BA3:kerékpárok

A Miau Wiki wikiből

Forrás

XLS

Cím: Néhány elektromos kerékpártípus ár, és a számomra fontosnak tartott tulajdonságok alapján történő összehasonlítása hasonlóságelemzéssel

http://www.velox.hu/doku/velox_katalogus_2008.pdf

http://www.mikroprofit.hu/tornado/kinek.php

http://www.mikroprofit.hu/tornado/altalaban.php

A feladat előtörténete

A Jászság fővárosában, Jászberényben lakom, ahol már a városnevet jelző tábla mellett olvasható ez a felirat: Vigyázat, nagy biciklis forgalom. Magam is naponta hagyományos kerékpárral közlekedem. Úgy gondolom sokkal könnyebben, hamarabb el tudom intézni az ügyeimet, mint pl. a személygépkocsival rendelkező lakosok. Mivel ülőmunkát végzek jól is esik a mozgás öröme, és még a manapság oly divatos környezettudatos életszemléletbe is beilleszthető. Az utóbbi egy évben azt vettem észre, hogy egyre többen használnak elektromos kerékpárokat, elsősorban az idősebb emberek, akik úgy suhannak tova zajtalanul, hogy még a suhancok is megirigyelhetnék.

Elgondolkodtam, mennyire megkönnyíti életüket, hiszen lehetővé teszi, hogy kimozdulhassanak otthonról. Kíváncsivá tett, milyen műszaki paraméterekkel rendelkeznek, valamint milyen árkategóriákba kaphatók. Óriási kínálatot találtam az interneten. Akár egy márka is egyéni igényekre szabottan több típussal rendelkezik. Nehéz lenne rövid időn belül meghatározni az egyén számára a legoptimálisabb modellt, hiszen ismerni kellene, ki milyen tulajdonságot helyez előtérbe a többivel szemben. Az interneten talált néhány típus teljesítményt meghatározó és ár adatai alapján keresem a feladatomban a legoptimálisabb modellt. Ezzel könnyíteném meg az e-kerékpár vásárlás előtt álló fogyasztók döntését. Akár azokét, akik még sohasem vásároltak e-kerékpárt, vagy azokét, aki úgy gondolják ideje lecserélniük kerékpárjukat. Tíz elektromos kerékpártípust hasonlítottam össze 85.000Ft-185.000Ft árkategória között.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

Magam is meglepődve tapasztaltam milyen széles termékkínálat található a piacon. Külön típusok kaphatók a gyerekeknek, néhányat a városi közlekedésre fejlesztettek, a hátfájósok részére magas kormánypozícióval ellátott típus kapható, a melós, amelyik nagy csomagtartókkal felszerelt, hölgyek részére a keskeny, kis súlyú bevásárlókosaras, vagy az akár robogónak is beillő vagány, és a dombokat is megmászó strapabíró modell. Itt csak néhány típust említettem.


Megkérdeztem egy bolti eladót, hogy a potenciális vásárlók az e-kerékpárok mely tulajdonságait tartják fontosnak, milyen szempontok alapján hozzák meg döntéseiket. A válaszaiból azt szűrtem le, hogy ahány ember annyiféle igénnyel rendelkezhet.

Az eladó szerint a vásárlók többsége az alábbi szempontokat tartotta a legfontosabbnak. A rangsort persze különféleképpen állították fel.

akkumulátor feszültség, maximális hatótávolság, motorteljesítmény, ár, sebesség

A vásárlást fontolók figyelembe vehetik még a külső megjelenést, a praktikusságot, az ismerősök, az e-kerékpár tulajdonosok véleményét. Az emberek a márkakereskedésekben, interneten tájékozódhatnak az igényeiknek leginkább megfelelő modellekről. Mindenki számára elérhető egységes módszer nem alakítható ki, mert ahány igény, annyiféle megoldás található rá. Vizsgálatomban azon vásárlói kör döntését szeretném segíteni, akik elsősorban az ár-teljesítmény adatokat veszik figyelembe. Az alábbi megoldással azt szeretném elérni, hogy időt megtakarítva, akár otthon is képesek legyenek vásárlási döntéseiket meghozni főleg azok, akik nem rendelkeznek internetes hozzáféréssel.


A KÉRDÉS ITT NEM MÁS: MIT KEZD A LEGOKOSABB VEVŐ A FENTI TULAJDONSÁGOKAT OBJEKTUMONKÉNT TARTALMAZÓ MÁTRIX ADATAIVAL??? LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE BE KELL MUTATNI A JELENLEGI LEGJOBB DÖNTÉS-ELŐKÉSZÍTÉSI GYAKORLATOT...

Azon vásárlók esetében, akiknél az ár az elsődleges döntési kritérium a legalacsonyabb árkategóriába eső, de emellett a lehető legjobb teljesítményű (magas akkumulátorfeszültség, nagy motortelj.) kerékpárt akarja megvásárolni. Ebben a helyzetben a TDH-17Z modell lehet az ideális. Kicsi a súlya, nagy a terhelhetősége, a maximális hatótávolsága ugyan alacsony (mindössze 30 km), de az akkumulátorfeszültsége magas. A döntés előtt egyszerre több információs csatornán keresztül is tájékozódni kell, nehogy az olcsó húsnak híg a leve hibájába essünk. Nemcsak az ismerősök, de „független szakértők”, valamint több márkakereskedés több eladójának véleményét is érdemes kikérni.


Másokat az ár kevésbé, annál inkább a műszaki felszereltség, teljesítmény befolyásol. Ők a magas akkumulátorfeszültséget, ezáltal a lehető legnagyobb hatótávolságot és motorteljesítményt helyezik előtérbe. Ebben a helyzetben az NK-031 K modellt választanám. A legnagyobb hatótávolsággal, motor-és akkumulátor paraméterekkel rendelkezik, és ez az árára is igaz. A reklámok, internet források alapján, esetleg az adott témában jártas ismerős véleményére alapozva dönt.


Az idősebbek, rövid útvonalakat megtevők részére az ár mellett a kerékpár súlya, terhelhetősége válik elsődlegessé. Nem a minél nagyobb hatótávolság és sebesség a döntő. Ebben a helyzetben a Velox mini a jó megoldás. Mindössze 35 kg, jól terhelhető és olcsó, ami nem utolsó szempont. Döntéseik meghozatalánál családtagok, szomszédok, ismerősök, e-kerékpártulajdonosok véleményére hagyatkoznak, és nem utolsó sorban az eladó szakértelmét is kikérik. Jobban bíznak az ismerős ajánlásában, mint pl. az internetben, talán, mert személytelennek érzik, és nem jártasak a számítógép kezelésében sem.


A fiatalok a minél nagyobb hatótávolságot, sebességet helyezik előtérbe.Ebben a helyzetben a Velox sprintert ajánlanám. A sprinterrel 35km/h sebesség is elérhető, legnagyobb a maximális hatótávolsága, bár kicsi az akkumulátor feszültsége, és borsos az ára is. A serdülő fiatalok részére, azoknak akiknek az ár másodlagos, a megfelelő megoldás lehet. Sokat számít a választásnál, hogy kerékpárjuk kitűnjön a többi társuké közül. Sok időt tölthetnek az internet előtt a „legtutibb” márka és üzlet keresésével a döntés előtt, és a boltban sem hagyják magukat befolyásolni az eladó által, a saját fejük után mennek.


Ha e-kerékpár vásárlásán gondolkodnék, én a kis hatótávolságú, olcsó, közepes motorteljesítményű, kis súlyú modellt választanám. A városon belüli közlekedésre nem lenne szükség a minél nagyobb hatótávolságú, teljesítményű kerékpárra. Ezen szempontokat figyelembe véve az első csoporthoz tartozónak sorolom magam és a TDH-17Z modellt vásárolnám meg. Az interneten alaposan összegyűjteném az információkat, akár összehasonlító-elemző táblázatokat is készítenék, és meghallgatnám az adott területen jártas emberek, eladók véleményét.

Minden vásárló egyedi igényei szerint állítja fel a saját best practice megoldását a metaadatbázis alapján.

Az elemzésem értékelésére vonatkozó néhány szempont:

 • elemzésre fordított időtartam
 • egyértelműen kiválasztható-e a legoptimálisabb modell
 • az attribútumok között van-e olyan szempont, amit esetleg zajként „értékel” az elemzés

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

A metaadatbázist az interneten talált adatokból állítottam össze 2008. 09.05-én. Tíz elektromos kerékpár adatát hasonlítottam össze. A forrásokat a metaadatok táblázat F2-F71 közötti cellák tartalmazzák.

=Objektumok

 • Velox mini
 • Velox comfort
 • Velox maxi
 • Velox sprinter
 • Angell AGDT-326
 • TDR-2050B
 • HL-030
 • EB-390
 • TDH-17Z
 • NK-031 K

=Attribútumok (X, Y oszlopok)

 • Súly (kg) (x)
 • Sebesség (km/h) (x)
 • Maximális hatótávolság (km) (x)
 • Terhelhetőség (kg) (x)
 • Akkumulátor feszültség (V) (x)
 • Motorteljesítmény (W) (x)
 • Ár (Ft) (y)

Az adatgyűjtésre szánt idő nem volt túl hosszú, mert olyan oldalt találtam az interneten, ahol több különböző típusokra vonatkozóan ugyanazokat a szempontokat értékelték (metaadatok F6 cella). A legtöbb adatom innen származik. A Velox esetében az árakat külön oldalon (metaadatok F62 cella) találtam meg egy katalógusban, egy másikon pedig a teljesítményadatokat (metaadatok F2 cella). Amíg nem bukkantam rá a fenti oldalakra azt tapasztaltam, hogy a vizsgált attribútumok közül a súlyra és a terhelhetőségre vonatkozó adatokat nem minden esetben tűntetik fel (pl.http://www.ebicikli.hu/ekerekparok.php). Véleményem szerint az árat az alábbi sorrendben befolyásolják az attribútumok: akkumulátor feszültség, maximális hatótávolság, motorteljesítmény, sebesség, terhelhetőség és súly (az első helyen a legjobban befolyásoló tényező áll).

A feladat által érintett célcsoportok

Az elemzésem eredményét elsősorban azok tudják hasznosítani, akik odafigyelnek arra, hogy pénzükért mit kapnak cserébe. Tudatos vásárlókként hozzák meg döntéseiket, és éppen e-kerékpár vásárlását vették fontolóra. Alacsony árért a lehető legjobb teljesítményű kerékpárt szeretnék megvásárolni. Kevésbé számít számukra a külső megjelenés és a full extrás felszerelés. Tanácstalanok abban, milyen típust válasszanak. A mindennapi életük során szeretnék használni, amivel a közlekedésben is könnyen tudnak haladni. Nem nagy távolságok megtételére keresik tehát a lehetőséget.

Elsődleges célcsoport: háztartások

 • idõsek, akiknek fizikai ereje hanyatlóban van
 • szívbetegek, légzési nehézségekben szenvedők, akiknek a pedálozás nehézséget jelent
 • akik munkájuk során rendszeresen használnak kerékpárt (újságkihordók, szórólapterjesztők, futárok stb.)
 • kerékpáron nehezebb súlyt (zsák, palack stb.) szállító személyek részére stb.

Másodlagos célcsoport: szolgáltatók

 • ipari üzemek
 • repülőterek
 • pályaudvarok
 • szabadidőközpontok
 • szállodák
 • kempingek stb.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

Az elemzés alapján eldönthető, hogy a vizsgált típusok közül melyik a teljesítmény-ár szempontjából a optimális modell. Reális árat kérnek-e a gyártók a kerékpárokért? Amennyiben drágának ítéljük a kerékpárt, az tényleg annyival többet is tud az alacsonyabb kategóriás típusnál? Alá fogja-e támasztani az elemzés korábbi feltevésünket az árat befolyásoló attribútumok sorrendjét illetően?

ERRE A KÉRDÉSRE CSAK AZ TUD ÉRDEMI VÁLASZT ADNI, AKI A FENTEBB RÉSZLETESEN BEMUTATOTT ÉS ÉRTÉKELT JELENLEGI LEGJOBB GYAKORLATHOZ KÉPEST TEKINTI ÁT JELEN MEGOLDÁS ELŐNYEIT/HÁTRÁNYAIT... S ENNEK ALAPJÁN ÁLLAPÍTJA MEG A POZITÍV VAGY NEGATÍV HASZNOSSÁGOT, ILL. HA LEHET, ENNEK MÉRTÉKÉT...

Az elemzés hasznos lesz a megjelölt célcsoportoknak. Az alapprobléma az volt, hogy a piacon számos műszaki jellemzőkkel rendelkező e-kerékpár vásárolható. Minden ember a számára legoptimálisabb modell kiválasztására törekszik. Az elemzés eredménye alapján nincs szükség a számítógép előtt eltöltött több órát is igénybe vevő böngészésre, hiszen az alapadatok az internetről származnak. Valószínűsíthető, hogy sok potenciális vevő internet előfizetéssel sem rendelkezik, főleg ha az elsődleges célcsoportra gondolunk. Ha pedig elérhető számukra az internet (pl. másodlagos célcsoport) nincs idejük arra, hogy ezt a témát részletesen körüljárják, vagy nem is tartják olyan fontos stratégiai kérdésnek, mert nincsenek tisztába a változatos kínálattal. Másrészről kiderül, hogy az attribútumok, milyen súllyal befolyásolják a döntést.

Akiknél az ár a döntő, előfordulhat, hogy az olcsó kerékpárt az elemzésünk mégis drágának ítéli. Akiknél a műszaki teljesítmény a döntő, kiderülhet, hogy a magas akkumulátor feszültség és motorteljesítmény mellett sem érhető el az arányosan nagy hatótávolság. Az idősebb vásárlók esetében kiderülhet, hogy az alacsony árkategóriás kerékpár kevésbé terhelhető. A fiatalok esetében eredményként a magasabb árkategória jelenhet meg, ha nagyobb hatótávolságot és sebességet szeretnének elérni.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

 • Online adatgyűjtés
 • Adatbázis készítése, objektum-attribútum mátrix elkészítése
 • Pivot tábla elkészítése
 • A segédtábla elkészítése a metaadatbázis alaján
 • Sorszám függvénnyel rangsorolás készítése
 • CoCo tábla készítése, Fkeres függvénnyel hivatkozás a Lépcsők táblára
 • Solver beállítása, futtatása
 • A kapott eredmények kiértékelése
 • A valós és becsült értékek különbségének kiszámítása, szorzatösszeg képzése
 • Átlag és szórás függvények alkalmazása

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

A számításaim alapján az alábbi következtetések vonhatók le:

Az NK-031 K, TDH-17Z, TDR-2050B, Velox comfort, Velox mini, Velox sprinter típusú kerékpárok ára egybeesik a solver által számított értékkel.

Az EB-390 és a Velox maxi kerékpárok drágák (rendre:+11%, +10%).

Az Angell AGDT-326 és a HL-030 kerékpárok a számított étékükhöz képest olcsóbban megvásárolhatók (rendre: -11%, -10%).

Összegzésképpen elmondható, hogy a tíz típus közül hat terméknek reális az ára, két típus drága, míg két típust olcsónak minősített az elemzés.

Az árat az alábbi sorrendben befolyásolják az attribútumok: akkumulátor feszültség, maximális hatótávolság, súly, motorteljesítmény, sebesség, terhelhetőség.

Az első két helyen az általam is feltételezett két tényező áll. A súlyt én a legutolsó szempontnak véltem, de az előkelő harmadik helyet szerezte meg.

Az érzékenységi vizsgálatnál az akkumulátor feszültség az utolsó helyre került, míg a motorteljesítmény, terhelhetőség a 2. és a 3. helyre, előbbre mint a fontossági sorrend esetében.

Levonhatjuk, hogy helytállóak a kapott eredmények, hiszen a kerékpár lelke az akkumulátor. Ez befolyásolja, hogy mekkora távolság tehető meg a kerékpárral.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Az elemzésünktől függetlenül általánosságban elmondható, hogy az e-kerékpár a hagyományos kerékpár minden előnyét élvezi, annak hátrányai nélkül. Nem kell használatához vezetői engedély, nincs szükség bukósisakra, bár felszereltsége kismotor jellegű. Nagyon csendes, praktikus, környezetbarát. Nincs szükség parkolási díj fizetésére, időt takaríthatunk meg. A nagyvárosi forgalomban könnyebben, gyorsabban és kényelmesebben haladhatunk. Olcsó az üzemeltetése, jelentős költségmegtakarítás érhető el egy személygépkocsihoz képest. Egy átlagosnál gyengébb fizikumú kerékpározó is jelentős távolságokat képes megtenni.

Az elemzésből az a következtetés vonható le, hogy a tíz típus közül a HL-030-as és az Angell AGDT-326-os típushoz juthatunk hozzá a legolcsóbban. Minimális különbséggel 13.975 és 13974 Ft-tal kell kevesebbet fizetnünk, mint amennyit a tulajdonságai alapján érnek.

Az NK-031 K, TDH-17Z, TDR-2050B,Velox comfort, Velox Mini, Velox sprinter értékarányos típusokként mutathatók ki.

A többi típust (EB-390, Velox maxi) mind drágábban forgalmazzák, mint amennyit a tulajdonságai alapján ér.

Tehát akinek a vásárlási döntéseit csak az ár befolyásolja, elsősorban hat típus közül választhat a tízből.

Ha a rangsortáblában megnézzük a HL-030-as legfontosabbnak ítélt tulajdonságait, azt látjuk, hogy az akkumulátor feszültség értéke szerint az 1.(B33 cella) helyen, míg a max. hatótávolság szerint a 7. (C33) helyen áll. Az Angell AGDT-326 esetében az előbbi sorrend így áll fenn: akkumulátor feszültség 4. hely (B31cella), max. hatótávolság 3.hely (C31 cella). Érdekes, hogy a legdrágábbnak ítélt EB-390 típusnál az akkumulátor feszültség alapján a 4. (B32cella) helyen áll, a max. hatótávolság alapján a 8 (C32cella). Érdemes tehát a tulajdonságokra nagy figyelmet fordítani, mert nem biztos, hogy a drága kerékpár egyben jobb tulajdonságokkal is rendelkezik az olcsóbbhoz képest. Természetesen ezt a kijelentést a szűk adatbázisra utalva tettem meg. Mindenképpen azt ajánlanám, ne hozzon a vásárló elhamarkodott döntést, hanem alaposan fontolja, meg melyik típust választja.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

A fogyasztó igényeit legjobban kielégítő modellek kiválasztása az internet használatát és a forgalmazók felkeresését jelenti, ami időigényes és nem egyszerű folyamat. Sokféle konstrukció és technikai megoldás található a piacon, ezért körültekintőnek kell lennünk. A fenti elemzéssel a vásárló gyorsabban kiválaszthatja a neki leginkább megfelelő terméket. Világossá vált, hogy szükségtelen lehet több pénzt kiadni egy drága típusra, mert nem biztos, hogy jobb teljesítményadatokkal rendelkezik, mint olcsóbb társa.

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

nyilatkozat és kitöltési segédlet