HR:szallitas

A Miau Wiki wikiből

Forrás

XLS XLS

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

Egy logisztikai cég számára, a legkedvezőbb feltételekkel dolgozó alvállalkozó kiválasztása egy nagyon fontos fuvarmegbízásra.

A feladat előtörténete

A mai világban nagyon fontos szerepet tölt be a logisztika és a szállítmányozás. Egy logisztikai cégnél dolgozom, ezért tisztában vagyok vele, hogy mennyire fontos a partnerek minél hatékonyabb, gyorsabb és olcsóbb kiszolgálása, mivel nagyon sok a versenytárs, akiknek szintén hasonló céljaik vannak. Cégünk kapott egy nagyon fontos megbízást, melyre szeretnénk a legjobb ajánlatot adni, illetve a legmegfelelőbb alvállalkozót kiválasztani a cél megvalósításához. Ezért volt szükség a hasonlóságelemzésre.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

A cég 30 alvállalkozóval dolgozik, melyek közül a legnagyobbakat választottam ki. Minden alvállalkozó másban erősebb, mint a többi, ezért nagyon nehéz lett volna hasonlóságelemzés nélkül kiválasztani a legmegfelelőbbet, illetve egy előző megbeszélés során a cég vezetői nem tudtak döntést hozni, mert mindenkinek más volt a nézete, érve, így jutottunk arra a döntésre, hogy készítünk egy elemzést, melyből ki fog derülni, hogy melyik alvállalkozónk a legmegfelelőbb eme projekt kivitelezésére.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Az adatokat a cég adatbázisából szereztem. Természetesen a cégeket névtelenül szerepeltetem.

Objektumok (sorok)

alvállalkozók 1-20-ig

Attribútumok (X, Y oszlopok)

• késés (db)

• okmány visszaforgatás 1 napon belül (db)

• okmány visszaforgatás 1 napon túl (db)

• sérült szállítás (db)

• ügyfél panasz (db)

• 1-3 motor (ft

A feladat által érintett célcsoportok

Ahogy azt az előzőekben már írtam, ez az elemzés egy konkrét megrendelésre lett készítve, tehát a vezetők számára egyfajta segítségként, hogy könnyebben tudjanak dönteni.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

Ezzel a feladattal a fent említett célcsoportnak szeretnék segíteni abban, hogy a legmegfelelőbb döntést tudják hozni az alvállalkozó kiválasztásában. Ezzel a vezetőknek időt, pénzt és energiát spórolunk meg, illetve ez a kimutatás a jövőben is nagy hasznunkra válik majd.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

• adatok gyűjtése céges adatbázisból, táblázatba foglalva

• Pivot tábla készítése

• Rangsor tábla készítése sorszám függvény segítségével

• Lépcső tábla készítése

• CoCo tábla előkészítése FKERES függvény segítségével

• Solver beállítása és lefuttatása

• Eredmények értékelése

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

A 20 alvállalkozó közül a 9-es számú bizonyult a legmegfelelőbbnek. Az ár/teljesítmény rangsorolásából is ez derül ki. Tehát a cég vezetői őt választották ki.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Ez az elemzési módszer mindenkinek hasznos lehet, valamilyen döntés vagy kiválasztás során. A végeredményben kiderült, hogy akikkel eddig együtt dolgoztuk alvállalkozók milyen teljesítményt produkáltak 4000 kiszállítás alatt. Valamit a rangsorolásból látjuk, hogy melyik alvállalkozóval érdemes a jövőben szállíttatni.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

nyilatkozat és kitöltési segédlet