Könyvek

A Miau Wiki wikiből

Forrás

http://miau.gau.hu/oktatas/2010osz/ha.xls


A tervezett alkalmazás/megoldás címe

Verseny! Ki lesz 2010. legjobb könyvértékesítője?


A feladat előtörténete

A feladat témája egy verseny meghirdetése, egy olyan vállalatnál, ahol a dolgozók könyveket értékesítenek. A téma azért érdekel, mert hasonló munkakörben dolgozom, és tapasztalatom szerint, ha egy vállalat csoportjában indul egy verseny, motiváltabbak lesznek az emberek, nő a teljesítmény és ezzel együtt a hatékonyság is. Valamint érdekelt, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni (min kell változtatni), ahhoz hogy a versenyt megnyerjék. Magamon is észrevettem, hogy ha valamilyen cél lebeg a szemem előtt, hajlandó vagyok érte tenni, viszont minél elérhetőbb (jelen esetben az előléptetés), annál jobban vagyok motiválva. Az motivált, a jegyszerzésen túl ennek a témának a kifejtésére és megoldására, hogy szeretném, ha a jövőben saját csapatom lenne, és amikor én indítok majd el ilyen vagy hasonló versenyeket, annak levezetéséhez segítségemre lesz ez a feladat, illetve, a feladat erejéig beleélhettem magam ebben a szituációba.


A feladat megoldásának jelenlegi helyzete (best practice) és ennek értékelése/kritikája

Ha nem találkoztam volna ezzel a hasonlóságelemzéssel, nyilván nem tudtam volna ennyire pontosan kiválasztani a megfelelő embert. A csapatomban 11 munkatárs dolgozik. Amikor a versenyt meghirdettem, én elmondtam volna nekik, hogy ez egy havi ellenőrzést is jelent. Ami azt jelenti, hogy amíg tart a verseny én folyamatosan ellenőrzöm a csapatom ügyfél találkozóit. Minden hónap végén, míg tart a verseny, a munkatársaim megvalósult ügyféltalálkozóit figyelembe véve, felírtam volna egy táblázatba a számokat. Ez alapján (hivatkozva az XLS fálj-ra) a kiválasztott ember Gergely lett volna, hiszen a többi munkatárs közül, neki volt a legtöbb ügyféltalálkozója. Így azonban fennáll annak a veszélye, hogy valaki úgy nyeri meg a versenyt, hogy mindössze egy két hónapig dolgozott, és a kimagasló eredménnyel nyer. Ezért az eredményeket úgy módosítom, hogy az év végén, minden embernél, kivenném a számításból a legjobb és a legrosszabb hónapját, és utána megnézem hogy ez a módosított ügyféltalálkozók száma éves szinten milyen sorrendet mutat, ezzel csökkentve a teljesítmény ingadozásból fakadó torzítást. Ezáltal nagyobb az esélye, hogy egy olyan embert léptetek elő, aki a szorgalmával teljesít kimagaslót.


A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Az első nehézség amibe ütköztem, az volt, hogy milyen szempontok alapján figyeljem meg a 11 munkatársat, vagyis mit vegyek figyelembe az előléptetés során. Az egyik ilyen problémám az volt, hogy figyelembe vegyem-e a szakmai tapasztalatot, mint befolyásoló tényezőt. Vagyis, érdekel-e engem, az hogy ki milyen régen dolgozik a cégnél. Arra az eredményre jutottam, hogy figyelembe veszem, mert ezzel mutatható a hatékonysága a munkatársnak. A másik megoldandó feladatom az volt, hogy nézzem e azt, hogy a munkatárs hány darab könyvet adott el az adott évben, vagy elég csak az ügyféltalálkozók számát figyelembe vennem, majd arra jutottam, ez fontos lehet abban az esetben, ha egy munkatárs nem csak egy, hanem kettő vagy akár több könyvet is elad. Ezekkel együtt 7 olyan szempontot találtam, amit véleményem és eddigi tapasztalataim szerint figyelembe kell vennem, ahhoz hogy minél igazságosabb legyen az előléptetés.


Objektumok (sorok)

- Arnold

- Benjamin

- Csaba

- Dániel

- Elemér

- Frédi

- Gergely

- Hugó

- Ivett

- Jázmin

- Karolina


Attribútumok (X, Y oszlopok)

Attribútumok: Mértékegységek : Irány:

- Eladott könyvek száma / év - DB - Minél magasabb annál jobb!

- Ügyféltalálkozók száma / év - DB - Minél magasabb annál jobb!

- Szakmai tapasztalat (pozícióban eltöltött idő) - ÉV - Minél több annál jobb!

- Iskolai végzettség (1-általános, 2-közép, 3-felső) - PONTSZÁM - Minél kisebb annál jobb!

- Eladott könyvek átlagára (Ft) - FT - Minél magasabb annál jobb!

- Teljesítmény arányos eltérése az átlagos havi ügyfél találkozóhoz képest (%) -  % - Minél kisebb annál jobb!

- Az év során, egy hónap alatt, legtöbbet eladott könyvek száma (db) - DB - Minél magasabb annál jobb!


A feladat által érintett célcsoportok

Bevételi források és okok

- Könyvértékesítő vállalatok dolgozói, hiszen információt és ötletet meríthetnek az elemzés eredményéből és módszeréből.

- Egyéb értékesítő vállalatok - munkakörök dolgozói, mert ez a módszer, nem csak a könyv értékesítésére lehet igaz, hanem minden olyan értékesítési munkakörre, ahol az ember valamely értéket ad el.

- Azon vállalatok, ahol a vezetőknek célja a csapat motivációja, mert a vezetők levonhatják a konzekvenciát, beleépíthetik vezetési stílusukba ezen motivációs eszközt.


A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

Amennyiben, szeretném a csapatom és a cég hatékonyságát növelni, és a munkatársaim bevételét gyarapítani, én biztosan megvalósítanám a hasonlóság elemzést. Igen indokolt az erőforrás ráfordítás annak érdekében, hogy a cég a megfelelő munkaerőt léptesse tovább, tehát hogy kiderüljön, a előléptetés tekintetében mennyire hatékony. Ezáltal minden munkaerőt motivál a több és eredményesebb munkára. Kiadásnak tekinthető természetesen a kiválasztási rendszer felépítéséhez szükséges idő és pénz. Időbelisége 1 év, melyet én hónapról hónapra ellenőrzök, így körülbelül havi 2-3 órát szánok rá a munkaidőmből az ellenőrzésre. Tervezhető hasznosságot forintban elég bonyolult kiszámolni. Mivel a munka elvégzéséhez szükséges tevékenységek töredékét tudtuk csak felmérni a kérdőív alapján, valószínűleg érezhetően kevesebb terméket fog értékesíteni az a könyvértékesítő munkatárs, akit ez alapján léptetünk elő. Azonban egy olyan rendszer segítségével, ahol az összes szükséges tevékenység megállapításra került, jobban fog teljesíteni az a munkavállaló. A cégnek minden könyveken 30% haszna van, úgyhogy a különböző könyveknek azonos a hasznossági szintje. Például ha egy munkatárs 2010-ben 655 ügyféllel találkozott, és az eladott könyveinek az átlagára 3200 Ft az összesen 221.0000 Ft hasznot jelentett a teljesítménye, míg ha egy másik dolgozó, 1000 ügyféllel találkozik és az eladott könyveinek az átlagára 3320 Ft, akkor Ő 332.0000 Ft-ot generált az év során. Tehát évi 111.0000 Ft-al lehetne nagyobb a bevétele, úgy hogy 345 ügyféllel találkozott többel, és 120 Ft-al kevesebb az eladott könyveinek az átlagára. Így kijelenthetjük, hogy hasznosabb a ügyféltalálkozók számát növelni.


A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

A feladatom táblázat részében röviden összefoglaltam miről is szól a feladatom. A feldolgozott adatok részben találhatók az alapadatok rendszerezve. A PIVOT munkalapon található kimutatás-varázslóval elkészített darab és összeg kimutatás. Az alaptáblázatom az adatbázis, amely fiktív adatokból áll. Ez a táblázat az alapja a további elemzésnek. Az attribútumok irányát is meg kellett adnom. Mindenhol, ahol a nulla szerepel, ami azt jelenti hogy minél magasabb pontértéket kaptak a jelöltek, annál több esélyük van az előléptetésre, az egyes szám pedig ennek az ellenkezője. Az irány és az alapadatok segítségével elkészítettem a rangsortáblát, amely sorszámozta a csapat tagjait. Ez a Rangsorolás,Lépcsők,Coco fül alatt található meg. A rangsortábla az alapja a COCO-elemzésnek, ami szintén a Rangsorolás,Lépcsők,Coco lapon tekinthetőek meg. A Coco-tábla arról az információt, hogy a 11 munkatárs az évben átlagosan mennyire teljesített jól az adott tevékenységek alapján.Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

A Coco-elemzés alapján a könyértékesítésben 2010-es évben a legjobban teljesítő személy Karolina, mert a becslés alapján ő érte el a legmagasabb különbséget pozitív irányban.Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Az elemzés és a kérdőív alapján kapott eredmények eltérőek. Ugyanis az elemzés alapján Karolina a legalkalmasabb, a best practise alapján, ha az ügyféltalálkozók számát vettük volna figyelembe, Gergelyt léptettem volna elő, ezért megbízhatatlan, mert semmi nem támasztja alá a döntés helyességét, nem tekinthető a választásom meghatározónak. A fentiek alapján úgy gondolom, hogy csakis a hasonlóságelemzésre szabad hagyatkozni a döntés meghozatalakor, mert az abszolút objektív, így megfelelő képet ad a jelöltek tulajdonságairól, és semmi nem akadályozhatja meg a legjobb munkaerő kiválasztását. Tehát a verseny nyertese Karolina, őt léptetem elő.


Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Mindenképpen megérte ezt az elemzést elvégezni, mivel a második hasonlóságelemzés kimutatta, hogy egy előléptetés során több tevékenységet is figyelembe kell venni. Azt gondolom, hogy a hasznosságeltérés a két esetben nem kevés, tehát abszolút megérte elvégezni mind a két elemzést. A hasonlóságelemzés elvégezése nélkül várható lett volna, hogy a cég nem tudott volna megfelelő és elvárható nyereséget termelni. Így létrejött a keresett innováció.