NFL Irányítók

A Miau Wiki wikiből

Forrás

http://miau.gau.hu/oktatas/2012osz/nfl.xlsx

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

NFL (National Football League) irányítók összehasonlítása

A feladat előtörténete

A célként kitűzőtt Sportmenedzser mester képzésen hasznos lehet a hasonló összehasonlítások készítése, ahol a sportolók meghatározó statisztikái alapján elvégzett elemzések segítenek a helyes döntések meghozatalában akár egy sportklubbot, akár a játékosokat képviseljük.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

A sportban a legfontosabb statisztika a győzelmek száma. Akinek ebből a legtöbb van az a legeredményesebb sportoló. A csapat sportokban a győzelem nem csak egy játékoson múlik, így a játékosok megítélésében a legmeghatározóbb egyéni teljesítményeket kell figyelembe venni. A megítélésben szerepet játszhat még a szimpátia, esetleg egy csapathoz fűződő tradíciók, a döntéshozók egyéni nézetei. Az elemzés elvégzésével azonban egy objektív, tényeken alapuló eredményt kapunk ami segíthet a helyes döntés meghozatalában.

Az ösztönös megoldás során, az általunk fontosnak vélt mutatók szerint értékeljük a játékosokat. Ezek közül a legfontosabb a Touchdown passzok száma, és a az összes passzolt yard. Ezekben a mutatókban kiemelkedő Drew Brees teljesítménye (43 TD(7. az NFL-ben, 5177 passzolt yard: 3. legtöbb az NFL-ben). A passzolt yardok tekintetében szintén Drew Brees tartja az NFL rekordot melyet az előző szezonban ért el(5476). Az ö nevéhez fűződik azon meccsek sorozata melyen legalább 1 TD-passzt adott (54). Az alapján eredményes és hosszútávon megbízható játékosnak látszik. Eredményei alapján ideális választás a csapatunknak.

A másik lehetőség, hogy ha az NFL által vezetett úgynevezett irányító mutató(Passer Rating) szerinti legjobb játékost választjuk. Ez a liga szakértőinek az egyes statisztikákon alapuló összesített mutatója melyet a szezon során folyamatosan számolnak. Ezt a mutatót egységesen elfogadják a NFL szereplői és a szurkolók egyaránt, de ez is egy szubjektív megítélésen alapuló származtatott statisztikai szám.

Aaron Rodgers: 108.0, Andrew Luck: 76,.5, Ben Roethlisberger: 97.0 , Drew Brees: 96.3, Eli Manning: 87.2, Matt Ryan: 99.1, Matt Schaub: 90.7, Peyton Manning: 105.8, Tom Brady: 98.7, Tony Romo: 90.5

Ez alapján a választásunk Aaron Rodgers-re esne.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Az Amerikai Football Liga honlapján nagyon sokféle statisztika található, mind a játékosokat, mind pedig a csapatokat illetően.

Objektumok (sorok)

Az általunk kiszemelt irányítók neve ABC sorrendben: Aaron Rodgers, Andrew Luck, Ben Roethlisberger, Drew Brees, Eli Manning, Matt Ryan, Matt Schaub, Peyton Manning, Tom Brady, Tony Romo

Attribútumok (X, Y oszlopok)

X oszlopok:

- Összes passzolt yard (yard): A teljes szezonban elért összes passzolt yard. (minél több, annál magasabb lehet a fizetés)

- Touchdow passz (db): Egy játékos az irányító passzát követően a célterületbe jut. 6 pontot ér. (minél több, annál magasabb lehet a fizetés)

- Átlagos passzolt yard/mérkőzés (yard): Összes passzolt yard osztva a lejátszott mérkőzések számával. (minél több, annál magasabb lehet a fizetés)

- Eladott labda (interception) (db): egy védőjátékos kapja el az irányító passzát, ezáltal a csapat elveszíti a labdát. (minél kevesebb, annál magasabb lehet a fizetés)

- Elszenvedett szerelések (sack) (db): az irányítót labdával a kezében földre viszik a támadás kezdőhelyét jelölő vonal mögött, ezáltal a csapat "yardot veszít". (minél kevesebb, annál magasabb lehet a fizetés)

Y oszlopok:

- Aktuális szerződés szerinti fizetés (millió dollár): Az éppen érvényben lévő játékosszerződés szerinti éves fizetés. (A jobb teljesítmény magasabb fizetést feltételez)

A feladat által érintett célcsoportok

Az elemzés egyaránt hasznos lehet a csapat vezetés, az edzők, a játékos ügynökök és a játékos szakszervezet számára is.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

Ösztönös módszer:

költségei:

Adagyűjtés:

szükséges, értékelhető adatok meghatározása; adatok felkutatása-kigyűjtése, adatok rendszerezése:

szükséges idő: 1 óra, díjazás: 1000 Ft /óra, összesen: 1000 Ft

Rangsorolás:

adatok sorba rendezése, megfelelő irányok meghatározása, értékelés:

szükséges idő: 1 óra, díjazás: 1000 Ft / óra, összesen 1000 Ft

Összesen: 2000 Ft

Szakértői díj: a rangsorolás elvégzéshez kiemelkedő szakértelem nem szükséges, ezért a feldolgozott adatok függvényében 20 % szakértő díj kerül felszámolásra: 2000 x 0,2 = 600 Ft

Az információ piaci értéke: 2600 Ft

COCO elemzés:

Költségek:

Adagyűjtés:

szükséges, értékelhető adatok meghatározása; adatok felkutatása-kigyűjtése, adatok rendszerezése:

szükséges idő: 1 óra, díjazás: 1000 Ft /óra, összesen: 1000 Ft

Rangsorolás:

adatok sorba rendezése, megfelelő irányok meghatározása, értékelés:

szükséges idő: 30 perc, díjazás: 500 Ft / óra, összesen 500 Ft

Összesen: 1500 Ft

Szakértői díj: Az elemzés elvégzése komolyabb szaktudást feltételez (táblázatok elkészítése, solver programozása), ezért a felszámított díj a feldolgozott adatok függvényében 100 % : 1500 x 1= 1500 Ft

Az információ piaci értéke: 3000 Ft

Összegzés: A két módszer közötti költségek különbsége: 500 Ft

           Az információk piaci értékének különbsége:  400 Ft  

Amennyiben az elemzés során szerzett információkat sikerül értékesíteni, a COCO elemzés módszerét használva 900 Ft-tal (500+400) nagyobb nyereségre tennénk szert.


Az elemzés rövid idő alatt, könnyen hozzáférhető adatok alapján készül. Az eredményből kiderül majd, hogy melyek azok a játékosok akik a fizetésükhöz mérten alul vagy fölül teljesítenek. Az elemzés alapján kiválaszthatjuk a csapatunk számára ideális irányítót, az általunk képviselt játékos számára magasabb fizetést harcolhatunk ki, vagy csökkenthetjük a csapat fizetési kiadásait.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

- Megfelelő objektumok és attribútumok kiválasztása, meghatározása

- Adatgyűjtés

- Adatok rendszerezése, táblázatba foglalása (Alapadatok nevű munkalap)

- PIVOT táblák elkészítése összegnézetben és darab nézetben egyaránt (Kimutatások nevű munkalap)

COCO elemzés: (COCO elemzés nevű munkalap)

- Irányultságok meghatározása, Rangsor elkészítése

- Lépcsők és segédtáblázat elkészítése

- COCO elemzés Solver alkalmazás használatával, Solver programozása

COCO Inverz elemzés: (COCO inverz nevű munkalap)

- Irányultságok meghatározása (az előző hagyományos COCO elemzéssel ellentétes), Rangsor elkészítése

- Lépcsők és segédtáblázat elkészítése

- COCO elemzés Solver alkalmazás használatával, Solver programozása

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

Az elemzés során keletkezett eredményekből láthatjuk, hogy a 10-ből 8 játékos, az általuk megkeresett fizetéshez megfelelő szinten teljesít. Ben Roethlisberger teljesítménye a fizetéséhez képest gyengének mondható, míg Tom Brady eredményei jobbak mint amit a bér alapján elvárhatnánk tőle.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

- Ha egy csapat számára keresnék megfelelő irányítót, akkor a választásom mindenképpen Tom Brady-re esne. Az ö teljesítménye még akkor is felülmúlja az eredmények alapján elvárt fizetését, ha egy számára kedvezőbb 16 millió dolláros szerződést ajánlanánk fel neki az e szezonban aktuális helyett. Mostani alulfizetettsége alapján Ő és az ügynöke motivált lehet abban, hogy kedvezőbb szerződés reményében csapatot váltson. 16 milliós szerződés esetén 300.000 dollárral olcsóbban tudnánk alkalmazni mint egy másik ugyan ilyen képességű játékost.

- Ben Roethlisberger esetében a leigazolása semmi esetre sem lenne jó döntés. Csapatának, a Pittsburgh Steelers-nek pedig érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy alacsonyabb összegű fizetésért alkalmazza tovább, vagy esetleg érdemes lenne lecserélni őt egy olyan játékosra, akinek teljesítménye eléri a szerződésben foglalt bér alapján elvárható szintet. Ezek azért is fontos döntések, mert minden csapat az úgynevezett "fizetési sapka" által behatárolt összeget költhető játékosai fizetésére, attól függetlenül, hogy erőforrásaiból mennyit tudna ilyen célra fordítani.

- Tom Brady ügynökeként, az eredményeket felhasználnám arra célra, hogy ügyfelem számára kedvezőbb feltételekkel rendelkező szerződést harcoljak ki jelenlegi, vagy leendő csapatától.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Ha tapasztalataink, vagy megérzéseink alapján választunk hajlamosak vagyunk túl értékelni bizonyos tényezőket. A konkrét esetben például Drew Brees a legtöbb általam fontosnak gondolt statisztikában ( Touchdown passzok száma, összes passzolt yard) a leg előkelőbb helyen végzett. Bár fizetése csak a harmadik legmagasabb összeg, messze elmaradva az első helyen lévő Payton Manningétől mégis első ránézésre ( 3 mutatóban az első, egyben 3., egyben pedíg 9.) a legjobb eredményekkel rendelkező játékos. Mindenképp megfelelő választás lenne a csapat számára. Drew Brees csapatának a New Orleans Saints-nek a győzelmi mutatója alapján (7 győzelem, 9 vereség)már korántsem tűnik olyan ideális döntésnek. Ezt figyelembe véve a közel 6 millió dollárt kereső Andrew Luck mellett tehetnénk le a voksunkat (11 győzelem, 5 vereség). De ahogy már korábban említettünk ez nem kizárólag az egyéni teljesítménye függvénye, így nem lenne szerencsés döntésünket a csapat mutatói alapján meghozni.

Objektív összehasonlítás után, azonban megállapítottuk, hogy három mutatóból, amelyben Drew Brees a legjobbnak bizonyult, kettő a fontossági sorrendünk legvégén helyezkedik el. Tom Brady csak a 3. legfontosabb mutatóban (Interception) érte el a legjobb besorolást, mégis az összesített eredmények alapján, objektív módszerekkel megítélve lett a legjobb választás a csapat számára. Pontosabb eredmények elérése érdekében, tovább attribútumokkal bővíthetjük az adatokat.

Tom Brady kiválasztása esetén, a Coco módszerrel végzett elemzés 900 Ft-os nyereségén túl, a kedvezőbb ár/érték arányú szerződésből adódóan további 600.000 USA dollár haszonhoz juthatnánk. Ez összesen: 129.000.900 Forint (1 USA dollár = 215 Forint). Az ösztönös módszerről történő kiválasztás esetében (Drew Brees vagy Aaron Rodgers) ettől az összegtől teljes egészében elesnénk.

Mivel semmilyen sportban nem elégszenek meg azzal, ha valaki hozza a tőle elvárható szintet, azon játékosoknak az esetében, akiknek teljesítménye megegyezik, a fizetésük alapján elvárhatóval, a csapatnak el kell döntenie, hogy bérük csökkentésével gazdaságosabb ár-érték arányú szerződést kötnek velük, ezzel pénzt takarítva meg, vagy fizetésemeléssel ösztönzik őket jobb teljesítményre. Ez már szubjektív megítélés kérdése, sok, nem számszerűsíthető tényező alapján kell választani a csapatnak a két megoldás közül.

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

nyilatkozat és kitöltési segédlet