2007:NBA

A Miau Wiki wikiből

Forrás

XLS & XLS

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

A kimutatásom az amerikai kosárlabda szövettség, az NBA 2006-2007-es szezonjának meccsenkénti pontátlagait mutatja meg játékosonként. Ezenfelül az Atlanta Hawks játékosinak játékidejét vizsgáltam meg abból a szempontból, hogy a teljesítmény mutatóikhoz képest mely játékosok kaptak több illetve kevesebb játéklehetőséget.

A feladat előtörténete

A kosárlabda mindig is a kedvenc sportjaim közé tartozott, magam is kosárlabdázok hobbi szinten. Az NBA a kosárlabda profi szövetsége, ami az Amerikai Egyesült Államokban található. Ez egy látványos, rendkívül élvezhető szintje a kosárlabdának. Hazánkban a kosárlabda nem tartozik a legnézettebb sportok közé. Mégis vannak hozzám hasonló rajongók, akiket érdekelnek a csapatok illetve játékosok statisztikái. Elsősorban az ő számukra lehet érdekes ez a kimutatás.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

Az adatgyűjtés a számomra viszonylag egyszerű volt, mivel a www.nba.com hivatalos honlapon rengeteg információ, statisztika található mind a csapatokról, mind az egyes játékosokról. A játékosok legfontosabb mutatóji a meccsenkénti pontátlag, lepattanó, gólpassz, dobásblokkolás és szerzett labda. Ezeket a mutatókat vettem figyelembe a kimutatásomban.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Az adatgyűjtéshez valós online forrást használtam amely mindenki álltal megtekinthető. Az említett honlapon a kutatásomban szereplő adatokon kívül rengeteg más információhoz lehet hozzájutni. A feladatomban a legfontosabb mutatókat gyűjtöttem ki.

A feladat által érintett célcsoportok

A feladatot azért választottam, mert kosárlabda rajongó vagyok és érdekel a sporttal kapcsolatban minden. Többek között a profi liga játékosainak átlagai, teljesítménye. A feladat a hozzám hasonló sportrajongóknak lehet érdekes, hasznos.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

Az adatok összehasonlítása azért hasznos, mert így megtudhatjuk, hogy az egyes játékosok teljesítményéhez képest megérdemli-e a kapott játékidejét.

A válaszokat befolyásoló tényezők

A válaszokat a következő tényezők befolyásolják:

 • Pontátlag
 • Szerzett lepattanó átlag
 • Gólpasszátlag
 • Dobásblokkolás mérkőzésenként
 • Szerzett labda mérkőzésenként
 • Átlag játékidő.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

Objektum: Csapat/Játékos Atlanta Hawks/ Joe Johnson, Josh Smith, Marvin Williams, Josh Childress, Zaza Pachulia, Tyronn Lue, Salim Stoudamire, Anthony Johnson, Shelden Williams, Speedy Claxton, Solomon Jones, Royal Ivey, lava Medvedenko, Dijon Thompson, Lorenzen Wright, Matt Freije, Esteban Batista, Cedric Bozeman, Attributumok/Teljesítmény mutatók:Pont; lepattanó; gólpassz; dobásblokkolás; szerzett labda Gyakorlati lépések:

 • Adatok kigyűjtése.
 • Adatbázis készítése.
 • Pivot kimutatás előállítása.
 • COCO tábla készítése F-keres függvény segítségével.
 • Solver beállítása, Solver futtatása.
 • Kapott eredmények kiértékelése szorozatösszeg és HA függvény segítségével.
 • Kiegészítő számítások átlag, sorszám és szórás függvény segítségével.

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

A COCO tábla eredménye szerint "sokat játszott" és "keveset játszott" eredményeket kaptam. A Solver futtatása során abban az esetben, ha a számolt játékidő több, mint az átlag játékidő, akkor az adott játékos relatíve sokat játszott a teljesítményéhez képest. Ezzel ellentétben ha a számolt játékidő kevesebb az átlag játékidőnél, akkor a játékos több játékidőt érdemelne a teljesítménye alapján. A teljesítménymutatók közül a meccsenkénti pontátlag a legfontosabb attribútum.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

A COCO futtatása után a következő eredményeket kaptam: A teljesítményéhez képest kevesebbet játszott: Joe Johnson, Josh Childress, Tyronn Lue, Salim Stoudamire, Shelden Williams, Speedy Claxton, Dijon Thompson, Lorenzen Wright, Cedric Bozeman. Illetve teljesítmény mutatói alapján több játéklehetőséget kapott: Josh Smith, Marvin Williams, Zaza Pachulia, Anthony Johnson, Solomon Jones, Royal Ivey,lava Medvedenko, Matt Freije, Esteban Batista.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

A játékosok teljesítményét mérő mutatók megtalálhatók, de ezek játékidővel való összehasonlítását kutató kimutatást nem találtam az interneten.