Ap

A Miau Wiki wikiből

Forrás

XLS

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

Alkalmas-e Roy Hudson a Liverpool vezetőedzői pozíciójának további betöltésére?

Forrás

http://miau.gau.hu/oktatas/2010osz/ap.xls

A feladat előtörténete

Azért választottam ezt a feladatot, mert a kedvenc labdarúgó csapatom a Liverpool Fc, és így megvolt a kellő személyes érdeklődésem a feladat irányában. Az adatok gyűjtése alatt sok érdekes információt szereztem a klubról.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

Az nyílván való volt, hogy az eredmények amit a csapat az adott időszakban elért, nem voltak megfelelőek. Kérdéses volt, hogy csak hullámvölgybe került a csapat, vagy az edző nem volt-e alkalmas eredményesebben irányítani a csapatát. Éppen ezért a legjobb megoldásnak az tűnt, ha megvizsgálom a jelenlegi edző Roy Hodson liverpoolnál elért eredményeit és azokat összehasonlítom néhány régebbi, a klubnál már bizonyított, jó eredményeket elért edzővel( Rafa Benitezzel, Gerard Houlier-rel), a klub történetének legsikeresebb edzőivel( Bob Paisly-vel, Bill Shankly-vel), és a legsikertelenebbekkel( Don Welsch-el,Ronnie Morannal).http://miau.gau.hu/oktatas/2010osz/ap.xls Legjobb tudásom alapján próbáltam összegyűjteni azokat az adatokat amelyek alapján a legpontosabb döntést tudom majd meghozni. Így arra jutottam, hogy a vizsgált edzők liverpoolnál és pályafutásuk alatti győzelmeiknek, vereségeiknek és döntetlenjeinek számát elosztottam az összes liverpooli és pályafutásuk alatti mérkőzésszámukkal, így megkaptam külön-külön a liverpooli idősszakuk alatti és az egész pályafutásuk alatti győzelmi-, vereség- és döntetlen-indexüket. Ezek után megvizsgáltam, hogy Roy Hodsoné melyik csoportéra hasonlít inkább. Eredménynek azt kaptam, hogy inkább a sikertelen edzőkéhez hasonlítottak az eredményei, így e módszer alkalmazása után az elbocsátása mellett döntöttem. De úgy éreztem, hogy ezzel a módszerrel nem biztos, hogy a legpontosabb eredményt kaptam, hiszen gyakorlatilag szemmel hasonlítottam össze az adatokat. Biztos voltam benne, hogy létezik egy tudományosabb módszer is ennél.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Rengeteg ideig tartott míg megtaláltam a megfelelő adatokat a feladat elemzéséhez. Az adatgyűjtést végül is a következő helyről végeztem: http://hu.wikipedia.org/wiki/Liverpool_FC Sajnos ennél részletesebb adatokat nem sikerült szereznem, bár az lett volna az ideális, hiszen sokkal pontosabb eredményhez jutottam volna. De ehhez meg kellett volna szereznem az összes vizsgált edző első 13 liverpool-i meccsének eredményeit (ugyanis ennyi mérkőzése volt eddig a jelenlegi edzőnek). Így lehettet volna a legpontosabb következtetést levonni, hiszen lehet, hogy a legsikeresebb edzők is az első 13 mérkőzésükön gyengén teljesítettek. Ezen kívül arról is adatokat kellett volna szereznem, hogy minden edző esetében éppen abban a korszakban milyenek voltak a klub anyagi körülményei, játékosállományának erőssége stb. amik nagyban befolyásolják az eredményességet. Ezt például egy 1940-es években tevékenykedő edzőnél szinte lehetetlenség lett volna. Ezek megszerzésére talán csak akkor lett volna lehetőségem, ha elutazom Angliába és a klub könyvtárában utánanézek az eredménylistának és ezen felül elolvasom korabeli újságok elemzéseit. Végül tehát 7 edző adatait hasonlítottam össze. Összegyűjtöttem sok attribútumot ami alapján lehetett volna összehasonlítani az objektumokat, de végül ezekből 8-at választottam, mert ezek voltak a leginkább igazságosak.

Objektumok (sorok)

 • 1. Roy Hodgson
 • 2. Rafa Benitez
 • 3. Gerard Houlier
 • 4. Bob Paisley
 • 5. Bill Shankly
 • 6. Don Welsh
 • 7. Ronnie Moran

Attribútumok (X, Y oszlopok)

Az attribútumok megadásánál figyelembe kell venni, hogy az adatok objektívek, számszerűsíthetők és mérhetőek legyenek.

 • X1: Liverpool-nál győzelmi mutató (%)- 0 (irány)

Ennek mértékegysége százalékban van kifejezve. Az irány 0 ,mivel minnél több győzelme van a csapatnak annál jobb a klub számára.

 • X2: Liverpool-nál vereség mutató (%)-1(irány)

Mértékegysége szintén százalékban van meghatározva. Az irány itt viszont 1 ugyanis a klub számára az lenne az ideális, ha minnél kevesebb veresége lenne a csapatnak.

 • X3: Liverpool-nál döntetlen mutató (%)-1(irány)

Mértékegysége szintén százalékban van meghatározva. Az irány itt is 1-nek vettem, hiszen a döntetlen sem a legjobb eredmény a klub számára.

 • X4: Pályafutása alatti összesített győzelmi index (%)-0(irány

Mértékegysége szintén százalékban van kifejezve. Az irány itt 0, hiszen minnél több győzelme van egy edzőnek annál eredményesebb.

 • X5: Pályafutása alatti összesített vereség index (%)-1(irány)

Mértékegysége szintén százalékban van kifejezve. 1-es az irány, hiszen a minnél kevesebb vereség a kívánatos.

 • X6: Pályafutása alatti összesített döntetlen index (%)1(irány)

Mértékegysége szintén százalékban van kifejezve. Az irány itt is 1-es, mert a döntetlen is szintén rosz eredménynek számít, a minnél kevesebb a megfelelő belőle.

 • X7: Kupagyőzelem (darab)-0(irány)

Mértékegysége darabban lett meghatározva. Az irány 0, hiszen minnél több van belőle annál sikeresebb egy edző.

 • X8: Bajnokok ligája/ Uefa kupa győzelem (darab)-0(irány)

Mértékegysége szintén darabszám. Az iránya 0, mert csakugyan mint a kupagyőzelmeknél minnél több van egy edzőnek annál eredményesebb.

 • Y0: 1000 (pont)

Az Y oszlopban egy sztenderd pontszámot adtam meg. Ehez tudjuk majd viszonyítani a kapott értékeket.

A feladat által érintett célcsoportok

 • 1. A klub vezetése akiknek anyagi érdekük, hogy a klub eredményesen szerepeljen, hiszen egy bajnoki vagy egy kupagyőzelemért járó díjazás nagyon nagy bevétel a klubnak. Nem is beszélve arról, hogy ha a szurkolok nem látogatják a csapat mérkőzéseit az eredménytelen játék miatt az további bevételkiesést jelent a klubnak.
 • 2. A játékosok, hiszen nekik is vannak fontos céljaik karrierjük során amit lehet, hogy egy a csapatot nem megfelelően irányító edzővel nem tudnak elérni.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

Mindenképp hasznot hoz a klubnak, hogyha kiderül, hogy vajon a megfelelő ember ül-e a kispadon, hiszen, ha nem akkor még idejében tud ezen változtatni. Ha ezek után a megfelelő embert sikerül a kispadra ültetni és az ő vezetésével megnyeri a csapat az angol bajnokságot és a bajnokok ligáját is akkor a következő bevételekkel számolhatunk:

 • Angol bajnoki győzelemért: 12 millió font
 • Bajnokok ligája győzelemért:21,9 millió euro fődíj, 9,5 millio euro a torna kereskedelmi díjaiból, 20 m euro a jegyeladásokból, 15 m euro a játékosok megnövekedett értékéből, 30 m euro a további szponzori bonuszokból= 96,4 millió euro

Tehát, ha mindkét sorozat megnyerése sikerül akkor a klub átszámítva 30 381 597 706 Ft bevételtöbbletet könyvelhet el. (26,551,870,713+3,829,726,993=30381597706) (1 EUR = 275.412 HUF 1 GBP = 319.144 HUF)

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

A hasonlóságelemzésem a következő lépéseket tartalmazza:

 • 1. Az alapadatok összegyűjtése után, az adatokat táblázatba rendeztem, majd kiválasztottam mely adatok lesznek segítségemre az elemzés során, hogy minél objektívebb, eredményt kapjak. Ezeket az adatokat metaadatbázisba rendeztem.
 • 2. Ezután Pivot-táblát hoztam létre a metaadatbázisból kimutatásvarázsló segítségével. A kimutatást értékre és darabra vonatkozóan is létrehoztam.
 • 3. Az alapadatok táblázatot Y0 oszloppal láttam el, melynek értékét 1000 pontban állapítottam meg. Majd meghatároztam az irányokat a következő képpen: A győzelmi mutatok esetében a minél nagyobb annál jobb elvet követtem így az iránya 0 lett. A döntetlen és a vereség mutatóknál pedig pont fordítva jártam el ugyanis azok a klub szempontjából nézve nem a legjobb eredmények. Így ezeket a mutatóknak 1-es lett az iránya. A kupagyőzelmeknél és a bajnokok ligája győzelmeknél megint csak a minél több az értékesebb ezért 0-s iránnyal láttam el őket. Majd az alaptáblázat alapján sorszámfüggvény segítségével egy rangsor táblázatot hoztam létre, amely az objektumokat rangsorolja az egymással összemért attribútum adatok alapján . http://miau.gau.hu/oktatas/2010osz/ap.xls
 • 4. A sorrend felállítása után a rangsor táblázatból a My-X program segítségével elkészítettem a COCO online munkalapot. http://miau.gau.hu/oktatas/2010osz/ap.xls Majd a COCO-mátrix táblázatban szereplő edzők eredményeit összevetettem Roy Hodgson eredményeivel.

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

Az összehasonlítás során az alábbi eredmények jöttek ki:

 • Rafa Benitez: Becslés: 1011,6 pont
 • Gerard Houlier: Becslés: 998,6
 • Bob Paisley: Becslés: 1015,6
 • Bill Shankly: Becslés: 991,1
 • Don Welsh: Becslés: 983,6
 • Ronnie Moran: Becslés: 999,6
 • Roy Hodgson: Becslés: 980,10
 • Az elemzés során tehát kiderült, hogy Roy Hodgson eredményei inkább a rosszul teljesítő edzők ( Don Welsch, Ronnie Moran, Bill *Shankly) eredményeire hasonlítanak, sőt még náluk is rosszabbak, tehát a döntés Roy Hudson elbocsátása lett.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Véleményem szerint a hasonlóságelemzés módszer és a best practice módszer eredményei alapján a hasonlóságelemzés bizonyult jobb módszernek. Bár mind a kettő ugyanazt az eredményt hozta, mégis a hasonlóságelemzéssel egy sokkal pontosabb adatokkal alátámasztott eredményt kapunk, nem úgy mint a best practice módszernél. Ennél a módszernél jelen feladatban benne van a szubjektív döntés veszélye is.

Természetesen, ha még ennél sokkal több adatot fel tudtam volna használni a döntésnél, ahogy azt a Tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása részben leírtam (A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) ) sokkal pontosabb vagy akár más eredményre jutottam volna.

Összegezve tehát úgy vélem, hogy a győztes módszer a hasonlóságelemzés.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Végül is mindkét megoldással ugyanarra az eredményre jutottunk, de mivel a hasonlóságelemzéssel sokkal pontosabb eredményt kaptunk ezért mindenképpen érdemes volt elvégezni. Lehet, hogy a best practise módszert alkalmazva maradt volna bennem hiányérzet, hogy vajon tényleg a megfelelő eredményre jutottam e, de a hasonlóságelemzés módszerével megbizonyosodtam a döntés helyességéről.

A vizsgálat elvégzésének költségei a klub számára gyakorlatilag csak az én munkadíjam kifizetésében merült ki. Ez 10 000 font költséget jelent számukra ami 3,175,688 Ft-nak felel meg. Tehát a klub várható nyeresége a hasonlóságelemzésből és az edzőváltásból ( ha kivonjuk a nyereségből a vizsgálat költségeit)= 30 381 597 706 Ft-3 175 688Ft= 30 378 422 018 Ft

Láthatjuk, hogy a vizsgálat költsége elenyésző mértékű a várható bevétel nagyságához képest.

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

Végül is az élet igazolta a hasonlóságelemzéssel kapott eredményt ugyanis nem sokkal az eredmény megszületése után menesztették Roy Hudgson-t, helyére Kenny Daglish került. http://www.foci24.net/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=75923&qq=hs

nyilatkozat és kitöltési segédlet