Segítség:Lapmenü

A Miau Wiki wikiből

Minden wiki-lap felett - a tartalomtól illetve a felhasználó jogosultságaitól függően - "lapfülek" találhatók, melyek funkciója a következőkben foglalható össze:

Névtér

Az első fül megnevezése attól függően változik, hogy az éppen olvasott lap milyen névtérhez tartozik. A külön névtérhez nem sorolt szócikkek esetében a "cikk" felírat olvasható itt. Ez a fül tartalmazza a szócikk aktuális változatát. sicchaza

Vitalap

A második fül célja, hogy a felhasználók itt folytassanak vitát a szócikk tartalmáról, elmondják saját álláspontjukat az egyes megállapításokról, javaslatokat tegyenek a szócikk bővítésére, szűkítésére stb. Az oldal átláthatóságának megőrzéséért a következő szempontokat kell szem előtt tartani:

  • Amennyiben - a lap tárgykörén belül - új témáról szeretnél beszélgetni/vitatkozni, egy (az oldalon belül lehetőleg egységes) címsorral nyisd meg azt!
  • A jól tagoltság érdekében a vita "fonalán" belül azon megállapítás alá írd a gondolataidat, amit kommentálni szeretnél, és alkalmazz nagyobb behúzást!
  • Minden esetben írd alá a hozzászólásodat!

A fenti alapelvek technikai megvalósításáról a kódolási segítségnél találhatsz útmutatást.

Szerkeszt

Ezen a fülön szerkeszthető a lap tartalma. A MIAU Wiki aktuális beállításai szerint a szerkesztéshez először be kell lépned!

Laptörténet

A laptörténet lehetőséget biztosít arra, hogy áttekinthesd a szócikkben végrehajtott változásokat, valamint - a rádiógombokkal két verziót kijelölve - tételesen is láthatod, hogy mi módosult a szövegben. A Beállításaidat módosítva lehetőséged van arra is, hogy az apró változtatásokat kihagyd a listából.

Átmozgat

Számtalan ok miatt válhat szükségessé egy általad megtalált, létrehozott vagy szerkesztett lap átnevezése:

  • A cím elgépelést vagy nyelvi hibát tartalmaz;
  • A cím nem követi az elnevezési szokásokat;
  • A címszó többértelmű míg cikk tartalma csak egy speciális értelmet ölel fel, de a cikket (pl. a hossza miatt) már nem lehet módosítani; azaz a címszó alatt egy egyértelműsítő lap kellene hogy található legyen;
  • A tudomány fejlődése vagy egyéb ok miatt kiderül, hogy a szócikkben lévő elnevezés helytelen;

Jelen esetben az "átnevezés" és "átmozgatás" kifejezések ugyanazt jelentik; pusztán ugyanazon művelet kétféle értelmezését jelenti:

  • Átnevezés: A lap megtartása másik név adása mellett; a laptörténetet az új nevű szócikk örökli, a régi névvel pedig létrehozandó egy új lap, átirányítással (redirect) az új névre, melynek laptörténete feljegyzi az átnevezést;
  • Átmozgatás: A tartalom és laptörténet új lapra kerül, a régi lap átirányításra cserélődik, a laptörténet új lesz, ami csak az átnevezést jelzi.

Lap figyelése

Erre a fülre kattintva adható hozzá az adott lap a figyelőlistádhoz, melyen a figyelésre kijelölt lapok változása nyomonkövethető.