Futócipők

A Miau Wiki wikiből

Forrás

http://miau.gau.hu/oktatas/2010osz/vk.xls


A tervezett alkalmazás/megoldás címe

 • Kérdés az, hogy melyik a legjobb futócipő, az ára és a minősége ("felszereltsége") alapján.

A feladat előtörténete

 • Futóként és atlétika edzőként fontosnak tartom a jó futócipő megválasztását, mivel az nem csak az elérhető teljesítményt növeli, hanem az egészséget is megóvja. Mivel a kereskedelemben sokféle futásra alkalmas cipő kapható, nehéz annak eldöntése melyik a legmegfelelőbb az általam fontosnak tartott tényezők szerint. E tanulmány ebben segít.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

A kereskedelemben sokféle minőségű, felépítésű futócipők közül az alábbi szempontok szerint, pontozással dönteném el melyik a számomra megfelelő és elérhető sportcipő.

A következőképpen: a tulajdonságokat pontoznám (1-10-ig, ahol az 1 a legrosszabb pont) és a legtöbb összpontszámot elért cipő lenne a győztes, amelyet megvásárolnék. Kimutatás munkalap A14-I21 cellái alapján.

Szempontjaim: Rugalmasság, hajlékonyság Párnázottság, kényelem Szellőzés, légáteresztőképesség Súly Ütéscsillapítás Sarokmagtámasztás Boltozati alátámasztás Ár

Ezzel a módszerrel az első helyezett a Nike Lunarglide 60 pontot ért el és az ára sem tér el jelentősen a második helyezetétől az Adidas Supernova Glide-tól, ami 58 pontot kapott. Ezzel a számítással rengeteg időbe tellik, amíg a pontokat összeadom, valamint az árat sem tudom a felszereltség alapján figyelembe venni. A két tényező (felszereltség és az ár) külön-külön kerül értékelésre. Először a pontokat veszem figyelembe és csak utána az árat.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Forrás : www.mozgasvilag.hu

 • Az adatgyűjtés mérete: 5X8 adat.

Az adatgyűjtésnél nehézséget okozott, hogy olyan lehet mérni a futócipők " felszereltségét". Milyen mértékegységeket lehetne ezekhez a tulajdonsághoz hozzárendelni( a cipő súlyát, valamint az árát kivéve ). A pont, mint mértékegység lett az egyetlen megoldás, hiszen egyéb módon ezen "felszereltségek" nem mérhetők. Az OAM mérete azért ekkora, mert ezen futócipők a legnépszerűbbek a futók körében (objektumok), valamint ezen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy megfelelő futócipőnek (attributumok). KO kritériumnként az árat jelölném meg- minnél kevesebb, annál kedvezőbb- mert a számomra optimális eset az, ha a megjelölt tulajdonságok közül mindegyiket hordozza a futócipő.

Objektumok (sorok)

 • Adidas Supernova glide
 • Nike Lunarglide
 • Nike Pegasus 25 ESC
 • Reebok Premier Verona KFS
 • The North Face Rucky Chuky

Attribútumok (X, Y oszlopok)

 • X1 Rugalmasság, hajlékonyság /pont
 • X2 Párnázottság, kényelem /pont
 • X3 Szellőzés, légáteresztőképesség /pont
 • X4 Súly /gr
 • X5 Ütéscsillapítás /pont
 • X6 Sarokmagtámasztás /pont
 • X7 Boltozati alátámasztás /pont
 • Y Ár/Ft

Annál többet vagyok hajlandó fizetni (Y) egy futócipőért, minél több pontot kap az egyes attribútumoknál. Vagyis minél rugalmasabb, párnázottabb, légáteresztőbb, kisebb súlyú, ütéscsillapítása, saroktámasztása, boltozati alátámasztása nagy.

A feladat által érintett célcsoportok

 • Futóknak, triatlonistáknak: mert hosszabb keresgélés, próbálgatás helyett megtalálják a legjobb futócipőt.
 • Sportegyesületeknek: esetleges sportruházati támogatások megpályázásához is felhasználhatják.
 • Minden sportolónak, akinek a futócipő megválasztásakor fontos a minőség, az egészség és a kényelem.
 • Értékesítők: segítséget nyújthatnak abban, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb felépítésű futócipőt.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

A Solver alkalmazásával lehetőség van arra, hogy mindenki saját preferenciarendszere szerint értékelje az adott futócipőt. A felhasználó maga állíthatja be, hogy mely tulajdonságok közül melyiknek milyen fontossága van számára.

A vásárlók által kitöltött kérdőívek a gyártó cégek és forgalmazóik számára hasznosak pl. új típusú termék bevezetésének eldöntése esetén.

 • Vásárlók esetében ingyenes lenne a kérdőívek kitöltése és kiértékelése, így nagy mennyiségű adathoz juthatunk az elemzéshez.
 • Egyesületek, pályázat útján forrásokat kapnának a helyi önkormányzattól,illetve szakminisztériumtól.
 • Forgalmazók: 500.000 Ft, mert ha megvásárolják az elemző módszert, akkor az ő üzletükben a vevők pontos ismereteket kapnak a termék minőségéről, használhatóságáról a saját preferenciáik alapján a lehető legrövidebb idő alatt.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

A feladat megoldásának lépései:

1. Az adatok kigyűjtése a internetről (www.mozgasvilag.hu) 2. Adatbázis készítése a kigyűjtött adatok alapján (meta tábla) 3. Pivot tábla készítése (pivot munkalap: A14-I21) 4. Sorszámozás készítése a meglévő adatokból (pivot munkalap: A23-I29) 5. COCO tábla készítése (rangsoronként: COCO Y =rangsor; Forint összeggel: COCO Y=HUF) 6. A kapott eredmény kiértékelése: Y* a felépítése alapján becsült ár. Y a futócipő tényleges ára, delta Y-Y* pedig a két ár közötti eltérést mutatja. Értékelésem szerint az első helyen az a futócipő áll, amelyik ára (Y) olcsóbb, mint Y*.

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

Az elemzés során az alábbi eredményre jutottam:

Y a futócipő eredeti ára Y* az elemzés során a felépítés alapján becsült ár Az Y-Y* mutatja mennyivel tér el a két ár. Az általam vizsgált futócipők esetében a hasonlóságelemzés során kiderült, hogy a felépítésük alapján a becsült áruk 3 típusnál megegyezik a tényleges árral( eltérés 0). A rangsort az alapján állapítottam meg, hogy a két ár mennyivel tér el egymástól (Y*-Y). Amelyik futócipőnél a tényleges ár kevesebb, mint a becsült ár, az a számomra legjobb.

Tehát:

 • 1. helyezett: Adidas Supernova Glide (eltérés :-13,64 )
 • 2. helyezett: Nike Lunarglide, Nike Pegasus 25 ESC, Reebok Premier Verona KFS ( ezeknél az eltérés 0)
 • 3. helyezett:The North Face Rucky Chuky (eltérés:10,71)

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Aki futócipő vásárlást tervez, annak érdemes ezt az elemző módszert alkalmazni, mert így több típus megvásárolása és kipróbálása nélkül -ami plusz idővel és költséggel jár- találja meg a számára megfelelőt az ár és a felszereltségük alapján. Az elemzés alapján kiderült, hogy az Adidas Supernova Glide nyert, mert a tényleges ára kevesebb, mint az elemzés során becsült ár. Illetve három olyan futócipő is van, amely tényleges ára megegyezik a felszereltség alapján számított árával.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Az elemzési módszer megvilágította, hogy a forgalomban lévő futócipők közül három felszereltségük alapján azonos becsült és tényleges értéket képviselnek.

Mindenképpen a hasonlóságelemzést használnám a futócipő kiválasztásához, mivel az általam alkalmazott módszer erre nem világított rá, illetve a két ár összehasonlítására sem ad lehetőséget. Pedig a végső sorrendet a két érték (becsült-tényleges ár) alapján állapítottam meg. Így az első helyezett az Adidas Supernova Glide, a hasonlóság elemzés alapján a felszereltségének megfelelő 25 000 Ft értéket képviseli, a tényleges ára pedig ennél 3000 Ft-tal olcsóbb, 22 000 Ft. Így teljesült, amire vágytam: egy igényeim szerinti " felszereltségű" futócipőt jó áron tudok megvenni.

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

nyilatkozat és kitöltési segédlet