A
dr. Robert C. Atkins által kidolgozott, igen kevés
szénhidrátfogyasztást engedő étrend alapja, hogy
cukor hiányában a szervezet zsírt éget energiaigényének
fedezésére azáltal, hogy egy másik metabolitikus folyamatra
kapcsol át. A zsír mobilizálásához szükséges valamennyi
enzim rendelkezésre áll a sejtekben. A mobilizált
zsír nem halmozódik fel, és nem raktározódik, ezért
a zsírfelesleg és a testsúly csökken. A vörös vértestek
és az agysejtek által igényelt, viszonylag kis mennyiségű
glükózt könnyen szintetizálja a szervezet glikoneogenezis
révén zsírokból és fehérjékből. Az Atkins diéta a
vaj, hús, sajt és tojás korlátlan fogyasztását tanácsolja.
Az
Atkins diéta négy szakaszból áll: 1. szakasz: Bevezetés (kb. két hét)A szénhidrátfogyasztás korlátozása
napi 20 g-ra, ami salátákból és keményítőmentes zöldségekből
származhat. 2. szakasz: Tartós súlycsökkenés Tápanyagokban és rostokban gazdag szénhidrátok
felvétele az első héten napi 25 g, a második héten
30 g mennyiségben, és így tovább, amíg a súlycsökkenés
megáll. Ezután 5 g-ot ki kell vonni a napi szénhidrátfelvételből,
hogy folyamatos, mérsékelt súlycsökkenés legyen elérhető. 3. szakasz: Súlyfenntartás előkészítése
Átmeneti időszak a súlycsökkenéstől a súlyfenntartásig.
A napi szénhidrátfelvétel növelése hetente 10 g-mal
a kívánt testsúly eléréséig. 4. szakasz: Élethosszig tartó súlyfenntartás
A szénhidrátfelvétel ellenőrzése mellett bármilyen
élelmiszer fogyasztható a súly fenntartása és a jóllét
megőrzése céljából. Kortól, nemtől, fizikai aktivitástól
függően napi 90-120 g az a szénhidrátszint, amely
még nem vezet súlynövekedéshez.
Az
Atkins diéta egyre népszerűbbé válik, a bulvársajtó
szenzációként tálalja a világhírű színészek fogyásának
történetét, az Egyesült Államokban egyes éttermekben
már Atkins menü is kapható. Másrészt a nagy zsír-,
fehérje- és koleszterintartalom miatt számos ellenzője
is van.
A tudományos igényű összehasonlító vizsgálatok a következőket
állapították meg:
•
BREHM
és mtsai (2003) kísérleteiben a nagyon kis szénhidráttartalmú
diétán levő egészséges, elhízott nők súlycsökkenése
nagyobb volt 6 hónap alatt, mint a kalória-megszorításos
(30 energia% zsír) diétán levőké. A vérnyomás,
zsír, éhezési glükóz és inzulin értékei nem
mutattak szignifikáns különbséget a két csoport
között a kísérlet végén, tehát az Atkins diéta
hatására nem romlottak a szív- és érrendszeri
betegségek kockázati paraméterei.
•
Cukorbeteg
vagy metabolikus szindrómában szenvedő, kórosan
elhízott egyéneknek szignifikánsan nagyobb volt
a súlycsökkenése és a trigliceridszint-csökkenése
kis szénhidráttartalmú diétán, mint kis zsírtartalmú
diétán (SAMAHA és mtsai, 2003). A kis szénhidráttartalmú
diéta javította az inzulinérzékenységet. A szerzők
óvatosságra intenek az eredmények értékelésekor,
tekintettel a súlycsökkenés nagy szórására és
a kísérlet rövid időtartamára.
•
Elhízott
egyének az első hat hónapban többet fogytak
kis szénhidráttartalmú étrenden, mint hagyományos
fogyókúrával (kevés kalória, sok szénhidrát,
kevés zsír). Egy év alatt azonban a különbség
nem volt szignifikáns, az elveszített súly egy
részének visszahízása miatt. A HDL-koleszterin
növekedése és a trigliceridszint csökkenése
az egész kísérlet alatt a kis szénhidráttartalmú
diéta esetén volt nagyobb (FOSTER és mtsai,
2003).
•
DANSINGER
és mtsai (2003) összehasonlították négy népszerű
fogyókúra eredményességét: Atkins (kevés szénhidrát),
Ornish (kevés szír), zóna (kis glikémiás terhelés),
Weight Watchers (kevés kalória). Egy év alatt
mind a négyféle diéta hatására szignifikánsan
csökken a testsúly, és az Ornish kivételével
szignifikánsan csökkent a szívbetegség kockázatát
mutató Framingham pontszám. A lemorzsolódás
mind a négy esetben jelentős volt.
Atkins
diéta
Ornish
diéta
Zóna
diéta
Weight
Watchers
Súlycsökkenés
(%)
3,9
6,2
4,6
4,5
Framingham
pontszám
csökkenése (%)
12,3
6,6
10,5
14,7
12
hónapig kitartók aránya (%)
52
50
65
65
Szerzők
következtetése szerint kitartó egyének számára
többféle fogyókúrás stratégia is eredményes
lehet.
•
BRAVATA
és mtsai (2003) értékelték a kis szénhidráttartalmú
étrendről megjelent szakcikkeket. A kis szénhidráttartalmú
diétának nem volt káros hatása a szérumlipidekre,
az éhezési glükóz- és inzulinszintre vagy a
vérnyomásra. Ez alapján úgy látják, hogy nincs
meggyőző bizonyíték a kis szénhidráttartalmú
étrend ellen vagy mellett. A súlycsökkenést
a kisebb kalóriabevitelnek és nem a kisebb szénhidráttartalomnak
tulajdonítják.
•
Ennek
a megállapításnak ellentmondanak GREENE és mtsai
(2003) kísérletei, ahol a kis szénhidráttartalom,
de nagyobb kalóriabevitel mellett több volt
a fogyás, mint kis zsírtartalom és kisebb kalóriabevitel
esetén.
•
Normális
testsúlyú férfiak Atkins étrendre (46g szénhidrát/nap,
2335 kcal/nap) áttérve hat hét alatt 3,3 kg-ot
veszítettek a testzsír tömegéből, az izomzat
tömege pedig 1,1 kg-mal nőtt, szemben a kontroll
csoportba (330 g szénhidrát/nap, 2190 kcal/nap)
tartozó szintén normális testsúlyú férfiakkal,
akiknek izomzata 0,4 kg-mal nőtt változatlan
testzsír mellett, azonos mozgásintenzitás esetén
(VOLEK és mtsai, 2002).
•
Túlsúlyos
nők azonos napi zsír- (50 g) és energiabevitel
(1700 kcal) mellett több testzsírt veszítettek,
ha fehérjedús (125 g/nap) étrendet fogyasztottak,
a vérzsír értékek és a glükóz homeosztázis javulása
mellett (LAYMAN és mtsai, 2003).
•
Az
Atkins diéta hatásos módja a túlsúlyos kamaszok
fogyókúrájának, és nem rontja a vérzsír értékeket
(SONDIKE és mtsai, 2003).
•
A
legújabb vizsgálatok eredményeképpen az Atkins
diétát reklámozó cég óvja a diétát követőket
a túlzott, telített zsírsavakat tartalmazó zsírok
bevitelétől (EU 2004).
Összefoglalva:
•
Az
Atkins diéta rövid távon (hat hónap) nagyobb
súlycsökkenést eredményez, mint a hagyományos
fogyókúrák, és ezen a rövid távon nem káros
az egészségre.
•
Az
Atkins diétához is önfegyelem szükséges.
•
Az
Atkins diéta abbahagyása után is gyakori a visszahízás.
•
Az
Atkins diéta hosszú távú egészségre gyakorolt
hatása egyelőre, tudományos bizonyítékok híján,
nem ítélhető meg.
Irodalom
BRAVATA, D.M., SANDERS, L., HUANG, J. et al. (2003):
Efficacy and safety of low-carbohydrate diets: A systematic
review. The Journal of the American Medical Association.
289(14):1837-1850.
BREHM, B.J., SEELEY, R.J., DANIELS, S.R. et al. (2003):
A randomized trial comparing a very low carbohydrate
diet and a calorie-restricted low fat diet on body
weight and cardiovascular risk factors in healthy
women.
DANSINGER, M.L., GLEASON, J.L., GRIFFITH, J.L. et
al. (2003): One year effectiveness of the Atkins,
Ornish, weight watchers and zone diets in decreasing
body weight and heart disease risk. Presented at the
American Heart Association Scientific Sessions November
12, in Orlando, Florida
EU Food Law, vol. 152., 2004. január 1.
FOSTER, G.D., WYATT, H.R., HILL, J.O. et al. (2003):
A randomized trial of a low-carbohydrate diet for
obesity. The New England Journal of Medicine 348(20):2082-2090.
GREENE, P., WILLETT, W., DEVECIS, J. et al. (2003):
Pilot 12-week feeding weight-loss comparison: low-fat
vs low-carbohydrate (ketogenic) diets. Obestity Research
11S, page 95OR.
LAYMAN, D.K., BOILEAU, R.A., ERICKSON, D.J. et al.
(2003): A reduced ratio of dietary carbohydrate to
protein improves body composition and blood lipid
profiles during weight loss in adult woman. Journal
of Nutrition 133(2):411-417.
SAMAHA, F.F., IQBAL, N., SESHADRI, P. et al. (2003):
A low-carbohydrate as compared with a low-fat diet
in severe obesity. The New England Journal of Medicine
348(21):2074-2081.
SONDIKE, S.B., COPPERMAN, N., JACOBSON, M.S. (2003):
Effects of a low-carbohydrate diet on weight loss
and cardiovascular risk factor in overweight adolescents.
The Journal of Pediatrics 142(3):253-258.
VOLEK, J.S., SHARMAN, M.J., LOVE, D.M. et al. (2002):
Body composition and hormonal responses to a carbohydrate-resticted
diet. Metabolism 50:864-870.
Egészségesebb-e
a mangalica húsa és szalonnája, mint az intenzív fajtáké?
A
mangalica -zsírsertés lévén - vastag szalonnával és
sötét, erősen márványozott hússal jellemezhető. ENDER
és mtsai (2002) kísérleteiben az átlagos izomközi
zsiradék 7,5% volt mangalica esetén, míg az ugyancsak
zsírosodásra hajlamos német övessertésnél 2,6%, német
lapály hússertésnél 1,1%. Ugyanezen szerzők a mangalica
hátizmában 9,0% izomközi zsiradékot mértek, HOLLÓ
és mtsai (2003) pedig 7,7% illetve 9,0%-ot kisebb,
illetve nagyobb élősúlyban vágott mangalicáknál. A
nagyobb zsírtartalom - ami ugyan táplálkozás-élettani
szempontból nem tekinthető előnyösnek - finom eloszlással
párosul, ezáltal a mangalica húsa kiválóan alkalmas
lédús, ízletes pecsenyehúsok, steak jellegű sültek,
valamint szalámifélék és érlelt sonka készítésére.
Az
egyszerű gyomrú állatok zsiradékának összetétele -
bizonyos határok közt - változik a takarmány zsírsavösszetételétől
függően. CSAPÓ és mtsai (1999) azonos takarmányon
tartott mangalica, magyar nagyfehér x magyar lapály,
és mangalica x duroc sertések hátaszalonnájának zsírsavösszetételét
analizálták (1. táblázat), és megállapították, hogy
"a mangalica zsírjának zsírsavösszetétele gyakorlati
szempontból teljesen azonos értékű a magyar nagyfehér
x magyar lapály, illetve a mangalica x duroc fajtakonstrukciókéval.
Nincs alapjuk tehát azoknak a feltételezéseknek,
melyek szerint a mangalica zsírja kedvezőbb zsírsavösszetételénél
fogva könnyebben emészthető és egészségesebb, mint
az intenzív fajtáké."
1.
táblázat: Különböző fajtájú sertések zsírjának zsírsavösszetétele.
A zsírsav metilészterek relatív százaléka (CSAPÓ és
mtsai, 1999)
Zsírsavak
Fajta
Mangalica
MNF
x ML
Mangalica
x Duroc
C10:0
kaprinsav
0,07
0,08
0,08
C12:0
laurinsav
0,09
0,08
0,09
C14:0
mirisztinsav
1,64
1,46
1,53
C15:0
pentadekánsav
0,04
0,06
0,04
C16:0
palmitinsav
25,97
25,04
26,15
C16:1
palmitoleinsav
2,65
2,27
2,49
C17:0
margarinsav
0,28
0,45
0,26
C18:0
sztearinsav
11,56
13,63
12,71
C18:1
olajsav
44,81
44,34
43,57
C18:2
(n-6) linolsav
11,47
10,63
11,15
C18:3
(n-3) linolénsav
0,57
0,62
0,63
C19:0
nonadekánsav
0,06
0,07
0,05
C20:0
arachinsav
0,17
0,23
0,20
C20:1
eikozénsav
1,02
0,75
0,84
C20:3
(n-6) eikozatriénsav
0,07
0,08
0,07
C20:4(n-6)
arachidonsav
0,16
0,20
0,15
SFA
(telített zsírsavak)
39,88
41,78
41,11
MUFA
(egyszeresen telítetlen zsírsavak)
48,48
47,36
46,90
PUFA
(többszörösen telítetlen zsírsavak)
12,27
11,53
12,00
n-6
/ n-3x
20,5
17,6
18,0
xn-3:
A szénlánc metil-végétől számítva az első kettős kötés
a 3. szénatomon van.
n-6: A szénlánc metil-végétől számítva az első kettős
kötés a 6. szénatomon van.
A
mangalica hasaszalonnája kevesebb sztearinsavat (9,7%),
és több linolénsavat (14,0%) tartalmaz, mint a hátaszalonna,
ezért kevésbé kemény (HOLLÓ és mtsai, 2003). A
mangalica szalonnájának zsírsavösszetétele, párosulva
a nagy, 93,5%-os zsírtartalommal, kiváló minőségű
füstölt szalonna előállítását teszi lehetővé (ENDER
és mtsai, 2002).
Az
izomközi zsiradék zsírsavösszetétele tekintetében
különbség mutatható ki a mangalica izmai között (2.
táblázat). A longissimus dorsi (hosszú hátizom) kevesebb
linolsavat és arachidonsavat tartalmaz, mint a semimembranosus
(félighártyás) izom (HOLLÓ és mtsai, 2003). Mindkét
izomközi zsiradékban több az egyszeresen telítetlen
zsírsavak aránya a szalonnákhoz képest.
2.
táblázat: Mangalica longissimus dorsi és semimembranosus
izmának zsírsavösszetétele (%) (HOLLÓ és mtsai, 2003)
Zsírsavak
Longissimus
dorsi
Semimembranosus
C10:0
0,09
0,06
C12:0
0,07
0,05
C14:0
1,34
1,00
C14:1
0,03
0,02
C15:0
0,03
0,04
C16:0
24,58
21,57
C16:1
4,48
3,86
C17:0
0,29
0,53
C17:1
0,20
0,23
C18:0
10,19
9,17
C18:1
cisz-9
50,96
48,05
C18:1
transz-9
0,28
0,37
C18:2
n-6
6,02
11,26
C18:3
n-3
0,22
0,31
C20:1
n-6
0,10
0,11
C20:2
n-6
0,29
0,47
C20:3
n-6 + C22:1 n-9
0,14
0,33
C20:3
n-3
0,02
0,05
C20:4
n-6
0,66
2,34
C22:2
n-6
0,03
0,09
C20:5
n-5
0,05
0,12
SFA
36,58
32,43
MUFA
56,05
52,64
PUFA
7,37
14,94
n-6
/ n-3
25,0
30,4
A szokásos keveréktakarmány esetén a mangalica szalonnájában
és izomközi zsiradékában az
(n-6)/(n-3) zsírsavarány lényegesen meghaladja a kívánatosnak
tartott 5 értéket. n-3 zsírsavakban gazdag takarmány
(repcemag, halolaj) etetése esetén az arány számottevően
javulhat, ám ekkor puha, kenődő, avasodásra hajlamos
lesz a zsiradék, rontva használati és élvezeti értékét.
A
tengeri halolajokkal (25% SFA, 36% MUFA, 39% PUFA,
amiből 30% n-3; PERÉDI, 2000) összehasonlítva a mangalica
zsírsavösszetételét, látható, hogy az előbbiben sokkal
kevesebb a telített, és sokkal több a többszörösen
telítetlen zsírsav, különösen az n-3 szerkezetű C20:5
eikozapentaénsav (EPA) és C22:6 dokozahexaénsav (DHA).
Nem igaz tehát az az állítás, hogy a mangalica
zsírsavösszetétele ugyanolyan, mint a tengeri halaké.
CSAPÓ
és mtsai (1999) mérései szerint a hátaszalonna koleszterintartalma
mangalica, magyar nagyfehér x magyar lapály, illetve
mangalica x duroc sertésfajták esetén 88,4 mg/100
g, 83,6 mg/100 g, illetve 92,0 mg/100 g. A genotípusokon
belüli variancia nagyobb, mint a genotípusok közötti.
Az eredmények nem támasztják alá azokat a közléseket,
melyek szerint a mangalica zsírja kevesebb koleszterint
tartalmazna az általánosan elterjedt hízósertés típusokénál.
A
táplálkozástudomány mai állása szerint a mangalica
húsa és szalonnája nem egészségesebb a húsfajtákénál.
A fajta értékelésekor nem is ezt a szempontot kellene
hangoztatni. Sokkal inkább a tűrőképességét és azokat
a tulajdonságokat, amelyek alkalmassá teszik különleges
minőségű készítmények előállítására, amelyekért érdemes
megőriznünk, amelyekért kötelességünk megőrizni!
Irodalom
CSAPÓ, J., HÚSVÉTH, F., CSAPÓNÉ-KISS, ZS., HORN, P.,
HÁZAS, Z., VARGÁNÉ-VISI, É., BŐCS, K. (1999): Különböző
fajtájú sertések zsírjának zsírsavösszetétele és koleszterin
tartalma. Acta Agraria Kaposvariensis, 3(3):1-13,
ENDER, K.,NÜRNBERG, K., JOCHEN, W., SEREGI, J. (2002):
Mangalica sertések hús- és zsírtartalmának vizsgálata
laboratóriumban. aHÚS, (4):204-207
HOLLÓ, G., SEREGI, J., SEENGER, J., REPA, I. (2003):
A mangalica sertés különböző szöveteinek zsírsavösszetétele
az élőtömeg függvényében. aHÚS, (3): 145-148
PERÉDI, J. (200): Zsírok és növényi olajok. A táplálkozás
egészségkönyve. Kossuth Kiadó
Koleszterinmentes-e
a strucchús?
Természetesen
nem! Mint minden állati szövet, a strucchús is tartalmaz
koleszterint. A koleszterin nélkülözhetetlen az állati
szervezet számára: a sejthártyának és az idegsejtek
szigetelőanyagának alkotórésze, előanyaga az epesavaknak,
mellékvesekéreg-hormonoknak, női és férfi nemi hormonoknak.
A srtucchús koleszterintartalma hasonló a háziállatok
(sertés, marha, baromfi) húsának koleszterintartalmához:
Koleszterintartalom
(mg/100 g)
m.
gastrocnemius (alsó comb)
m.
iliofibularis (felső comb)
Vörösnyakú
fajta
65,5
63,0
Kéknyakú
fajta
68,4
65,6
Forrás:
HORBANCUK, J. et al. (1998): Cholesterol content and
fatty acid composition of ostrich meat as influenced
by subspecies. Meat Science, 50(3):385-388.