GM3:031

A Miau Wiki wikiből

Forrás

XLS

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

Kérdés: Melyik futárszolgálatot érdemes választania egy adott cégnek az árak és a szolgáltatások alapján.

A feladat előtörténete

A Design Labor reklámgrafikai Kft. az utóbbi időkben több megrendelést kapott az ország másik oldaláról, illetve határon túli településekről is. A vállalatnak azonban nincs emberi erőforrása ezen megrendeléseknek a kiszállítására. Ezen probléma megoldása céljából vizsgálja a különböző futárszolgálatokat, hogy azok elemzése után választani tudjon.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

A cég a következőkben használt elemzési módszerek ismeretének hiányában, véleményem szerint az árak összehasonlítása alapján döntött volna. A vállalatoknak a legfontosabb jellemző általában az ár és csak az után következnek a többi jellemzők. Az árakat nézve csak a vállalat valószínűleg a következőként értékelte volna az adott 5 szolgáltatót:

1.:A3

2.:Dhl

3.:Gepard

4.:Sprinter

5.:Ups

Ez a sorrend azonban csak a Ft/km kategóriában igaz, ha a többi szempont alapján értékelte volna a cég a futárszolgáltatókat a sorrend nem ez lenne. A hasonlóságelemzés segítségével készített tábla viszont segít annak eldöntésében, hogy a szolgáltatók ára arányban áll-e az általuk nyújtott szolgáltatások minőségével.

Objektumok (sorok)

01 DHL

02 Gepárd futárszolgálat

03 Ups

04 A3

05 Sprinter

Ezt az öt futárszolgálatot ismerték a legtöbben az általam megkérdezettek közül, valamint a google hirdetések közül is ezek az első felbukkanó hirdetők. Ezen tények miatt választottam ki ezeket a szolgáltatókat a vizsgálatomhoz.

Attribútumok (X, Y oszlopok)

x1 Ft/km (Ft)

Minél alacsonyabb itt az érték, azaz minél olcsóbb az adott szolgáltató, annál optimálisabb az a megbízó számára.Hiszen mindenki arra törekszik az üzleti életben is, hogy költséghatékonyabban tudjon dolgozni és ez azt segíti elő.

x2 Szállítási díj Budapesten (Ft)

Minél alacsonyabb itt az érték, azaz minél olcsóbb az adott szolgáltató, annál optimálisabb az a megbízó számára..Hiszen mindenki arra törekszik az üzleti életben is, hogy költséghatékonyabban tudjon dolgozni és ez azt segíti elő.

x3 Max súly (kg)

Minél magasabb itt az érték, azaz minél nehezebb súlyú tárgyat adhat fel a megbízó, annál optimálisabb a számára a szolgáltató.A design Labor Kft. szokott kapni megrendelést nagyobb mennyiségű reklámanyagokra is, így az számára előnyösebb ha minél nagyobb csomagot is tud kézbesíteni a futárszolgálat által.

x4 Max méret (cm*cm*cm)

Minél magasabb itt az érték, azaz minél nagyobb csomagot adhat fel a megbízó, annál optimálisabb a számára a futárszolgálat.A design Labor Kft. szokott kapni megrendelést nagyobb mennyiségű reklámanyagokra is, így az számára előnyösebb ha minél nagyobb csomagot is tud kézbesíteni a futárszolgálat által.

x5 Lehet-e biztosítást kötni 1/0 (igen/nem)

Mindenképpen előnyt jelent az a lehetőség, ha van a biztosítás megkötés, hiszen a csomag eltűnhet, sérülhet és ilyen esetben a cég vállalja a felelősséget nem pedig a feladó. Annál nagyobb eséllyel választom ki az adott futárszolgálatot, minél nagyobb a részpontszám. Az 1 érték a megfelelő, vagyis az igen válasz, a futárszolgálat optimális.

x6 Van-e nemzetközi szállítás 1/0 (igen/nem)

A vizsgálati szempont alapján az a jó,ha van lehetőség nemzetközi szállításra. HA a cég néha ilyen lehetőséggel akar élni nem kell regisztrálnia egy másik céghez ,mert azt a már meglévőnél is meg tudja tenni.Több szolgáltatás több hasznossággal jár. Annál nagyobb eséllyel választom ki az adott futárszolgálatot, minél nagyobb a részpontszám. Az 1 érték a megfelelő, vagyis az igen válasz, a futárszolgálat optimális.


x7 Van-e nyomon követési lehetőség 1/0 (igen/nem) A nyomon követési nagyon jó lehetőség, hiszen így a feladó tudja követni a csomagját és biztos lehet abban, hogy a csomagja időben célba ér.Stressz elkerülése érdekébe is jó,kényelmi érzetet ad. Annál nagyobb eséllyel választom ki az adott futárszolgálatot, minél nagyobb a részpontszám. Az 1 érték a megfelelő, vagyis az igen válasz, a futárszolgálat optimális.


Azért vizsgálok ezen attribútumok alapján,mert szerintem ezek a szempontok alapján választ az ember/cég futárszolgálatot. A költségek és hasznosságok száma adja meg,hogy mely vállalatot válasszuk.Rengeteg más attribútum jöhetett még szóba, de a fő döntési szempontok az adott cégnél ezek voltak.A Design Labor Kft. ezen szempontokat tartotta lényegesnek.

A feladat által érintett célcsoportok

A vizsgálat szempontjából célcsoportoknak tekinthető minden egyén illetve bármilyen szervezet, aki/ami valamilyen elküldendő csomaggal rendelkezik, legyen szó csak egy levélről vagy akár több raklapnyi áruról.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

A Coco Y alkalmazásával lehetőség nyílik az egyéni, saját preferencia szerinti értékelésre, a megrendelő( cég vagy egyén) maga döntheti el, hogy melyik futárszolgálatot kívánja igénybe venni.

Az elemzés hasznosságot jelent a cégnek, hiszen időt és erőforrást takarít meg azáltal. A vállalat kiválasztja a legmegfelelőbb futárszolgálatot, ahol legjobb az érték-ár arány. Hasznosságot jelent ez,hiszen nehéz döntés ez egy cégnek(vagy akár egy egyénnek), kire bízza rá a csomagot, milyen lehetőségei vannak és mennyit fizet ezen szolgáltatásokért. Az elemzés megadja ezen kérdésekre a választ így a cég könnyebben dönthet.

Erőforrás hasznosságot az ad, hogy a cég nem alkalmaz továbbra belső embert ezen feladatok ellátására így az dolgozhat továbbra is a cég fő tevékenységén. Az idő megspórolása, mint erőforrás is hasznosságot jelent.A futárszolgálat gyorsabb pontosabb,hiszen neki ez a főtevékenysége, míg a reklámgrafikai cégnek nem.

Mindez pénzbeni hasznossággal is jár, hiszen a cég nem teszteli le a különböző futárszolgáltatásokat nyújtó cégeket döntés előtt. Az elemzés gyors és pontos választ ad pénzráfordítás nélkül. A vizsgált attribútumok között szerepel az árakra vonatkozók is. Itt a cég látja hogy melyik szolgáltató nyújtja a legmegfelelőbb ajánlatot a számára.A vállalat költségei csökkenhetnek.


Ezen hasznosságok mind előnyt adnak a cégnek.Összességében segítik azt és hatékonyabbá teszi.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

A feladat megoldásának lépései:

1. Adatok kigyűjtése az egyes futárszolgálatok honlapjáról.

2. Adatbázis készítése a kigyűjtött adatok alapján.(meta tábla)

3. Rangsor készítése a meglévő adatokból

4. Coco tábla elkészítése (Rangsorként: COCO Y =rangsor)

5. A kapott eredmény kiértékelése Ha függvény segítségével (Coco Y munkalap A49-I55)

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

Az alábbiakban ismertetem az elemzés számított eredményeit: Az értékelés többféle attribútum alapján történt. Az árak, szolgáltatások maximális méretek alapján a hasonlóságelemzés módszerével az alábbi eredményeket kaptam:

A Dhl futárszolgálat a vizsgált attribútumok alapján ideális feletti.

A Gepard futárszolgálat a vizsgált attribútumok alapján kiegyenlített.

Az Ups futárszolgálat a vizsgált attribútumok alapján ideális alatti.

AZ A3 futárszolgálat a vizsgált attribútumok alapján ideális feletti.

A Sprinter futárszolgálat a vizsgált attribútumok alapján ideális alatti.


Ezen 5 futárszolgálat közül egy ideális ezen vizsgálati szempontok alapján, ez a cég a Gepard futárszolgálat.

Két cég, a Sprinter és az Ups az ideális alatti kategóriába tartozik.

Az ideális feletti kategóriába két cég került, amelyek a Dhl és az A3.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Az egyéni vevők és a vállalatok is a saját fontossági sorrendjük felállítása után dönthetnek, hiszen van akinek az ár a döntő, míg mások a szolgáltatások minőségét vagy azok sokszínűségét tartják mérvadónak. Az én vizsgálódásom eredménye alapján én a Dhl és az A3 futárszolgáltatókat ajánlanám a cégnek, hiszen mindkét cég a legjobb valamilyen kategóriában, legyen az az ár vagy a szolgáltatások sokszínűsége.Ők az ideális feletti kategóriába tartoznak.

Az Ups és a Sprinter cég az ideális alatti kategória képviselői az én vizsgálatomban, így őket azonnal kizárnám a cég helyében.

A Gepard futárszolgálat a kiegyenlített kategória egyetlen eleme.A cégnek ezt ajánlanám is meg nem is , hiszen vannak náluk kedvezőbb szolgáltatók, de az áraik és szolgáltatásaik megfelelőek.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

A vizsgálat eredményeként én mindenképpen ajánlanám a cégnek, hogy a továbbiakban egy futárszolgálat segítségével szállítsa házhoz a megrendelt árukat. A Design Labor Kft. eddig cégen belül oldotta meg az ilyen fajta kiszállításokat, egy belső emberrel. Ez azonban problémát jelentett hiszen egy emberrel kevesebb tudott így a megrendelésekkel foglalkozni,a munka lelassult. Az elemzés segítségével a cég választ kap arra a kérdésére, hogy melyik szolgáltatóval kössön szerződést a jövőben.A cégnek az ár mellett fontos a szolgáltatás minősége és gyorsasága.A vállalat sok esetben kap külföldi megrendelést így a nemzetközi szállítást vállaló cégek előnyt élveznek. Ezen szempontok összessége alapján én a Dhl szolgáltatót ajánlom. Ezzel a vállalat pénzt, időt spórol.

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok