Az oldal információtartalma elavult: friss tényekért forduljon az alábbi címhez (2008.09.09. 09.09)!

NEMESÍTÉSI TEVÉKENYSÉGÜNK

A Zöldségtermesztési Kutató Intézet RT. jelenleg paprika, paradicsom, uborka, görögdinnye, hagyma, borsó, bab, laskagomba és shiitake gomba nemesítésével foglakozik. A fentieken kívül biotechnológiai laborral is rendelkezünk.

   Kollegáink elérhetőségei

 

Az egyes szakterületek rövid ismertetése:

Paprika

A Zöldségtermesztési Kutató Intézet legnépesebb csoportja étkezési paprika nemesítésével foglalkozik.

         

A csoport vezetője:

Varró Péter

Paprikacsoport vezető, nemesítés

A csoport tagjai:

Dr. Zatykó Lajos

nemesítés

 

Dr. Fischer Irén

tápanyagutánpótlás

 

Dr. Moór Józsefné

hibrid mag előállítási technológiák, hajtatási technológia, hajtatási fajtakísérlet, nemesítés

 

Sági Zsolt

nemesítés, rezisztencianemesítés, hímsteril nemesítési programok, vad fajok, mutánsok

 

Venczel Gizella

fajtafenntartás, in vitro portokkultúrával előállított nemesítési vonalak tesztelése, fenntartása, in vitro kutatási programok nemesítési kapcsolatai, szabadföldi fajtakísérlet

A ZKI Rt. hosszú ideje szolgálja a magyar paprikatermesztést kiváló fajtáival. A fő nemesítési irányvonal az édes fehér cecei típusú paprika, az édes fehér blocky és a paradicsompaprika. Ezeken kívül cégünk foglalkozik hegyes erős típusú, valamint almapaprika nemesítésével is.
Nagy hangsúlyt fektetünk fajtáink betegségekkel szembeni ellenállóképességének növelésére. A hajtatásban károkat okozó TMV (dohány mozaik vírus), a TSWV (paradicsom bronzfoltosság vírus) elleni rezisztencia és a szabadföldi termesztést veszélyeztető CMV (uborka mozaik vírus) elleni tolerancia valamint a súlyos károkat okozó baktériumos levélfoltosság (Xanthomonas campestris) elleni rezisztencianemesítés fontos része a nemesítési programunknak.
Elsőrendű célunk az intenzív termesztéstechnológiába illeszkedő, nagy terméseredményt biztosító hibridek nemesítése és vetőmagjának értékesítése.
Csoportunk a ZKI Rt. budapesti állomásán tevékenykedik. Itt kéthektáros területen egy 400 m
2-es üvegház és 2.500 m2-nyi fólia felület áll a nemesítők rendelkezésére.
A nemesítésen kívül fajtafenntartás, valamint termesztéstechnológiai kísérlet is folyik telepünkön.
Tenyészkertjeinkben - melyek hagyományos paprikatermesztő körzetekben helyezkednek el - folyik a szelekciós munka és az ígéretes kombinációk tesztelése, értékelése.
A hibrid vetőmag előállítását szerződéses partnereink végzik. A vetőmag minőségét intézetünk állandó kontroll alatt tartja.  
Ezen felül számos termelővel állunk szoros kapcsolatban, így folyamatosan visszajelzéseket kapunk a termesztésben szerzett tapasztalatokról. Rendszeresen tartunk bemutatókat, melyek helyszínéül ezen gazdaságok szolgálnak.

  

Paradicsom

A paradicsom nemesítése Kecskeméten több mint öt évtizede folyik. Ez idő alatt számos sikerfajta született. A hazai termesztők és feldolgozók igényeinek megfelelően a szántóföldi, elsősorban az ipari fajtáink választéka a legnagyobb. Természetesen a házikertek igényeit is kielégítjük.
Nemesítési programunk folyamatos. A szántóföldön és fólia alatt termeszthető étkezési fajták javításában fontos szempont a nagy korai- és össztermés, a bogyótulajdonságok javítása (keménység, pulton tarthatóság, íz, szín), valamint a legfontosabb szántóföldi és hajtatási betegségekkel szembeni rezisztencia fokozása.
Ipari fajtáknál kezdettől fogva és ma is alapvető célkitűzés a nagy termőképesség, a magas szín- és szárazanyagtartalom, a gépi betakaríthatóság és a betegségellenállóság javítása. A magyar piacon és a környező országokban főként a korai és középérésű, elsősorban sűrítménygyártásra alkalmas fajtáink, mint a Nívó, Kecskeméti 549, Uno, Prima keresettek.
Jelenleg a hazai és külföldi igényeknek egyaránt megfelelő intenzív termesztésre alkalmas nagy termőképességű, géppel is betakarítható konzervipari hibridek előállításában dolgozunk. Vizsgálataink során nagy súlyt fektetünk a beltartalmi paraméterekre: bogyókeménység, oldható szárazanyagtartalom, pH, Hunter szín (a/b).
Fajtajelöltjeinket a piaci bevezetés előtt számos termelőnél, különböző talajtípusokon, változatos víz- és tápanyagellátottság mellett próbáljuk ki.

 

Uborka

Az Uborka kutatás jelenleg Budapesten, illetve Kecskeméten is folyik. Nemesítési csoportunk elsősorban szemölcsös konzervuborka hibridek előállításával foglalkozik. Fő kutatási témánk, hogy a vetőmag-export fokozása céljából komplex betegség-ellenállósággal rendelkező szemölcsös konzervuborka hibrideket állítsunk elő a délszláv és FÁK-országokbeli piacokra. 

Kecskemét

dr. Hódosy Sándor

fajtafenntartás

Budapest

Balogh Péter

csoportvezető

 

Solymosi Emese

 

 

Ulveczki Gabriella

 

Görögdinnye

 

Hagyma

 

Borsó - Bab

Kutatási témáink a hazai felhasználói és export igényeket kielégítő borsó és babfajták nemesítése, valamint magas minőségi igényeket kielégítő borsó és bab fajták nemesítése, különös tekintettel a betegség-ellenállóságra.
Borsó és bab kutatás jelenleg Újmajorban folyik
 

 

Gomba

A Zöldségtermesztési Kutató Intézetben több mint 25 éve folyik a szaprobionta gombafajok kutatása. Új fajok termesztésbe vonásával, gombacsíra előállításával, fajtafenntartással és termesztéstechnológiájuk továbbfejlesztésével foglalkozik
Kb. 200 tenyészetünk van különböző gombafajokból (Pleurotus, ostreatus, P.cornucopiae, P. flabellatus, Pleurotus hibridek, Stropharia, Lentinula, Agrocybe, Kuehneromyces, Auricularia, Hericium, Coprinus stb). Az Intézetben került kidolgozásra a száraz szalma hőkezeléses eljárás, amelyet ma a Pleurotus és a Lentinula táptalajának az előállítására elterjedten használnak Magyarországon, de külföldön is. A kísérleti eredményeinkről több publikáció jelent meg magyar és német nyelven.

Labor, biotechnológia

A Zöldségtermesztési Kutató Intézet Rt. biotechnológiai laboratóriumának két fő tevékenységi területe van.
Egyik terület az in vitro haploid módszerek alkalmazása jelenti. A haploid technika segítségével a hagyományos nemesítési gyakorlathoz képest rövidebb idő alatt állíthatók elő értékes homozigóta nemesítési alapanyagok.
A másik kutatási terület a PCR-módszeren alapuló nemesítést segítő eljárások fajtaazonosításban és hibridtisztasági vizsgálatokban történő alkalmazására irányul. Kutató: Gémesné dr. Juhász Anikó
  

   
 

Paprikanemesítés

1/424-0462

Varró Péter
Dr. Zatykó Lajos
Sági Zsolt
Dr. Moór Józsefné
Venczel Gizella




Paradicsomnemesítés

76/483-897

Dr. Milotay Péter

Uborkanemesítés

1/424-0462


76/483-133

Balogh Péter
Solymosi Emese
Ulveczki Mónika
Dr. Hódosy Sándor




Görögdinnye nemesítés

1/424-0462

Balogh Péter

Hagymanemesítés

1/424-0462

Gajdos László

Borsónemesítés

37/386-266

Dr. Csizmadia László
Hütter K.


Babnemesítés

37/386-266

Dr. Csizmadia László
Hütter K.


Labor biotechnológiai

1/424-0462

Gémesné dr. Juhász Anikó

Labor kórtani

1/424-0462

Urbánszki Katalin

Gombakutatás

76/481-329

Kovácsné dr. Gyenes Melinda
Dr. Balázs Sándor