Segítség:Játszótér

A Miau Wiki wikiből

Figyelem!

A szócikk végleges (a 12. héten aktuális) lezárása előtt mindeki győződjön meg arról, hogy megfelelt-e a Friss események lapon feltüntetett adminisztratív jellegű feltételeknek, illetve nem követett-e el valamilyen (szintén ott megtalálható) típushibát!

Ezek ellenőrzése a végleges változat javításakor kitüntetett figyelmet fog élvezni!

Angol megnevezés: expert systems

2002: "A szakértõi rendszerek szûk szakmai tudásterületre korlátozva precízen megfogalmazott algoritmusok segítségével kijelentéseket kombinálnak, és ebbõl következtetéseket vonnak le. Egy szakértõi rendszer az alábbi részekbõl épül fel (3. ábra)." [1] (http://miau.gau.hu/levelezo/2003osz/l2003_id.php3?string=20661) 1986: "Olyan összetett számítógépes rendszer, amely egy adott szakterületen információkat és felhasználható eljárásokat nyújt a felhasználó részére." [2] (http://miau.gau.hu/levelezo/2003osz/l2003_id.php3?string=20096)

Ellentmondások és vitatott kijelentések modulja

  • 1986: A definíció alapján egy elektronikus könyvtár, ill. egy innovációs hír- és dokumentumportál szintén szakértői rendszernek minősülhet?
  • 2000: Ha indukcióval hozunk létre szabályrendszert, akkor az akár többet is tudhat (más kombinatorikai tér, más hasonlósági függvény), mint egy emberi szakértő által felvázolt szabályrendszer...
  • ...

Definíciós modul

  • A szakértői rendszer a mesterséges intelligencia kutatás része, az emberi szakértelem forráskódba zárását, a szakértői tudás személytől, tértől, időtől független felhasználását célozza. Olyan eljárás, amely lehetővé teszi tetszőleges tényezők kapcsolataihoz (állapot-kombinációkhoz) tartozó következmények intuitív/kombinatorikai, ill. hasonlóságelemzésre alapozó módon induktív/automatikus úton előállított összefüggés-rendszerének számítógépes formában történő kezelését. A klasszikus szakértői rendszer tehát szabályelvű, azaz alapvetően logikai műveletekre támaszkodik és alapvetően nem metrikus skálák adatait (tényezők opcióit, pl. színek, rangsorok) kezeli. Alapvető alkalmazási területei: diagnózisok felállítása, rendszertani besorolás, csoportképzés.
  • ...

Tesztkérdések modul

  • Igaz-e, hogy egy szakértői rendszer programja csak speciális szakértői programnyelveken készíthető el? (Hamis, hiszen HA/AKKOR-összefüggés-komplexumokat bármilyen programnyelven lehet kezelni, sőt a kombinatorika szabályai szerint felépített, autoszűrhető táblázat is interaktív szakértői rendszernek tekinthető.)
  • ...

Ajánlott irodalmak modulja

2002: "A szakértõi rendszerek szûk szakmai tudásterületre korlátozva precízen megfogalmazott algoritmusok segítségével kijelentéseket kombinálnak, és ebbõl következtetéseket vonnak le. Egy szakértõi rendszer az alábbi részekbõl épül fel (3. ábra)." [1] (http://miau.gau.hu/levelezo/2003osz/l2003_id.php3?string=20661) 1986: "Olyan összetett számítógépes rendszer, amely egy adott szakterületen információkat és felhasználható eljárásokat nyújt a felhasználó részére." [2] (http://miau.gau.hu/levelezo/2003osz/l2003_id.php3?string=20096) [1],

  • Kese-Nemes Áron: Szakértői rendszerrel feltöltött MonteCarlo-val támogatott takarmányadag optimalizálás alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdasági szaktanácsadásban [2],
  • ...