KKKivalasztas

A Miau Wiki wikiből

Tartalomjegyzék


Leírás Metaadatbázis PIVOT Táblázat Lineáris közelítés


Forrás

http://miau.gau.hu/oktatas/2010osz/et.xls


A tervezett alkalmazás/megoldás címe

Egy élelmiszeripari vállalat kereseleti és kínálat elemző pozíciójára keresi a számára megfelelő ember. Mivel a kiválasztás egy több lépcsős folyamat és igen komplex, a jelentkezők önéletrajza közül ki kellett szűrni,hogy a diploma minősítése, a gyakorlatban eltöltött évek száma és a referencia megbízhatósága illetve visszajelzése által, melyek azok a potenciális leendőbeli munkatársak akik érdemesek arra, hogy a következő rostán részt vegyenek, mely a teszt megírása. Ezután következett egy személyes interjú, melynél döntő szerepet játszott a személyes benyomás, ugyanis a vállalat odafigyel a leendő munkatársak személyére, mennyire kellemes adott esetben unszimpatikus. A megadott szempontokat 1-5ig pontoztam így jutott tovább 10 ember, melyek közül ki kell választani a legmegfelelőbbet. A dilemma, hogy vajon ki lesz a legmegfelelőbb.

A feladat előtörténete

Választásom azért erre a témára esett, mert 3 hónapig dolgoztam gyakornokként, egy élelmiszeripari vállalatnál, ahol betekintést nyerhettem a kiválasztás folyamatába. Egyik legösszetettebb és legnehezebb feladat megtalálni a megfelelő személyt az arra adott pozícióra. Mivel nem csak a személyes benyomás alapján döntenek a személyügyi szakemberek, ezért szerettem volna jobban elmélyülni abban, hogy emelett mik azok a döntő tényezők amik befolyásolhatják egy pozíció elnyerését.Több munkahelyen is leegyszerűsítik a kiválasztás folyamatát, mégpedig az önéletrajz szűrése után következhet a személyes beszélgetés a HR szakemberrel vagy a vezetővel és már fel is van véve az új munkatárs.

A feladat megoldásának jelenlegi helyzete (best practice) és ennek értékelése/kritikája

A feladat megoldás jelenlegi helyzete rávilágított arra, hogy ki a megfelelő munkatárs a keresleti és kínálat elemző pozícióra. A lehető legrosszabb kiválasztási módszer, ha a jelölt csak egy személyes beszélgetés során találkozik a HR szakemberrel vagy a vezetőség más tagjával és már fel is van véve.Több hátrány keletkezik belőle, mint előny. Főleg az adott pozíciónál, hiszen egy élelmiszeripari cég életében fontos a kereslet, pontos és gyors előrejelzése ahol a szakember szakmai tudása nem elenyésző. Ha csak a személyes találkozás alapján döntünk, a jelöltről nem mindig derül ki, hogy alkalmas-e valóban vagy sem. Ha az újonnan felvett dolgozó nem válik be az a cégnek rengeteg pénzébe kerülhet, az esetleges áthelyezés, képzés és oktatás miatt. A munkavállalói oldalon pedig pszichológiai, életvezetési problémákba ütközhet a sikeresen elnyert állás sikertelensége által. Ha csak az elbeszélgetés alapján döntünk, így is felállítható egy rangsor. A táblázatomban felsorolt szempontok alapján, véleményem szerint a személyes benyomás mellett még a teszten elért eredmény is értékelhető egy interjú során. E két szempontban kapott pontszámokat átlagoltam. A rangsor a következő lett: 1. B.T 5 pont 2. F.P 4,5 pont 3. E.I 4 pont 4. C.R, D.E és I.O 3,5 pont 5. H.S és J.R 3 pont 6. A.K és G.R 2,5 pont.

Ezen hiányos és leegyszerűsített kiválasztási mód helyett mindenképpen több szempontra kell odafigyelni és többlépcsőssé kell tenni a kiválasztási folyamatot. Hiszen nem biztos, hogy egy gyenge minősítést szerzett diplomájú ember az IQ teszten is gyengén szerepel.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Az adatok tekintetében, ami problémát okozott, hogy a felsorolt szempontok közül vajon melyik a hangsúlyosabb és melyik kevésbé, és melyek azok amelyek biztosítják az elemzői pozíció sikeres elvégzését.

Objektumok (sorok)

A.K, B.T, C.R, D.E, E.I, F.P, G.R, H.S, I.O, J.R

Attribútumok (X, Y oszlopok)

Szakmai tudás, Személyes benyomás, Referencia, Teszt, Diploma minősítése, Gyakorlat. A felsorolt szempontok közül a diploma minősítésének mértékegysége pont, a gyakorlat mértékegysége év, a többié pont. A irány meghatározása aszerint történt, hogy minél magasabb értéket kaptak a jelöltek, az adott szempontokkal kapcsolatban, annál nagyobb esélyük van a megpályázott munka elnyerésére. Az irány emiatt 0.

A feladat által érintett célcsoportok

Ez az elemzés minden olyan nagyobb cég, vállalat számára hasznos lehet ahol komplex és sok munkakör van jelen, illetve hiányos a HR osztály kiválasztási módszere.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

Ha HR szakember lennék, mindenképpen emellett az elemzés mellett döntenék. Mindenképpen fontos az időráfordítás, hogy a cég a megfelelő szakembert alkalmazza, hiszen így hosszútávon is biztosítja saját maga számára a versenyképességet és jó piaci helyzetre tehet szert. Nemárt tisztában lenni, hogy mely munkakörben, milyen szempontok kapnak hangsúlyt. Ha ezek helytelenül vannak megállapítva, az adott osztály nem tud hatékonyan együttműködni és esetleges felmondásokhoz vezethet. Fél siker a vállalatnak és bevételnek minősül ha a kiválasztási rendszer kielégítő. Hiszen az emberi erőforrás "nem avul el". A mérleg másik oldalán megjelenik a kiadás, mely a kiválasztási stratégia felépítéséhez szükséges pénzt emészti fel. Rendszertlen időbeliséggel, mivel szükség lehet munkaerőfelvételre olyan esetekben is mikor a vállalat nem számít rá, páldául azonnali felmondás esetén. Az előre tervezhető hasznosságot forintban elég nehéz kiszámolni, megadni. Tegyük fel a megadott szempontok alapján, csak a személyes benyomás alapján döntünk vagy csak a diploma minősítését vesszük figyelembe. A diplomát akár hamisítani is lehet, és nem mindig van arányban a diplomával szerezett érdemjegy a valódi tudással. Ha az első benyomásunkra hagyatkozunk és felveszünk egy számunkra elsőre igen szimpatikus alanyt, valószínűleg szakmailag nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket így vállalatunk akár milliós tételekben mérhető veszteséget és hiányt is felhalmozhat.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

A munkám leírás részében röviden összefoglaltam miről is szól a feladatom. A táblázat részben találhatóak az alapadatok,az alaptábla és a rangsortábla. A metaadatbázisban találhatók az alapadatok rendszerezve. A PIVOT elnevezésű munkalapon található kimutatás varázslóval készített darab és összeg kimutatás. Az alaptáblázatom az adatbázis, amely fiktív adatokat tartalmaz. Ez a táblázat az alapja a további elemzésnek. Az attribútomok irányát is meg kellett adnom, ez az én esetemben minden szempontnál nulla, ami azt jelenti, hogy minél magasabb értéket kaptak a jelöltek, annál több esélyük van a munka elnyerésére. Az irány és az alapadatok alapján elkészítettem a rangsortáblát, amely sorszámozta a leendő munkatársakat. A rangsortábla az alapja a COCO elemzésnek, amelyek a COCO.online lapon tekinthetőek meg. A COCO tábla arról ad információt, hogy a jelöltek átlagosan mennyire felelnek meg az adott szempontok alapján.

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

A COCO.online elemzés alapján keresleti és kínálat elemző pozícióba a legalkalmasabb személy G.R mivel a becslés alapján ő érte el a legmagasabb különbséget pozitív irányban.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Az elemzés és a személyes benyomás és teszt alapján kapott eredmények eltérnek egymástól. Az elemzés alapján G.R a legalkalmasabb, míg a másik esetben B.T ahol G.R az utolsó helyezésben van. Ezáltal a best practise megbízhatatlan, mivel semmi nem támasztja alá a döntés helyességét, nem tekinthető a vezetőség személyes benyomása alapján meghozott döntés meghatározónak. Következtétésként levonható, hogy csakis a hasonlóságelemzésre érdemes támaszkodni a döntés meghozatala előtt, hiszen abszolút objektív. Így nem torzítja, hanem megfelelő képet ad a jelöltekről.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Teljesmértékben megérte az elemzést elvégezni, hiszen ha az első kiválasztási módszert használjuk akár visszafordíthatalan veszteséget is okozhatunk a cégnek. Mivel a vezető az első személyes benyomása alapján dönt, nem elleőrizve a referenciát és a szakmai tudást, feltételezhetjük, hogy szakmailag nem a legkiválóbb embert veszi fel, így benne van a döntésében, hogy a cégünk által előállított termékek keresletét a piacon helytelenül ítéli meg és elemzi. A veszteség akár 20 millió forintra is becsülhető, ami ha cégünk nem elég stabil, a fennmaradását is kockáztatja. A hasonlóságelemzés elvégzése nélkül, tehát a cég nem tudna hatékonyan és nyereségorientáltan műkődni.