HR:konferencia

A Miau Wiki wikiből

Forrás

XLS

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

A ár és szolgáltatás szempontjából a legmegfelelőbb külső helyszín kiválasztása vállalati továbbképzés lebonyolításához.

A feladat előtörténete

Munkám során nap mint nap tapasztalom, hogy a külső rendezvények, továbbképzések, tréningek helyszínét igen csak esetleges módon, e-mailen, faxon beérkező ajánlatok alapján a pénzügyi keretekre tekintettel vezetői döntés alapján leginkább szubjektív módon kerülnek kiválasztásra. A kiválasztás során inkább a személy egyéniségéből adódó fontosabb tényezők képezik a végső döntés alapját és nem egy minden részletére kiterjedő összehasonlítás. Ez sarkalt arra, hogy megnézzem, hogy lehetne a beérkező ajánlatokat megvizsgálni kimondottan az igények és a hozzájuk kapcsolódó ár és szolgáltatások szempontjából, kizárva az egyéni szubjektivitást.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

Jelenleg a munkaterületemen a személyes tapasztalatok és a faxon , e-mailen beérkező árajánlatokból szubjektív módon történik a helyszínek meghatározása, több fő munkáját igénybe véve. Sok esetben döntően befolyásolja a végső választást az esetleges kapcsolat az árajánlat tevőjével.Igazán a döntést tényszerű, a teljes beérkezett ajánlatokat felölelő, összevetésre alapozott adatokkal nem tudják alátámasztani, a döntések alapját szolgáló papír alapú dokumentáció a későbbi visszakeresést is jelentősen megnehezíti. A feladat alapját egy adatbázis jelenti. Az adatbázis a folyamatosan karbantartás alapján , alapja lehet a későbbi gyors keresésnek, megkimélve magunkat a felesleges utánajárásoktól. Az így nyilvántartott adatokból a tréningekért felelős személy meghatározhatja az összehasonlítani kívánt attribútorokat. Ezek táblázatos formában történő tovább fehasználásakor összehasónlíthatók a beérkező árajánlatok. A feladat megoldása alapján konkrétan kiválasztható az a helyszín ami ( a cégeket mindig leginkább érdeklő) ár szempontjából a legkedvezőbb választást jelenti.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Objektumok (sorok)

Az árajánlatot beküldő konferencia helyszínt kínáló szállások.

Attribútumok (X, Y oszlopok)

Termek egybenyíthatósága, Nyelvismeret, Szabadidős programlehetőség, Távolság, Technikai háttér, Termek száma, Teremnagyság, Ajánlati ár.

A feladat által érintett célcsoportok

A célcsoport a vállalat HR osztálya, akinek segítséget nyújt a beérkező konferencia helyszín ajánlatok közötti dönéshozatalban.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

Alkalmazása segítségével a beérkezett árajánlatok közül lehetőséget nyújt az itt vizsgált esetben azár szemponjából a legköltséghatékonyabb megoldás kiválasztására. Meggyorsítja a kiválasztás folyamatát, konkrét tényadatokkal alátámaszthatóvá teszi a választást. Alkalmazása alkalmazkodik a mai világban a multinacionális cégek által elvárt "tendereztetési" eljárásokhoz.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

1. Objektumok meghatározása - 14 lehetséges konferencia helyszín, 2. A beérkező adathalmazból a döntés szempontjából relevans attributorok meghatározása - ajánlati ár, terem, egybenyithatóság, teremnagyság, technikai háttér, nyelvismeret, szabadidős programlehetőség. 3. Mértékegységek meghatározása, azon tényezőknél ahol nem számadat jelentette az ajánlatot kódrendszert alkalmaztam. 4. Pivot tábla készítése. 5. Rangsor tábla elkészítése. 6. Kapott adatok kiértékelése.

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

Az összes vizsgált paramétert figyelembe véve a K Panzió nyújtja a legjobb lehetőséget.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Képzések, tréningek külső helyszínének megválasztásának ez az adott paraméterek mellett, csak egy főleg az ár oldaláról történő megközelítésének a lehetősége. Fontos a megrendelői oldalról , már az árajánlatok bekérésekor, vagy akár az internetet használva, lehetőségeink feltérképezésekor pontosan definiálnunk, hogy az adott rendezvényhez milyen adottságok, paraméterek fontosak és milyen mértékben a számunkra. Mivel többféle minőségben (hotel, kastélyszálló, panzió)kapunk képzési helyszínt kínáló árajánlatokat, akár egy döntéshez is ajánlatos akár több súlyozásos vizsgálatot is elvégezni. Nagy elönyének tartom, hogy a számok tényleges objektivítást nyújtanak.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Konferencia helyszín, külső képzések adattáblájának lehet e egy ideális alaptáblát összeállítani?

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

nyilatkozat és kitöltési segédlet