Túlóra

A Miau Wiki wikiből

Forrás

XLS

A tervezett alkalmazás/megoldás címe

A munkavállalók túlórázási hajlandóságának vizsgálata.

A feladat előtörténete

A vizsgált cég profilja miatt a termelés időszakosan ingadozik. A megrendelések mennyisége véletlenszerűen változik, hol több, hol kevesebb az igényelt munkaerő kapacitás. Nehéz megteremteni a gyártás és a szükséges létszám között a megfelelő arányokat. A vezetők eleve kalkulálnak a túlórával a létszámhoz kapcsolódó feladat tervezésekor.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése

Az állásinterjú során a jelentkezőknek tesztet kell kitölteniük, amelyben a kérdések között szerepel a túlórázási hajlandóság is. A válasz töbnyire pozitív. A felvételizők többsége hajlandó lenne túlmunkát vállalni. A foglalkoztatás során azonban többször kerül a cégvezetés konfliktushelyzetbe egy-egy plusz munkanap kapcsán.

Lehet-e a munkaerő felvételénél a döntést támogatni azzal, hogy megvizsgáljuk, a felvételiző beletartozik-e a túlórázni hajlandók csoportjába, vagy sem? Nem áll rendelkezésre semmilyen szoftver, amely segítené a HR-terület munkáját, csupán a szakemberek tapasztalatára alapozhatunk. A későbbi konfliktusok megelőzésének is fontos feltétele, hogy ismerjük a jelentkezők túlórázási hajlandóságát.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG)

Az adatok: random módon kiválasztott 50 munkavállaló életkora, neme és teljesített túlórái alapján elkészített táblázat. Az adatgyűjtés egyszerű, többletköltséget nem igényel, bérprogramból kinyerhető adatokkal dolgoztam. Az adatok fiktívek.

A feladat által érintett célcsoportok

A vizsgálat a HR-terület munkáját, döntését segítheti olyan cégeknél, ahol a megrendelések száma jelentősen ingadozik és a rendelkezésre álló munkaerő nem átcsoportosítható, a határidő rövid.

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság

A vállalat számára munkacsúcsok idején a műszakrend mellett a túlórák elrendelése adja a legegyszerűbb megoldást a termelés iránti igények rugalmas kielégítésére. A munkáltató a rendszerint ellátandó tevékenységhez elégséges munkavállalót alkalmaz. Újabb munkaerő bevonása többletköltséget jelent, és a ciklus végén elbocsátásokhoz vezet. A vállalatnak nincs kapacitása a munkaerő területi átcsoportosítására. A munkaerőközvetítők nem biztosítják a hirtelen jelentkező igényhez a szakképzett munkaerőt, a betanítás költséges és hosszadalmas. A megoldás olyan munkavállalók alkalmazása, akik nagy valószínűséggel vállalják a túlmunkát. A feladat célja meghatározni azon célcsoportot, akikre a cég hosszú távon alapozhat.

A válaszokat befolyásoló tényezők

Fontosnak tartottam a nemek vizsgálatát, mert a női és férfi munkavállalás mögött eltérő motívumok állhatnak, így nyilván a túlóra-hajlandóságot is más-más tényezők befolyásolhatják. Szerepet játszhat a nemek terhelhetősége, megbízhatósága, melyik félre lehet biztosabban alapozni. A vizsgálat során úgy tűnt, nincs akkora jelentősége a munkavállaló nemének. A faladat szempontjából fontos információ a dolgozó kora, annak vizsgálata, hogy mely korosztály vállal inkább túlmunkát. Ami előre várható volt a kimutatásból, hogy a 25-35 éves nők kevésbé hajlandók a kötelező munkaidőn felül dolgozni (család, kisgyermek). A fiatalabb korosztálytól (18-25 éves) azt vártam, hogy egyre inkább bevállalnak túlórákat egy munkahely megtartásáért. A vizsgálat szerint nem vállaltak jelentősebb pluszmunkát. Az elemzés alapján úgy tűnik, a várakozásokkal ellentétben a 30 év feletti nők igen is jelentősen részt vállalnak a túlórákban.

NE KEVERJÜK A BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK BEMUTATÁSÁT AZ EREDMÉNYEKKEL ÉS A HIPOTÉZISEKKEL!

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER)

Excel segítségével metaadatbázis Pivot tábla, kimutatás készítés (objektumok a munkavállalók, attribútumok a kor, a nem, a teljesített túlórák száma) Sorszám, COCO tábla, COCO online lépcső adatbázis és mátrix A COCO tábla 1. oszlopából az életkor szerinti rangsorból 8-12-16-os lépcsőket alkalmazva diagramm elkészítése.

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY)

A COCO-ból kiderül, hogy a 12-es lépcsőbe kerülő középkorúak vannak a legtöbben. A feladatból megállapítható, hogy a 30 év feletti nők a legaktívabbak túlórázás szempontjából. Ennyi adat kevés a következtetések levonására, további vizsgálatokra van szükség.

MILYEN MUNKALAPOK ÉS CELLÁK ALAPJÁN JÖNNEK KI AZ EREDMÉNYEK?

MIT MOND VAJON A DIAGRAMM?

MIRE LEHET KÖVETKEZTETNI A BECSLÉS ÉS A TÉNY ELTÉRÉSE ALAPJÁN?

(KÁR, HOGY AZ ADATOK FIKTÍVEK..., ILL. KÁR, HOGY CSAK ENNYI A MAGYARÁZÓ TÉNYEZŐK SZÁMA...)

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

Legalább fél éves vizsgálat szükséges a megalapozott döntések meghozatalához, több csoport elemzését kell elvégezni. További kimutatás tárgya lehet például a lakóhely távolsága, családi állapot. A gyakori túlóra felmondást eredményezhet, ezért a célok között szerepel meghatározni olyan jellemzőket, amik növelik a valószínűségét annak, hogy a munkavállaló nem fog leszámolni havi néhány túlóra miatt.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA)

VALÓS ADATOK ALAPJÁN MEGÉRNÉ EGY-EGY ILYEN VIZSGÁLAT A RÁSZÁNT IDŐT?

Lépcsős függvény átforgatása szakértői rendszerként értelmezhető táblázatba

Kapcsolódó, ill. konkurens megoldások, dokumentumok

nyilatkozat és kitöltési segédlet