Gyakorlati útmutató a gyümölcslétartalom meghatározásához
A különböző gyümölcslevek minimális szárazanyag-tartalmát Brix értékben megad
va az 1. számú táblázat tartalmazza.1. számú táblázat
Gyümölcs megnevezése |
Friss gyümölcslé |
Gyümölcslé sűrítményből hígítva |
Alma |
10,0 |
11,2 |
Körte |
11,0 |
11,9 |
Sárgabarack |
10,2 |
11,2 |
Őszibarack |
9,0 |
10,0 |
Meggy |
12,4 |
13,5 |
Szőlő |
13,5 |
15,9 |
Narancs |
10,0 |
11,2 |
Grapefruit |
9,5 |
10,0 |
Ananász |
11,2 |
12,8 |
Citrom |
7 |
8 |
Mangó |
13,0 |
14,0 |
Mandarin |
10,5 |
11,2 |
Guava |
8,5 |
9,5 |
Banán |
20,0 |
21 |
Golgotavirág gyümölcse (Maracuja) |
12,4 |
13,5 |
Feketeribizli |
10,5 |
11,6 |
Málna |
6,3 |
7,0 |
Szamóca |
6,3 |
7,0 |
Paradicsom* |
4,2 |
5 |
Forrás: EU Gyümölcs- és Zöldséglégyártók Szövetsége (A.I.J.N.; Association of the Industry of Juices and Nectars from Fruits and Vegetables of the European Union) által a gyümölcs és zöldséglevek minősítéséhez összeállí
tott gyakorlati útmutató (Code of Practice for Evaluation of Fruit and Vegetable Juices)A táblázatban közölt Brix értékek - a paradicsom* kivételével - korrigált értékek, ami azt jelenti, hogy a refraktométeren leolvasott Brix fokokhoz hozzá kell adni a vízmentes (kristályvízmentes) citromsavban kifejezett savtartalom függvényében meghatározott korrekciós értékeket, amelyeket a 2. számú táblázat tartalmaz.
2. számú táblázat
Citromsavban kifejezett összessav-tartalom (pH=8,1) |
|
Citromsavban kifejezett összessav-tartalom (pH=8,1) |
|
0,2 |
0,04 |
4,2 |
0,81 |
0,4 |
0,08 |
4,4 |
0,85 |
0,6 |
0,12 |
4,6 |
0,89 |
0,8 |
0,16 |
4,8 |
0,93 |
1,0 |
0,20 |
5,0 |
0,97 |
1,2 |
0,24 |
5,2 |
1,01 |
1,4 |
0,28 |
5,4 |
1,04 |
1,6 |
0,32 |
5,6 |
1,07 |
1,8 |
0,36 |
5,8 |
1,11 |
2,0 |
0,39 |
6,0 |
1,15 |
2,2 |
0,43 |
6,2 |
1,19 |
2,4 |
0,47 |
6,4 |
1,23 |
2,6 |
0,51 |
6,6 |
1,27 |
2,8 |
0,55 |
6,8 |
1,30 |
3,0 |
0,58 |
7,0 |
1,34 |
3,2 |
0,62 |
7,2 |
1,38 |
3,4 |
0,66 |
7,4 |
1,42 |
3,6 |
0,70 |
7,8 |
1,46 |
3,8 |
0,74 |
8,0 |
1,50 |
4,0 |
0,78 |
|
|
Forrás: IFFJP Analysis No: 8. 1991.