehammer, Proc. 29-30.
Kőrösi-Molnár, A., Kőrösi, L. (2003): Effect of Bio-Mos on production parameters and immunological state of broilers, 14th European Symposium on Poultry Nutrition, Lillehammer, Proc. 171.
Kőrösi-Molnár, A., Varga,S., Nógrádi,J., Karsai-Kovács M. (2003): Effect of early age heat exposure on growth rate and fatty liver quality of geese, 14th European Symposium on Poultry Nutrition, Lillehammer, Proc. 224-244.
Kőrösiné Molnár A., Mézes M. (2003): A szelén-kiegészítés hatása a hízott libamáj minőségére. Alltech Baromfi Egyetem, Balatonaliga, május 27-28.
Kőrösiné Molnár, A, Varga, S., , Mézes, M., Kőrösi, L., Balogh, K., Vargáné Spiller Sz., Karsainé Kovács M. (2003): Szelén-kiegészítés hatása a hízott libamáj minőségére. In: Simon L., Szilágyi M. :Mikroelemek a táplálékláncban. Bessenyei Gy. Könyvkiadó, ISBN 963 9385 81 6, 425-433.
Gerendai, D., Bódi, L., Molnár,
A., Podmaniczky, B., Farkas, Zs.(2004): Hulled white lupine int he feed of
broiler chicken, XXII.World’s Poulty Congress, Turkey,Istambul
Gerendai D.: Csillagfürt a brojler takarmányozásban. Kistermelők Lapja, 2004.5.21.p.
Gippert T. ( 2004): Természetes vedletés, Baromfi-ágazat, 2004. 1.szám.
Gippert T. ( 2004): Brojlercsirkék takarmányozási költségeinek optimalizálása, Baromfi-ágazat, 2004. 2.szám
Gippert T. ( 2004): Brojlercsirke takarmányozás gazdaságossága. Aranykorona 2004.IV évfolyam 9.szám
Körösi-Molnár A.- Mézes M.- Balogh K.- Varga S.- Karsai-Kovács M.- Farkas Z. (2004): Effect of selenium and vitamin E supplementation on quality of fatty goose liver and chemical composition of breast muscle. Arch. Gefügelk. 68: 153-159.
Kőrösiné Molnár Andrea (2004):
Tyúktartás ökológiai gazdaságban. Biokultúra. XV.évf. jan-febr. 6-7.
Kőrösiné Molnár A. (2004):
Tyúktartás ökológiai gazdaságban. Kistermelők Lapja. 2.sz. 22.23.
Kőrösiné Molnár, A,
Varga, S., , Mézes, M., Kőrösi, L., Balogh, K., Vargáné Spiller Sz., Karsainé
Kovács M. (2004): Szelén-kiegészítés hatása a hízott libamáj minőségére.
Akadémiai Beszámolók, január26-27.
Kőrösiné Molnár A, B.
Podmaniczky, I. Barta, I.
Szalay, K. Kustos, D. Gerendai, L. Lennert, Zs. Farkas, I. Horváthné
(2004) : Tartásmód és takarmányozás hatása az ökológiai tartásra kialakított
húscsirkék termelésére. . Akadémiai Beszámolók, január26-27.
Kőrösiné Molnár A., Podmaniczky B., Barna J., Gerendai D., Kőrösi L., Horváthné I., Farkas Zs., Szabó Zs. (2004):Mannánoligoszacharid etetésének hatása a tojótyúkok termelésére, . „Biztonságos takarmány az élelmiszerbiztonságért” szimpózium, Gödöllő, április 2.
Kőrösi L., Rimovszky Zs., Kőrösiné
Molnár A., Podmaniczky B., Gerendai D., Farkas Zs. (2004): Tojáshéj minőségének javítása természetes
takarmány-kiegészítő alkalmazásával. „Biztonságos takarmány az
élelmiszerbiztonságért” szimpózium, Gödöllő, április 2.
Kőrösiné Molnár A., Podmaniczky B., Juhász Zs., Szabó Zs., Gerendai D., Farkas Zs (2004): Brojler csirke nevelés hatékonyságának javítása probiotikum alkalmazásával. . „Biztonságos takarmány az élelmiszerbiztonságért” szimpózium, Gödöllő, április 2.
Kőrösiné Molnár A., Podmaniczky
B., Barna J., Gerendai D., Kőrösi L., Horváth Iné, Farkas
Zs., Szabó Zs. (2004):Mannánoligoszacharid etetésének hatása a
tojótyúkok termelésére, Alltech, Baromfi Egyetem, Siófok, április 28-29.
A. Kőrösi-Molnár, B.
Podmaniczky, I. Barta, I.
Szalay, K. Kustos, D.Gerendai, L. Lennert, Zs. Farkas,
A. Kőrösi-Molnár, S.
Varga , M. Karsai-Kovács , Sz.Varga-Spiller: Effect of early age heat exposure
on production parameters of young geese, XXII.World’s Poulty Congress,
Turkey,Istambul, Proc.297
Kőrösiné Molnár A., Mézes M.
(2004): A baromfi táplálkozása, takarmányozása, in: Szalay (szerk): Alternatív
baromfitenyésztés és –tartás,
Kőrösiné Molnár A. (2004): A
tyúk alternatív tartása, , in: Szalay (szerk): Alternatív baromfitenyésztés és
–tartás,