Gyógyszerek

A Miau Wiki wikiből

Ez a gyógyszer cikk az osteoporosis betegséggel kapcsolatban.

Forrás

A letölthető excel URL-je: [1]

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

Az osteoporosis betegség terápiájában alkalmazott gyógyszerek összehasonlítása különböző tulajdonságok, jellemzők alapján.

A feladat előtörténete

A gyógyszerterápiák összehasonlítását munkámból adódóan választottam, a betegekkel való kapcsolat, és az egészségügy iránti elkötelezettség motivált. Betegségcsoportnak pedig azért az osteoporosist választottam, mert a csontritkulás modern társadalmunk egyik legelterjedtebb krónikus betegsége, hazánkban közel egymillió embert, jellemzően nőket érint. A csontritkulás önmagában fájdalommal nem járó, néma járvány, vagyis a csontok anyagának nagymértékű csökkenése úgy, hogy a maradék csontállomány szerkezete és eloszlása a testben szabályos marad. E betegségre rendszerint már csak előrehaladott esetekben derül fény. Legfőbb veszélye, hogy a változó kort követően szilárdságukat vesztő csontok viszonylag kis erőbehatásra is könnyen eltörhetnek. Leggyakrabban a háti gerinc csigolyáinak az összeroppanása és végtagtörések következnek be, ez utóbbiak közül leggyakoribb a csuklótörés, valamint az ennél is veszélyesebb combnyaktörés. Ezek a sérülések súlyos következményekkel járnak, mint például jelentős fájdalom, mozgáskorlátozottságból fakadóan az önellátás képességének csökkenése. Éppen ezért a csontritkulás kezelésének elsődleges célja a törések megelőzése.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

A terápiás megoldások összehasonlításához a Gyógyszer Kompendiumot vettem alapul. Olyan gyógyszerkészítményeket vettem figyelembe, melyek terápiája és kiszerelése eltérő, a gyógyszerekhez kapcsolódó vizsgált beteganyag pedig átlagosan ötven év feletti nők és férfiak. Ezeknek a korszerű gyógyszereknek köszönhetően a csontritkulás előrehaladása eredményesen lassítható, a törések kockázata jelentősen csökkenthető. A törési kockázatot csökkentő gyógyszerek csigolya, és combnyaktörés ellen is védenek. A jelenlegi helyzetben rendelkezésemre állnak a terápiák összetételei (hatóanyag, allergia, ellenjavallat, mellékhatások) és az árak, melyek igen eltérőek egymástól. Az elemzés során szeretnék rámutatni arra, melyik gyógyszer árán lehetne és érné meg változtatni, módosítani. E tulajdonságokat nézve a hat tabletta közül az Alpha D3 a legkedvezőbb, a győztes. Természetesen a végső döntésben fontos szerepe van, hogy melyik beteg melyik gyógyszerkészítményt tolerálja kellőképpen hatásosnak.


A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

A kiválasztott gyógyszerek értékelési szempontjainak részletezése.

Objektumok (sorok)

A választást tekintve a leggyakrabban használt terápiás gyógyszerek e betegségben.


• Fosamax 70 mg

• Vitamin D3000 NE Bioextra

• Bonviva 150 mg tabl.

• Actonel Trio 35 mg

• Alpha D3 0,5 ug

• Epolar 70 mg


Attribútumok (oszlopok X, Y)

A gyógyszerek tulajdonságai, melyeknek döntő szerepe van a gyógyszer felírásában.


• Ellenjavallat: eset. Egyik gyógyszer sem szedhető veseelégtelenség esetén, de egyéb ellenjavallatok is kialakulhatnak a gyógyszer szedése közben a későbbiekben, mint például anyagcsere zavar, nyelőcső problémák, alacsony vérkalcium szint, stb.

• Gyógyszer: alkalmazása, napi, heti, vagy havi periódus.

• Mellékhatások: fő/db (fejfájás, hasmenés, gyomorégés, emésztési zavar, stb). Annál biztonságosabb a gyógyszer, minél kevesebb mellékhatst okoz.

• Allergia: tünetek száma (bőrpír, kiütés). Kevesebb a kedvezőbb.

• Hatóanyag kombinációk: fajta (alendronát-nátrium-thrihidrát, ergocalciferol ibandronsav biszfoszfonát). Több hatóanyag kombináció, nagyobb gyógyulási esély.

• Ár.


A vizsgált tabletták választását befolyásoló tényezők és ezek árra gyakorolt hatása:

• A készítmény származása. A gyógyszerkészítmények piaca rendszeresen bővül. Ezek mind bevizsgált ellenőrzött termékek, törzskönyvezett készítmények.

• A készítményben található kalcium és D vitamin: A csontritkulás elleni legkorszerűbb készítmények is csak akkor képesek kifejteni hatásukat, ha kalcium és D-vitamin pótlás is történik.

• Befolyásoló tényező, hogy a beteg tartsa be az orvosi utasításokat, pontosan szedje gyógyszereit, ne hagyja abba, mert ezzel a megelőző kezelés eredményeit és csontjainak épségét veszélyeztetné.


A feladat által érintett célcsoportok

Az osteoporosis időskori betegség, ezért elsősorban az ötven év feletti férfiakat és nőket érint. Két fajtája létezik:


• Menopausa (klímax utáni) csontritkulás e típusa a nőknél a menopausa kialakulása után fordul elő.


• Időskorú csontritkulás a hetven évesnél idősebbeket érinti és kockázatot jelent a kompressziós törések kialakulása miatt. (Kompressziós csigolyatörés, csigolyák elülső felszínének komplett törése, csípőtáji törések - mediális, laterális -, károsodik a combfej érellátása).


Az, hogy az érintett korosztály a bekövetkezhető töréseket elkerüljék, a csontritkulással járó fájdalmat és mozgáskorlátozottságot csökkentsék, a megfelelő terápia kiválasztása szükséges.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

A hasonlóságelemzés során a terápiák összehasonlításával választ kaphatok majd arra, hogy a gyógyszerek milyen ár –érték arányt képviselnek. Az Acotel Trio és a Bonviva tabletta a magas forgalmi árból kiindulva már valószínű most hasznot hoznak. A kettő közül kiemelkedőbb a havi egyszeri alkalmazásával a Bonviva tabletta, annak ellenére hogy mellékhatások tekintetében közepes erősségű gyógyszer. A Fosamax tabletta árán azért érné meg módosítani körülbelül 500 Forintot, mert amellett, hogy heti egyszer alkalmazandó, a legtöbb hatóanyagot tartalmazza. Két terápia esete kritikusnak számít még így a hasonlóságelemzés elvégzése nélkül is, úgy gondolom ezek árain lehetne felfelé módosítani. Főként az Alpha D3 esetében, 2000-3000 Forinttal is indokoltabb lenne a drágább ár, hiszen a különböző gyógyszerekhez képest több hatóanyag kombinációt tartalmaz, mellékhatások, ellenjavallat és allergia tekintetében pedig a legkevesebb e gyógyszerben található. A Vitamin D3 Bioextrát a napi egyszer alkalmazásával szintén lehetne körülbelül 1000 Forinttal magasabb áron forgalmazni, indokoltan, hiszen allergia és mellékhatások tekintetében e gyógyszernek is alacsony a mutatója, ellenjavallat terén pedig közepes értéket képvisel más terápiákhoz képest, mely mindenképpen kedvezőnek tekinthető. Összességében 3500 – 4500 Forint hasznosság várható a hasonlóságelemzés elvégzése kapcsán.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

A feladat megoldásának lépései:


• Az osteoporosis betegségben használt gyógyszerek adatgyűjtése.

• A gyógyszerekhez rendelt különböző tulajdonságok alapadat táblába rendezése (alapadat tábla)

• PIVOT tábla elkészítése (PIVOT munkalap)

• Rangsor készítése (COCO munkalap)

• Lépcső, segédtábla, célérték függvény elkészítése (COCO munkalap)

• Solver programmal a becslés elkészítése (COCO munkalap)

• A kapott eredmény kiértékelése (COCO munkalap)

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

A gyógyszereknél a solver becsült érték és az eredeti ár között változó eltérések láthatók.

A hasonlóság elemzés az alábbi eredményeket hozta:

Az Acotenel Trio 35 mg-os tabletta 851 Forinttal haladja meg a becsült árat, de ha összehasonlítom a Bonviva 150 mg tablettával, mely 2563 Forinttal haladja meg a becsült árat, akkor kijelenthető hogy a Bonviva a legdrágább gyógyszernek számít mind közül. Az Epolar és a Vitamin D3 tabletták esetében minimális eltérés látható, az előbbit 193 Forinttal lehetne kevesebbért adni, míg az utóbbit 192 Forinttal drágábban. Ha összességében elemezzük, akkor ez a két gyógyszer ár közelíti meg leginkább a becsült árát. Az elemzés szerint az Alpha D3 tabletta viszont többet ér, mint amennyiért a gyógyszertárak forgalmazzák, pontosan 3415 Forinttal. Fosamax gyógyszernél a forgalmazott ár megegyezik a becsült árral, ami a legideálisabb mind közül. Megfigyelhető továbbá, hogy a táblázatban szereplő első három gyógyszernek a solver becslés azonos árakat számolt. Melyben a legnagyobb értéket a hatóanyag kombináció kapta.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Magyarországon az osteoporosis betegség egyre elterjedtebb, melyre az alkalmazott gyógyszeres kezelés választéka is folyamatosan bővül. Ez az elemzés beteganyagot tartalmaz elsősorban, másodsorban pedig gyógyszereket. Az elemzésből látható, hogy a gyógyszerárak között lényeges eltérések vannak. A forgalmazott árak és a solver által becsült értékek összevetésének eredményeiben arra a következtésre jutottam, hogy két gyógyszer árán lehetne alakítani.


Az Alpha D3 tablettát az elemzés szerint 3415 Forinttal ér többet a forgalmi árától, vagyis ennyivel többért kellene értékesíteni. A drágább ár indokolt is, hiszen két hatóanyag kombinációt tartalmaz, egyéb mellékhatások tekintetében elsődleges mind közül, vagyis közel legkevesebb e gyógyszerben lelhető fel.


A Vitamin D3 Bioextrát ez elemzés szerint 193 Forinttal lehetne magasabb áron forgalmazni, mely szintén indokolt, hiszen a kritériumok tekintetében alacsony a mutatója, ellenjavallat terén pedig kedvezőnek tekinthető a többi terápiához képest.


A különböző terápiák összehasonlításában az Alpha D3 a győztes.


Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Napjainkban a gyógyszergyártó cégek versenyeznek termékeikkel, széles kínálatukkal. A hasonlóságelemezéssel a terápiák különböző tulajdonságainak figyelembe vételével az Actonel Trio, Epolar és a Bonviva tabletták már most valóban hasznot realizálnak, míg a Fosamax tabletta esetében a becsült és valós ár megegyezik. A Fosamax tabletta esetében 500 Forint hasznot vártam, mely nem realizálható az elemzés szerint. Vitamin D3 Bioextrát esetében a remélt 1000 Forint haszonból csak 192 Forint összeg realizálható. A végső győztes ismeretében 2000-3000 Forint hasznot remélem az elemzés elvégzése előtt, az elemzés azonban 3415 Forint hasznosságot számolt ki, mely megvalósítható.


Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

A kutatásaim alapjául szolgáló termékekről az információkat az alábbi könyvből állítottam össze:

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet Hivatalos Kiadványa (2005): Gyógyszer kompendium, 62 p., 99 p., 230 p., 556 p., 636 p., 1532 p.,


Elektronikus:

http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/list?kezdobetu=b

Hasonló témában tett kimutatásról konkurens anyag:

https://miau.gau.hu/mediawiki/index.php/Multivitamin_2010