Gyakorlati útmutató a gyümölcslétartalom meghatározásához
(A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, Gyümölcslevek, üdítőitalok Szakbizottság kiadványa)

A különböző gyümölcslevek minimális szárazanyag-tartalmát Brix értékben megadva az 1. számú táblázat tartalmazza.

1. számú táblázat

Gyümölcs megnevezése

Friss gyümölcslé
Brix érték,
legalább

Gyümölcslé sűrítményből hígítva
Brix érték, legalább

Alma

10,0

11,2

Körte

11,0

11,9

Sárgabarack

10,2

11,2

Őszibarack

9,0

10,0

Meggy

12,4

13,5

Szőlő

13,5

15,9

Narancs

10,0

11,2

Grapefruit

9,5

10,0

Ananász

11,2

12,8

Citrom

7

8

Mangó

13,0

14,0

Mandarin

10,5

11,2

Guava

8,5

9,5

Banán

20,0

21

Golgotavirág gyümölcse (Maracuja)

12,4

13,5

Feketeribizli

10,5

11,6

Málna

6,3

7,0

Szamóca

6,3

7,0

Paradicsom*

4,2

5

Forrás: EU Gyümölcs- és Zöldséglégyártók Szövetsége (A.I.J.N.; Association of the Industry of Juices and Nectars from Fruits and Vegetables of the European Union) által a gyümölcs és zöldséglevek minősítéséhez összeállított gyakorlati útmutató (Code of Practice for Evaluation of Fruit and Vegetable Juices)

A táblázatban közölt Brix értékek - a paradicsom* kivételével - korrigált értékek, ami azt jelenti, hogy a refraktométeren leolvasott Brix fokokhoz hozzá kell adni a vízmentes (kristályvízmentes) citromsavban kifejezett savtartalom függvényében meghatározott korrekciós értékeket, amelyeket a 2. számú táblázat tartalmaz.

2. számú táblázat

Citromsavban kifejezett összessav-tartalom (pH=8,1)
g/100g



Korrekciós érték

Citromsavban kifejezett összessav-tartalom (pH=8,1)
g/100g



Korrekciós érték

0,2

0,04

4,2

0,81

0,4

0,08

4,4

0,85

0,6

0,12

4,6

0,89

0,8

0,16

4,8

0,93

1,0

0,20

5,0

0,97

1,2

0,24

5,2

1,01

1,4

0,28

5,4

1,04

1,6

0,32

5,6

1,07

1,8

0,36

5,8

1,11

2,0

0,39

6,0

1,15

2,2

0,43

6,2

1,19

2,4

0,47

6,4

1,23

2,6

0,51

6,6

1,27

2,8

0,55

6,8

1,30

3,0

0,58

7,0

1,34

3,2

0,62

7,2

1,38

3,4

0,66

7,4

1,42

3,6

0,70

7,8

1,46

3,8

0,74

8,0

1,50

4,0

0,78

 

 

Forrás: IFFJP Analysis No: 8. 1991.