Kategória:Hasonlóságelemzés

A Miau Wiki wikiből

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

Csokoládék összehasonlító elemzése a összetevői alapján, hasonlóság elemzéssel, 1 áruházban, minimális árra. A célunk a legjobb összetétel kiválasztása a legversenyképesebb áron.

A feladat előtörténete

Ki ne szeretné a csokoládét? Ebből indultam ki, amikor neki kezdtem a feladatnak. Imádom a csokoládét és az elemzéssel szerettem volna megtudni, hogy melyik is lehet a legegészségesebb, ezzel is segíteni másoknak és saját magamnak a választásban.

A csokoládé története: Az első kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerika forró dzsungeljeiben gondozhatta emberi kéz az azték és maja civilizációk fénykorában. A csokoládét a Theobroma cacao nevű fa termésének köszönhetjük. A kakaófa egy 10-15 méter magas trópusi fa, termése 20-30 cm hosszú és ez tartalmazza azt a kakaómagot, melyből kakaóport és kakaóvajat gyártunk. A dél-amerikai bennszülöttek mámorító hatású italokat készítettek belőle. A kakaóitalt főként ünnepeiken és szertartásaik alkalmával itták. Varázslatos, gyógyító hatást tulajdonítottak neki. Ezért a fa termését nagy becsben tartották és csereeszközként pénz helyett is használták. Az első európai, aki megkóstolhatta a közép-amerikaiak titokzatos italát természetesen Kolumbusz Kristóf volt. Más országokban is próbálkoztak a kakaóbab felhasználásával, de az eredmény túl keserű volt. Ennek oka, hogy a spanyolok féltve őrizték titkukat egészen a 17. századig, mikor fény derült arra, hogy a csokoládét cukorral és vaníliával ízesítik. Az azték uralkodó - Montezuma - titkát idővel elfeledték és más termékeket, főleg kemény csokoládét készítettek a kakaóból. Az egyetlen hely a világon a Cadbury Csokoládémúzeum, ahol az eredeti recept szerint még ma is megkóstolható a kakaóital. A titok szerint a gyógyhatású ital szerecsendió, fahéj, méz, vanília és chili felhasználásával készül. A Cadbury-receptek egy része száz évnél is idősebb. Így aki Cadbury csokoládét vásárol egy darabka történelmet tarthat a kezében. Összetevői: A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket is. A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag. Sokszor hallhatunk a csoki jótékony, vagy épp rossz hatásairól. Jótékony hatásaként említhetjük, hogy a benne lévő theobromin és kevés koffein növeli az éberséget, illetve elfogyasztása után kellemes örömérzet alakul ki a megnövekedett endorfin és szerotonin szint megemelkedésének köszönhetően, mely javítja a közérzetet. Viszont magas zsírtartalma miatt könnyen felszedhetünk némi nem kívánt súlyfelesleget. A bolti csokoládék úgy készülnek, hogy a zsírban gazdag kakaómasszához még több zsírt, cukrot, egyéb növényi eredetű zsírokat adnak, melyek azonban jelentősen csökkentik az adott csokiféleség élvezeti értékét. A hozzáadott adalékok arányát és mennyiségét érdemes ellenőrizni a csomagoláson. Így jártam el én is vizsgálatom során, mely alapján elkészítettem a kimutatást, hiszen számomra nagyon fontos, hogy milyen összetételű csokoládékat fogyasztok. Törekszem arra és főképpen az motivál egy ilyen feladat elvégzésénél, hogy egészséges és minél kevesebb mesterséges anyagokat juttassak be a szervezetembe és a kimutatással erre szeretnék rájönni.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

Amennyiben saját magamnak kell választanom csokoládék vagy egy ismerősömnek, megpróbálom mindig a jól bevált terméket választani. Természetesen engem is érnek különböző hatások: reklámok, óriás plakátok, kóstoltatás vagy akár egy ismerőstől kapott információ. Ami a legjobb ezek közül szerintem a helyszíni kóstoltatás, ahol a célcsoport közvetlenül találkozik a termékkel és meg tudja vizsgálni, illetve a hostess lányok felvilágosítást tudnak adni. Végeztem egy piackutatást a kollégáim körében, hogy ki milyen tényezőket vesz figyelembe egy csokoládé vásárlásnál. Nagyjából megegyeztek a vélemények. Ami a legfontosabb az ára a termékeknek majd a márka és csak ezután jön az összetevő. Sajnálatos módon a kollégáimnak a nagy része a drága csokoládékat tartják előbbre, mert ha valami drága, azt biztos csak jó lehet. Ez a felmérés is megerősített abban, hogy a csokoládékról készítsem a felmérést és a kollégáimnak is bemutathassam, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb. Így a célom a legjobb összetétel kiválasztása a legversenyképesebb áron. Igyekeztem a feladatra 150%-ban felkészülni és végig gondolni, hogy pontosan mit is szeretnék vizsgálni, mire szeretném a hangsúlyt fektetni. Ezért úgy döntöttem, hogy felkeresem Magyarország legnagyobb hipermarketét és felkutatom az édesség osztályt. A csokoládés polcnál állva, elgondolkoztam, hogy eddig fel sem tűnt mennyi fajta található a boltokban. Ami feltűnt több terméknél is, hogy a címkén az alábbiak fel vannak tüntetve: kakaótartalom, energia, fehérje, szénhidrát, zsír. Így ezen 5 jellemző alapján állítottam fel az attribútumokat. Ezekkel a tulajdonságokkal lehet a legjobban dolgozni a COCO elemzés során.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Külső forrás, saját, egyéni keresés, egy hipermarket termékeit vizsgáltam, a csomagoláson feltüntetett címke alapján.

Az attribútumok számának megválasztását behatárolta a csomagoláson feltüntetett adatok, így megpróbáltam azon adatokkal dolgozni, ami adott volt a címkén. Ezek után került választásra a következő attribútum:

Attribútumok:

-kakaótartalom

-energia

-fehérje

-szénhidrát

-zsír

Az objektum számának választásánál, saját elképzelés alapján 6 objektumra esett, igyekeztem 6 különbözőt vizsgálni a felmérésnél.

Objektumok:

-Milka strawberry yoghurt

-Boci madártej

-Tibi eper

-Americana tört mogyorós

-Cote'Dor narancs, étcsoki

-Tesco gazdaságos, joghurtos

Mivel összehasonlításról beszélünk, ezért célszerűnek tartom a hasonló nagyságrendű információ ráfordítást végző objektumokat egymással összehasonlítani.

A feladat által érintett célcsoportok

Minden olyan csokoládé szerető vásárló, akik lényegesnek tartják, hogy a legjobb összetétel alapján megtalálják a legversenyképesebb árat. Akinek fontos az egészsége, de közben édes szájúak is. Minimalizáljam annak az esélyét, hogy a legdrágább csokoládét választják, ami elképzelhető, hogy a legkárosabb az egészségre.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

Bízom abban, hogy az elemzéssel rá tudok arra mutatni, hogy nem mindig a legdrágább csokoládé a legjobb. Vizsgálom az összetevőket, hogy a végén bemutathassam, hogy melyik a legmegfelelőbb ár összetétel alapján. Összefoglalva: A célcsoport megtudhatja, hogy a tulajdonságok alapján, egyes termékek árai mennyire reálisak. A módszer segítségével egyszerűsödik a választás.

A válaszokat befolyásoló tényezők

Mivel a feltüntettet címkén lévő tulajdonságokat tudtam vizsgálni, így sok választási lehetőségem nem volt. Így az elemzés során öt tényezőt vettem figyelembe:

-kakaótartalom (%)

-energia (KJ)

-fehérje (gr)

-zsír (gr)

-szénhidrát (gr)

Az adatok 100 g termékre vonatkoznak. Ezek a tulajdonságok a számomra legmeghatározóbb jellemzők a különböző csokoládék árainak alakulásában.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

A feladat megoldásainak lépése:

-Piackutatás a kollégák körébe

-Objektum meghatározása (Tesco hipermarket polcairól választva)

- Attribútumok meghatározása (címke alapján, ahol adott volt az 5 különböző tulajdonság)

-Cél kijelölése: legjobb összetétel kiválasztása a legversenyképesebb áron

-Pivot tábla elkészítése

-Rangsorok kialakítása

-Tábla készítése Sorszám képlet segítségével

-Coco tábla készítése, FKERES függvény bevonásával

-Érzékenység és fontosság vizsgálatok az egyes attribútumok esetében (átlag és szórás)

-Solver lefuttatása

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

A csokoládékat ár Ft/Kg szerint vizsgáltam. Több eredménnyel próbálkoztam de jelen helyzteben ezt találtam a legjobb megoldásnaknak. A Coco elemzéssel, jól látható, hogy amit a kollégáim a legkevesebbre tartanak a "Tesco" csokoládét az az elemzéssel is bebizonyosodott, hogy alulértékelt csokoládé. Ami számomra meglepetést okozott, hogy a kedvenc csokoládém csak a 2. helyett kapta de a 100%-hoz ez a csokoládé áll a legközelebb. Viszont amit sokan nagyra tartanak, bár elképzelhető, hogy csak a nagy marketing kampányuk miatt amit a tavalyi évben nyomtak meg csúszott lejebb a Cote'Dor. A Cote'Dor a tavalyi évben nagyon befolyásolta a haza piacot a reklámy kapmápányuknak köszönhetően amit ATL és BTL oldalrólis jól támogattak. Úgy látszik, hogy nem csak az ár de a reklám is sokat jelent egy termék számára. A COCO lefuttatásakor 2 féle eredmény született nálam: ár-érték alulértékelt vagy túlértékelt szerint. A termékek mellett megtalálható, hogy ki hány %-ot kapott a futtatáskor.

A következő csokoládék lettek felülértékelve a futtatás során:

-Boci madártej 105%

-Milka strawberry yoghurt 100,83%

-Americana tört mogyorós 100,02%

A alulértékelt csokoládék:

-Cote'Dor narancs, étcsoki 99,52%

-Tibi eper, joghurt 99,44%

-Tesco gazdaságos, joghurtos 88,81%

A Coco futtatása során szembetűnő, hogy árak tekintetében nincsen kimagaslóan eltérő eredmény. Érdekes az eredmény abból a szempontból, hogy a kakaótartalom nem játszott meghatározó szerepet a minőség meghatározásában.


COCO-matrix N°: feladat224 X (A1) X (A2) X (A3) X (A4) X (A5) X (*) (A6) X Y X delta=Y-Y(*) X %(=delta/Y)
O(1) 480 0 0 0 0 480 480 0 0
0(2) 0 0 0 0 990 990 990 0 0
0(3) 0 0 0 0 410 410 410 0 0
0(4) 0 0 622 528 0 1190 1190 0 0
0(5) 580 0 0 0 0 580 580 0 0
0(6) 0 0 0 528 0 528 528 0 0

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Az elemzéssel azt próbáltam elérni, hogy a vásárló megtalálja legjobb összetétel kiválasztása alapján a legversenyképesebb árat. Az attribútumokból nagyon kevés adat állt rendelkezésemre. Ezért kizárólag a kis elemszámú minta COCO modellezésének eredményeire szorítkozom. Jobb elemzést lehetett volna összeállítani, ha több attribútumot tudtam volna használni az elemzés során. De ettől függetlenül is jól látszik, hogy túl nagy árrések nem alakultak ki, az elemzés során és viszonylag azonos eredmény született az árak tekintetében. Minőségileg viszont vannak eltérések. Érdekes viszont, hogy számomra fontosnak gondolt tényező (kakatótartalom) nem játszott meghatározó szerepet az elemzés során.

A számítások alapján beigazolódott, hogy a szubjektíven kiválasztott objektum attribútumok mindegyike hatással van az információ ráfordítás költségére a csokoládék közötti összehasonlításban.

FONTOSSÁGI rangsor értékelése

A rangsorból egyértelműen megállapítható, hogy a kakaótartalom a legfontosabb az összes termék közül, hiszen, minél kevesebb kakaó van egy termékben annál rosszabb minőségű. Kiderül, továbbá, hogy ami még nagyon fontos az a zsír jelenléte, hogy hány %-ban van jelen a termékben. A fontossági sorrendnél nincsen olyan hatalmas nagy kiugrás a különböző attribútumok között. A vizsgálat során jól látszik, hogy minden termékben jelen kell lenni az összes attribútumnak.

ÉRZÉKENYSÉGI rangsor értékelése

Az érzékenység azt mutatja meg, hogy mennyire érzékeny adott attribútum változására a modell alapján kiszámított (javasolt) összeg (információs ráfordítás költsége.) Itt egy nagyon kiemelkedő jelenség tűnik fel, amire számítottam is, hogy mennyi energia van egy-egy termékben. Jól látszik, hogy ez az attribútum milyen nagyságban mutat érzéktelenséget. És jól látszik, hogy a kakaótartalom itt is központi helyen szerepel, talán az egyik legfontosabb.

Az információ többletrérték lehetőségének levezetése (Vita)

A COCO elemzés segítségével a vásárló eldöntheti, hogy mely terméket érdemesebb számára választani a minőség és ár megvásárlása szempontjából. Az ár adott de a minőség relatív dolog. Mindenki saját preferenciái alapján dönti el, hogy számára mi a fontos, és hogy mely attribútumot tartja a legfontosabbnak a fent felsoroltak közül. Ezzel az elemzéssel talán sikerül a kollégákat meggyőzni, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb termék, hiszen az elemzésben csak a második helyet kapta. Vizsgálatomban nagyon kevés számú jellemző lett bevonva, amely közvetve, közvetlenül objektív hatással lehet a költségekre. Mindenképpen további vizsgálódás szükséges ahhoz, hogy az információ költségekre leginkább objektív hatást gyakorló jellemzőket lefutassuk és azok ismeretében újraoptimalizáljunk, futtatva tehát a modellt olyan eredményt kapjunk, amelyekben a rangsorolást újraértékelhetjük.

Forrás

http://www.androvera.com/referenciak/cadbury_2001/choc_history.htm

"Hasonlóságelemzés" kategóriába tartozó szócikkek

A kategóriában csak a következő lap található.