Multivitamin 2010

A Miau Wiki wikiből

Forrás

 A letölthető excel URL-je: http://miau.gau.hu/oktatas/2010osz/khj.xls

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

Multivitaminok összehasonlító elemzése az összetevők és a forgalmazási ár alapján

A feladat előtörténete

Már gyerekkorban érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra , viszont az élelmiszerek vitamin és ásványi anyag tartalmának csökkenése miatt a hiányzó vitaminokat pótolnunk kell. Erre megoldást jelentenek a gyerekek számára készült finom, többféle ízesítéssel készült gyümölcs ízű, vidám színes figurák formájában kapható multivitamin készítmények, rágótabletták. De melyiket is válasszuk? Teljesen természetes alapanyagokat tartalmazó készítményt válasszunk vagy olyat, amiben nagyobb a vitamin és ásványi anyag tartalom? Természetesen számít az ár is, számít, hogy hol állítják elő és milyen összetevőket tartalmaz. Ebben szeretnék segítséget kapni, összehasonlítva a kiválasztott multivitamin készítményeket.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

Jelenleg az összehasonlítás elsődleges módszere a termékek árának összevetése. Több internetes oldal is a segítségünkre van abban, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő áru termékeket, a legismertebb ezek közül az olcso.hu és az arukeresö.hu. A legtöbb oldalon rászűrhetünk a keresett termékre, a megfelelő fogyasztói árra valamint a gyártókra. De sajnos elmondható, hogy nem teljeskörűen tartalmazzák az összes terméket illetve a termékek fontosnak tartott tulajdonságait. Ha további információkra is szükségünk van nem csak az árra vagyunk kiváncsiak, akkor a termékek adatlapját a böngészőben külön-külön fülön meg kell nyitni. Ezeken az oldalakon az egyes termékeket meg lehet nézni és összehasonlítani a kívánt adatokat, tulajdonságokat. Fontos tulajdonságnak tartom az ár mellett a termékek származási helyét, C vitamin tartalmát, Vas tartalmát illetve hogy tartalmaz-e a termék szintetikus anyagokat és mivel gyerekeknek készül milyen az ízesítése, színe ésformája. Ha ezt a módszert választanám - mivel Nálam elsődleges a termék ára - valószínűleg a Béres Actival Kidet vásárolnám meg.

De elmondható, hogy ezzel a módszerrel a termékek értékelése, áttanulmányozása és összehasonlítása eléggé időigényes feladat. Hasonlóságelemzéssel sokkal több termék legfontosabb tulajdonságait és ár-érték arányát nézhetjük meg.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Kiindulási adatok

Az Interneten talált Web áruházak kínálatából kiválasztottam 5 db gyerekeknek készült multivitamin készítményt.

Objektumok

 • Forever Kids
 • Multi-tabs Imunno Kid
 • Béres Actival Kid
 • Now Kid Vits
 • Puritan Multitabs

Attribútumok

A következő attribútumokat vettem a vizsgálatba:

X1: Vitaminok

mértékegység:fokozat

irány: 1

X2: C-vitamin

mértékegység:mg

irány: 0

X3: Szintetikus anyagok

mértékegység:fokozat

irány: 1

X4: Vas

mértékegység:mg

irány: 0

X5: Ízesítés

mértékegység:fokozat

irány: 0

Y: Listaár(Ft-ban)

Célfüggvény: Gyermek multivitamin vásárlására fordított összeg, ezt fogom minimalizálni a vizsgálatban.


A 0 irány esetén minnél nagyobb az érték annál értékesebb nekünk, 1 irány esetén minél kisebb annál jobb.

Az általam vizsgált termékek választását befolyásoló tényezők:

 • A készítményben található vitaminok származási helye

Rengeteg új termék jelent meg a táplálék kiegészítők piacán, ezek közül több külföldről származó, bevizsgált ellenőrzött minőségű vitamin készítmény. Minél kisebb fokozatú értékelést kap a készítmény annál jobb.

 • A napi adagra vetítve - készítményben található -C vitamin tartalom vizsgálata

A termékek közül nem minden esetben azonos az ajánlott bevitel, az egyik terméknél elég 2 db a másik terméknél már 4 db rágótabletta a napi beviteli mennyiség. Ezért nem egy tablettára, hanem a napi bevitel mennyiségére vetítve vettem alapul a készítmények C vitamin tartalmát. A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin és antioxidáns, ezért fontosnak találom annak elemzését, hogy mennyit tartalmaznak az egyes multivitaminok ebből a létfontossági vitaminból, minél több a C vitamin tartalom annál jobb.

 • A készítmény szintetikus anyagokat tartalmaz-e?

Legjobban a természetes vitaminok tudnak hasznosulni a szervezetben, ezeket a vitaminokat általában a zöldségekből és gyümölcsökből vonják ki. De ugyanúgy hasznosnak mondhatók a szintetikus úton előállított vitaminkészítmények is. Minél kisebb fokozata van(minél kevesebb a szintetikus anyag) annál jobb.

 • A napi adagra vetítve - készítményben található - vas tartalom vizsgálata

Egy másik fontos összetevő, mely a vérképzéshez, az egészséges élethez nélkülözhetetlen. Hiánya vérszegénységhez vezethet, ezért fontos, hogy a multivitaminok tartalmazzanak vasat is. Minél nagyobb a Vas tartalom annál jobb.

 • Ízesítés

A gyerekek szeretik a finom gyümölcsös ízeket, az érdekes játékos formákat és színeket. Egy kisgyerek jobban elfogadja az állatmintás vidám színű és finom ízű rágótablettát, mint egy sima átlagos formájú és színtelen vitamin tablettát. A gyártók többféle gyümölcsös ízben és formában készítik el számukra a tablettákat, ezeket osztályozom íz, illat, szín és forma alapján. Minél magasabb fokozatú az értékelés 1-5 skálán annál jobb.

A feladat által érintett célcsoportok

A célcsoporthoz tartoznak a 2-10 év közötti gyerekek és a szüleik, mivel ezek a termékek kimondottan ennek a korosztálynak készülnek.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

A várható hasznosság a hasonlóságelemzés után mindenképpen Forintban is érzékelhető eredménnyel fog járni. Az elvégzett számítások után kapunk egy rangsorolást amely majd segít a megfelelő választásban és egyértelművé válik számunkra a helyes döntés. Vagyis a vizsgálatba bevont attributumok is vizsgáznak, tesztelésre kerülnek. Pénzt spórulhatunk meg azáltal, hogy azt a terméket tudjuk kiválasztani a vásárláskor ami a legjobban megéri és a legjobb ár/érték aránnyal is rendelkezik. Az anyagi hasznosságot az alábbi példán keresztül szeretném bemutatni...Egy kisgyermekes szülő vitamint szeretne venni a gyerekének. A kiválasztott 5 vitamin közül az ár alapján a legolcsóbb készítményt választaná, mert ez az árfekvés, amit megengedhet magának. Neki elsősorban az említett ár illetve az ár/érték arány a legfontosabb tényező. Ezek alapján az adatok alapos átböngészésével, hozzátéve a szubjektív emberi tényezőket valószínű, hogy a Béres Actival Kid-et választaná, aminek a listaára 1820 Ft. A hasonlóságelemzéstől azt várom, hogy megmutassa melyik termék éri a legtöbbet és így pénzt takarítsunk meg attól függetlenül, hogy olcsóbb vagy drágább esetleg ugyanez a termék kerülne ki győztesként. Pontos forintosított összeget nehéz mondani,de éves szinten jó lenne, ha ez az összeg elérné a most vizsgált legdrágább készítmény a Now Kid Vits 4.240.- Ft-os árát. A vizsgálat elvégzése után kiderül, hogy melyik termék az amelyik a legoptimálisabb összetételben és árban. A kisgyerekes szülők objektívabban tudnak dönteni, hogy melyik vitaminkészítményt vásárolják meg gyermeküknek, nem kell többszöri kisérletezés után kikötniük a megfelelő készítménynél. A vizsgálatba bevont attributumok is vizsgáznak, tesztelésre kerülnek.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

 • 1 lépés: a feladat alapjául szolgáló termékek adatainak táblázatban való összesítése
 • 2 lépés: az objektum-attribútum mátrix alapján egy Pivot táblázat elkészítése
 • 3 lépés: Pivot táblázat alapján ellenőrzés
 • 4 lépés: a rendelkezésre álló adatok, és preferenciák alapján sorszám függvénnyel rangsorolás
 • 5 lépés: coco táblázat elkészítése FKERES függvénnyel
 • 6 lépés: solver program alkalmazása, ellenőrzés (hiba kiküszöbölése)
 • 7 lépés: a kapott eredmények értékelése, a feladat értelmezése, feltöltése szöveges információkkal

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

Az eredményeket a COCO táblázat végén lévő Eltérés(%) és az ez alapján hozott itélet oszlop tartalmazza. A különböző számítási lépések megtétele után elmondhatjuk, hogy mindegyik termék ára egyensúlyban van az általa kínált "szolgáltatásokkal" - tehát az ár-érték viszony kiegyensúlyozottnak tekinthető.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

A Multivitamin termékek vizsgálatakor ki kell jelentenünk, hogy ezek a termékek, illetve ez a feladat nem hivatott diagnosztizálni. Valószínűleg az ár alapján tudunk csak dönteni, illetve a rangsorokat valamint az egyes tulajdonságok fontosságát és súlyát kell figyelembe venni a termék választásnál. Az általam kiemelt termékek között van, amelyik teljesen természetes összetevőkből és vannak, amik szintetikus anyagokból készülnek. Azok, akik természetes módon szeretnék fenntartani egészségüket, és látnak fantáziát a természetben már évezredek óta megtalálható hatóanyagokban azok valószínűleg azokat a multivitaminokat vásárolják meg a gyerekeiknek, amelyek természetes összetevőkből állnak. Ha gyermekeink egészségére szeretnénk vigyázni és megakarjuk óvni a betegségektől, akkor biztos, hogy megvásároljuk ezeket a termékeket.

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Az információ ráfordítás költségtervezésének szempontjai (VITA)

A tervezett megtakarítást éves szinten 4240 Ft-ra vártam. De a tények alapján nem tudtam győztest hírdetni, a solver becsült értékei teljesen megegyeznek a listán szereplő árakkal. A befektett energiát és időt tekintve semmilyen hasznos információhoz nem jutottam mint már korábban is jeleztem valószínűleg az ár lesz az ami mindent eldönt vagyis a "best practic" került ki győztesként. De pozitívumként értékelem, hogy megismerhettem a hasonlóság elemzést, egy teljesen új megközelítését a kiválasztásnak. Valószínűleg egy más tipusú feladatban a pontosan kiválasztott attribútumok alapján hasznos segítséget jelent a gazdasági szakemberek számára.

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

Hasonló témában tett kimutatásról több anyagot is találtam a hasonlóságelemzések között, bár ezeket csak később a wiki cikkem írásakor fedeztem fel. A kutatásaim alapjául szolgáló termékekről az információkat az alábbi honlapokról szereztem: