HR:munka

A Miau Wiki wikiből

Forrás

XLS

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

A munkaügyi központba bejelentkező munkanélküli szeretné tudni, hogy mikor fog újra munkába állni.

A feladat előtörténete

Az új munkanélküliek jelentkezésük során naponta felteszik a kérdést: mikor fogok újra munkába állni? Nagyon nehéz, lehetetlen erre a válasz anélkül, hogy hosszadalmas keresgélésbe ne kezdenék az állások között, és ne hasonlítgassam össze az adott ügyfelet az állásokkal. Mindez időigényes. Milyen módszerrel lehetne rövidebb idő alatt, megközelítően pontos választ adni?

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

Az eddigi gyakorlat szerint, sok időt igényel a kérdés megválaszolása. Mikor fogok újra munkába állni? A kirendeltségre és a budapesti többi kirendeltségekre naponta érkeznek állásajánlatok. Ezek rögzítésre kerülnek az integrált számítógépes rendszerben, ahova az ügyfelek adatai is kerülnek.A beérkező ügyfelet alaposan kikérdezi az ember, és a paramétereit rögzítjük a számítógépen. Felkerülnek a munkavállalást akadályozó egyéb tényezők is.Az ügyfél megjelöli, hogy milyen munkakörben keres állást.A rögzítés FEOR szám alapján történik. Ezekre a FEOR számokra van lehetőség keresni a benyújtott állások-(ahol szintén a munkakörnél Feor számok szerepelnek)-között. Találat esetén megnézem mit kér a munkáltató az állás betöltéséhez, és ezt megbeszéljük. Ha öt álláskínálat jön elő a gépen, egyenként ezt végig kell csinálni. A saját állásaink után van lehetőség másik kirendeltségek nyitott állásaiban keresgélni. Egyesével végignézzük az állást és a feltételeket. Szerencsés esetben közvetítő lapot kap az ügyfél, amivel felkeresi a munkáltatót. Jó esetben egy -két hét múlva elhelyezkedik a kapott állásba. Minden ügyfélnek aktívan kell állástkeresnie, tehát nem nekünk a feladatunk munkába helyezni. Mi csak kiajánljuk a hozzánk érkező állásokat. Megjegyezném, hogy bár egy GM.rendelet kötelezi a munkáltatókat az üres álláshely bejelentésére felénk, de ezt senki nem kéri számon rajtuk. Ezért nagyon gyatra munkaerőigény állománnyal rendelkezünk. Mi ingyen végezzük az állás befogadását, de a munkáltatók inkább fizetnek az álláshirdetésért. Lényegében megállapíthatom, hogy jelenleg kapásból nem tudom megválaszolni az ügyfélnek, hogy mikor fog elhelyezkedni.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

19 álláskereső ügyfél adatait rögzítettem, természetesen név nélkül, ne lehessen beazonosítani őket

Objektumok (sorok)

 • Ügyfél 1
 • Ügyfél 2
 • Ügyfél 3
 • Ügyfél 4
 • Ügyfél 5
 • Ügyfél 6
 • Ügyfél 7
 • Ügyfél 8
 • Ügyfél 9
 • Ügyfél 10
 • Ügyfél 11
 • Ügyfél 12
 • Ügyfél 13
 • Ügyfél 14
 • Ügyfél 15
 • Ügyfél 16
 • Ügyfél 17
 • Ügyfél 18
 • Ügyfél 19

Attribútumok (X, Y oszlopok)

Kilenc attribútum adja az összehasonlítás alapját,a számokkal kódoltam az igen-nem válaszokat, vagy a több lehetőséget. Ezek a következők: ügyfél neme:ffi/nő;1;2 rendelkezik e szakmunkás végzettséggel:0, nem/1, igen; van e érettségije:0, nem/1, igen; érettségije és szakmája is van:0, nem/1, igen; van e szakmásított tanfolyami végzettsége:0,nem/ vagy a szám jelzi hány +szakmája van; nyelvtudás:0, nem/ vagy a szám jelzi hány nyelvet beszél; van e jogosítványa:0,nem/1, igen; van e PC ismerete:0, nem/1, igen/2,speciális program ismeret; van e gyermeke:a szám a gyerekek számát jelenti;

A feladat által érintett célcsoportok

Bármelyik ügyintéző kollégám. Bármelyik ügyfél akit érdekel, hogy várhatóan mikor fog elhelyezkedni.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

Az ügyfelek munkábaállást meghatározó, befolyásoló paramétereinek táblázatba foglalása. Az elhelyezkedés várható idejéhez általam meghatározott hónap került beírásra. Az adatok súlyozása, sorrend felállítása-ez található a hr_hg.xls alapadatok füzetben. A COCO elemző modell használata. a COCO mátrix eredmény és a szakértői vélemény (pirosszínnel kiemelve)található a hr_hg.xls My-X füzetben.

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

A hr_hg.xls My-x fül-ben található (B99:J99)tartományba kerül felvezetésre az ügyfél attribútuma, súlyozás a (B100:J100) tartományban, a szakértői vélemény, az eredmény a K:101 tartományban jelenik meg.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Az elemzés használatával létrehozható egy szakértői vélemény. Ennek segítségével bármelyik ügyfél kérdésére meg tudom adni a választ, hogy mikor fog elhelyezkedni. Az o20 ügyfél sorba az előttem ülő ügyfél paramétereit kell berögzítenem, meghatározni a rangsorszámokat és annak megfelelően már generálja is a választ a program. Ennek a lehetőségnek az ismeretében, érdemes kutatást végeznem valós adatokkal. Az elhelyezkedő ügyfelek paramétereiből -nagyobb objektum állományt kell felrögzíteni-kell megcsinálnom az alap adatbázist. Itt az elhelyezkedés idejét valós adat alapján tudom kitölteni, hiszen tudom hány hónapig volt álláskereső az ügyfél. Az így elkészített táblázatot kell tovább feldolgozni a hasonlóságelemzési programmal, hogy a végén úgyan úgy ott legyen a szakértői vélemény. Az így kapott programmal bármelyik kollégám is, és én is megtudjuk mondani bármelyik ügyfélnek, hogy az adott paramétereivel mikor fog elhelyezkedni. Az új módszerrel rengeteg időt tudunk megspórolni, és a lehető legpontosabb választ megadni az ügyfélnek. Az új módszert egyszer kell kidolgozni, és bármikor használható. Mindenki elégedett lehet.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Az új módszerrel mindenképpen gyorsabb, reálisabb eredmény produkálható, mint ha jósként próbálnék a jövőbe látni.A sablon elkészítése után, automatikusan használható a módszer, kizárja a szubjektivitás lehetőségét. Ami még lényeges, hogy bármelyik kollégám használhatja, és bármelyik ügyintézőhöz ül le az ügyfél-ha az adatbevitel pontos és megegyezik-azonos eredményt produkálunk

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

nyilatkozat és kitöltési segédlet