Szerkesztő:Annaacsai

A Miau Wiki wikiből

Forrás

[1]

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

Egy cégen belül a vezető és a HR-es közös munkával az év dolgozóját akarja megválasztani, különböző tulajdonságok alapján.

A feladat előtörténete

Egyetemi éveim alatt egy nyáron gyakornokként dolgoztam a TV2-nél, a HR osztályon. Ez időszakba esett a teljesítményértékelés folyamata is, és a hónap dolgozója címet is elnyerték. Kíváncsi voltam, vajon mi alapján kapja meg ezt a kitüntetést egy-egy személy. Bár nem láthattam bele a teljes folyamatba, mégis úgy gondolom, különböző személyiségi tulajdonságok alapján, s ezen tulajdonságok teljesítménybe fordításával hozzák meg ezt a döntést.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

Fontosnak tartom, hogy az év dolgozója címet az erre legalkalmasabb személy nyerje el a cégen belül. Érzelemmentesen egy külső szakértő tudna dönteni, ám ha jó szakértőt keresünk, az költséges megoldás. Hasonlóságelemzés nélkül igen szubjektív módon, személyes tapasztalataim alapján döntenék, s így nem biztos, hogy azt a személyt választanám, aki a legjobban megérdemli ezt a címet. Hasonlóságelmezés nélkül a 2-es vagy a 4-es dolgozó is megkaphatta volna "a címet", hiszen nem sokban különböznek az egyes dolgozótól.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Feladatomban az adatok fiktívek. Öt olyan tulajdonságot választottam, amik elengedhetetlenek egy cégnél dolgozó ember számára, ha jó munkavállaló akar lenni. Az év dolgozója címre esélyes öt munkavállaló tulajdonságait pontozza a vezető és a HR-es. A cél: megtalálni azt a dolgozót, aki a e tulajdonságokat a legkiemelkedőbben bírja.

Objektumok (sorok)

  • Dolgozó1
  • Dolgozó2
  • Dolgozó3
  • Dolgozó4
  • Dolgozó5

Attribútumok (X, Y oszlopok)

  • pontosság(pontszám) irány:0 minél nagyobb a pontszám, annál precízebben dolgozik az év során
  • monotónia tűrés(pontszám) irány:0 minél magasabb a pontszám, annál nagyobb esélye van, hogy ő lesz az év dolgozója
  • talpraesettség(pontszám) irány:1 minél magasabb a pontszám, annál határozottabb, új megoldásokat kereső személy
  • konfliktus kezelés(pontszám) irány:0 minél magasabb a pontszám, annál inkább jó problémamegoldó képességgel rendelkezik
  • team munka(pontszám) irány:0 minél magasabb pontot ér el, annál jobbak az interperszonális képességei

A feladat által érintett célcsoportok

Feladatomban egy cégről van szó, melyben az érintettek a vezető, a HR-es- tulajdonképpen több HR-es dolgozhat egy cégnél, de itt pont az az egy, aki az év dolgozóját választja ki-, és az év dolgozója címért "versengő" munkavállalók.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

Esetemben az minősül hasznosságnak(bevételnek), ha a cég továbbra is megtartja illetve emeli piaci szerepét. Ennek eszköze az emberi erőforrás, amelyet jelen esetben értékelek ( az év dolgozóját keresem), adott( megegyező munkakörű) dolgozóknál.

A jelen helyzetben egy pszcihológust és egy grafikus szakértőt kérnék fel a cég nevében egy teszt elkészítésére, amelyet majd az öt jelölttel kitöltetnek. A külön értékelés után azt a személyt választanám meg az év dolgozójának, aki a legjobban illeszkedik az "ideális munkaerő" elnevezésbe.

Jelenlegi helyzetemben a döntés előkészítési folyamatom a következő: 1. A cég várható kiadásai: a pszichológus és grafikus szakértő kompenzálása, valamint a feladatra rászánt idő és energia 2. Egy grafikus szakértő körülbelül 5000 Ft-os óradíjjal dolgozik. A pszichológus kompenzálása hozzávetőlegesen 8000-9000 Ft-ba kerül. E döntés előállítása Ft-ban kifejezve összesen 15-20000 Ft között mozog.

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

Először készítettem az Excelben egy leíró munkalapot. Ezek után készítettem el a metaadatbázist, amely fiktív adatokat tartalmaz. Itt találhatóak a sorszámok, az objektumok, az attribútumok, az értékek; a mértékegység, a forrás, a dátum, és hogy ezeket ki rögzítette. Harmadik lépésként elkészítettem egy átláthatóbb táblázatot, amelyben a dolgozók pontszámai láthatóak, és végül a COCO-táblázat elkészítése következett.

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

Az elemzés alapján az 1-es számú dolgozó nyeri el az év dolgozója címet, ugyanis ő teljesített a legjobban, 100 pontnál többet ért el(103.1)

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Nagyon közeli értékek jöttek ki az elemzés során. Ez is mutatja, hogy nem elegendő, ha a vezetőség a munkavállalók teljesítményét körülbelül ítéli meg. Szinte elkerülhetetlen, hogy az év során egy-egy dolgozó munkájából csak az elért sikerekre emlékeznek a vezetők. Ez érthető, hiszen a versenyszférában ez a lényeg. Ám azt a személyt kiválasztani, aki az egész év során a legtöbb sikert érte el, nehéz feladat. A jók közül is a legjobbat kiválasztani csakis összehasonlítás alapján lehetséges- ez is akkor erdményes, ha a megfelelő tulajdonságok alapján hasonlítjuk őket össze-.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

Az elemzés során öt tulajdonság az, amelyek segítségével összehasonlítom az év dolgozója címért versengő személyeket és teljesítményüket. Ha több attribútummal végzem az összehasonlítást, talán pontosabb értékek jöttek volna ki. De mindenképpen csak egy nyertes lett volna ez esetben is.

Hasonlóságelemzést alkalmazva lényegesen kevesebb lenne a döntésre ráfordítandó összeg, vagyis a cég kiadása. Hasonlóságelemzést alkalmazva, mint Hr-es kitöltethetem az összeállított tesztet az öt dolgozóval. Fontos momentum, hogy mivel pontozom a versengő személyeket, én is ki tudom értékelni a tesztet.

Hasonlóságelemzést alkalmazva eredményesség szempontjából megállapítható, hogy egy gyorsabb, praktikusabb, költséghatékonyabb megoldási lehetőséget kínál számunkra.

Bár az eredmény mindkét módszer alkalmazásával megfelelő lenne, véleményem szerint a hasonlóságelemzés alkalmazása mindenképpen költséghatékonyabb megoldás a többi megoldással szemben, bármennyi időt és energiát is vesz igénybe.

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok