Paprika
A Zöldségtermesztési Kutató Intézet
legnépesebb csoportja étkezési paprika nemesítésével
foglalkozik.
A csoport vezetője: |
Varró
Péter |
Paprikacsoport vezető,
nemesítés |
A csoport tagjai: |
Dr. Zatykó
Lajos |
nemesítés |
|
Dr. Fischer Irén |
tápanyagutánpótlás |
|
Dr. Moór Józsefné |
hibrid mag előállítási
technológiák, hajtatási technológia,
hajtatási fajtakísérlet, nemesítés |
|
Sági Zsolt |
nemesítés,
rezisztencianemesítés, hímsteril
nemesítési programok, vad fajok, mutánsok |
|
Venczel Gizella |
fajtafenntartás,
in vitro portokkultúrával előállított
nemesítési vonalak tesztelése,
fenntartása, in vitro kutatási programok
nemesítési kapcsolatai, szabadföldi
fajtakísérlet |
A ZKI Rt. hosszú ideje szolgálja
a magyar paprikatermesztést kiváló fajtáival.
A fő nemesítési irányvonal az édes fehér
cecei típusú paprika, az édes fehér
blocky és a paradicsompaprika. Ezeken kívül cégünk
foglalkozik hegyes erős típusú, valamint almapaprika
nemesítésével is. Nagy hangsúlyt
fektetünk fajtáink betegségekkel szembeni ellenállóképességének
növelésére. A hajtatásban károkat
okozó TMV (dohány mozaik vírus), a TSWV (paradicsom
bronzfoltosság vírus) elleni rezisztencia és
a szabadföldi termesztést veszélyeztető CMV (uborka
mozaik vírus) elleni tolerancia valamint a súlyos
károkat okozó baktériumos levélfoltosság
(Xanthomonas campestris) elleni rezisztencianemesítés
fontos része a nemesítési programunknak.
Elsőrendű célunk az intenzív termesztéstechnológiába
illeszkedő, nagy terméseredményt biztosító
hibridek nemesítése és vetőmagjának
értékesítése. Csoportunk a ZKI
Rt. budapesti állomásán tevékenykedik.
Itt kéthektáros területen egy 400 m2-es
üvegház és 2.500 m2-nyi fólia
felület áll a nemesítők rendelkezésére.
A nemesítésen kívül fajtafenntartás,
valamint termesztéstechnológiai kísérlet
is folyik telepünkön. Tenyészkertjeinkben
- melyek hagyományos paprikatermesztő körzetekben helyezkednek
el - folyik a szelekciós munka és az ígéretes
kombinációk tesztelése, értékelése.
A hibrid vetőmag előállítását szerződéses
partnereink végzik. A vetőmag minőségét intézetünk
állandó kontroll alatt tartja. Ezen felül
számos termelővel állunk szoros kapcsolatban, így
folyamatosan visszajelzéseket kapunk a termesztésben
szerzett tapasztalatokról. Rendszeresen tartunk bemutatókat,
melyek helyszínéül ezen gazdaságok szolgálnak.
 |
Paradicsom
A paradicsom nemesítése Kecskeméten
több mint öt évtizede folyik. Ez idő alatt számos
sikerfajta született. A hazai termesztők és feldolgozók
igényeinek megfelelően a szántóföldi,
elsősorban az ipari fajtáink választéka a legnagyobb.
Természetesen a házikertek igényeit is kielégítjük.
Nemesítési programunk folyamatos. A szántóföldön
és fólia alatt termeszthető étkezési
fajták javításában fontos szempont a
nagy korai- és össztermés, a bogyótulajdonságok
javítása (keménység, pulton tarthatóság,
íz, szín), valamint a legfontosabb szántóföldi
és hajtatási betegségekkel szembeni rezisztencia
fokozása. Ipari fajtáknál kezdettől fogva
és ma is alapvető célkitűzés a nagy termőképesség,
a magas szín- és szárazanyagtartalom, a gépi
betakaríthatóság és a betegségellenállóság
javítása. A magyar piacon és a környező
országokban főként a korai és középérésű,
elsősorban sűrítménygyártásra alkalmas
fajtáink, mint a Nívó, Kecskeméti 549,
Uno, Prima keresettek. Jelenleg a hazai és külföldi
igényeknek egyaránt megfelelő intenzív termesztésre
alkalmas nagy termőképességű, géppel is betakarítható
konzervipari hibridek előállításában
dolgozunk. Vizsgálataink során nagy súlyt fektetünk
a beltartalmi paraméterekre: bogyókeménység,
oldható szárazanyagtartalom, pH, Hunter szín
(a/b). Fajtajelöltjeinket a piaci bevezetés előtt
számos termelőnél, különböző talajtípusokon,
változatos víz- és tápanyagellátottság
mellett próbáljuk ki.  |
Uborka
Az Uborka kutatás jelenleg Budapesten, illetve Kecskeméten
is folyik. Nemesítési csoportunk
elsősorban szemölcsös konzervuborka hibridek előállításával
foglalkozik. Fő kutatási témánk, hogy a vetőmag-export
fokozása céljából komplex betegség-ellenállósággal
rendelkező szemölcsös konzervuborka hibrideket állítsunk
elő a délszláv és FÁK-országokbeli
piacokra.
Kecskemét |
dr. Hódosy Sándor |
fajtafenntartás |
Budapest |
Balogh Péter |
csoportvezető |
|
Solymosi Emese |
|
|
Ulveczki Gabriella |
|
|

Görögdinnye
|
Hagyma
|
Borsó
- Bab |
Kutatási
témáink a hazai felhasználói és
export igényeket kielégítő borsó és
babfajták nemesítése, valamint magas minőségi
igényeket kielégítő borsó és
bab fajták nemesítése, különös
tekintettel a betegség-ellenállóságra. Borsó
és bab kutatás jelenleg Újmajorban folyik
|
Gomba
A Zöldségtermesztési Kutató
Intézetben több mint 25 éve folyik a szaprobionta
gombafajok kutatása. Új fajok termesztésbe
vonásával, gombacsíra előállításával,
fajtafenntartással és termesztéstechnológiájuk
továbbfejlesztésével foglalkozik Kb. 200
tenyészetünk van különböző gombafajokból
(Pleurotus, ostreatus, P.cornucopiae, P. flabellatus, Pleurotus
hibridek, Stropharia, Lentinula, Agrocybe, Kuehneromyces, Auricularia,
Hericium, Coprinus stb). Az Intézetben került kidolgozásra
a száraz szalma hőkezeléses eljárás,
amelyet ma a Pleurotus és a Lentinula táptalajának
az előállítására elterjedten használnak
Magyarországon, de külföldön is. A kísérleti
eredményeinkről több publikáció jelent
meg magyar és német nyelven. 
Labor, biotechnológia
A Zöldségtermesztési Kutató Intézet
Rt. biotechnológiai laboratóriumának két
fő tevékenységi területe van. Egyik terület
az in vitro haploid módszerek alkalmazása jelenti.
A haploid technika segítségével a hagyományos
nemesítési gyakorlathoz képest rövidebb
idő alatt állíthatók elő értékes
homozigóta nemesítési alapanyagok. A másik
kutatási terület a PCR-módszeren alapuló
nemesítést segítő eljárások fajtaazonosításban
és hibridtisztasági vizsgálatokban történő
alkalmazására irányul. Kutató: Gémesné
dr. Juhász Anikó |