A MIAÚ immár 25+ éve áll a Köz szolgálatára!
MATARKA-nézet
Üzenet az Olvasóhoz:
a MIAÚ virtuális hasábjain található gondolatokat
pl. Ramanudzsan feljegyzéseihez hasonlóan illik értelmezni (akarni):
a gondolatoknak a minősége/potenciálja az értékképző,
s nem az, hol jelennek meg ezek a gondolatok...
Ami másnak pl. a Facebook: MYX-team-hírek
(Utolsó módosítás: 2015.VII.19.14:08 - MIAÚ-RSS)
Táplálkozás-racionalitás aranykora a magyar FAO-adatok alapján (5th International Congress on Scientific Research April 21-22, 2024, Türkiye by IKSAD Institute)
Vezércikk: 2024. Szeptember (MIAU No. 313.)
(Előző cikk: MIAU No. 312.)
Kulcsszavak: MI, anti-diszkriminatív modellezés, optimalizálás, automatizálás, hasonlóságelemzés, élelmiszer-statisztika, országos átlag, étkezési racionalitás, élelmiszerfogyasztási trendek, táplálkozási minták, fenntartható étrend, élelmezésbiztonság, étkezési szokások
Kivonat:
Előzmények: Az MI-alapú, automatizált trendelemzés központi témája volt mindig is az intézményközi és transzdiszciplináris orientációjú MY-X kutatócsoportnak
(c.f. https://miau.my-x.hu/miau2009/index.php3?x=e0&string= arany, https://miau.my-x.hu/miau2009/index.php3?x=e0&string=food).
A saját kísérletek középpontjában az önellenőrző hasonlóság-elemzések keretében – kontextusmentes jellemzőik miatt – a lépcsős függvényeken alapuló
optimalizált anti-diszkriminációs és/vagy fogalom-alkotás-orientált értékelési folyamat áll.
Háttér és benchmarkok: A párhuzamos erőterek (pl. élelmiszer-komponensek) aggregálása látszólag triviális módon történhet: a gramm/nap/fő értékek összeadhatók.
De az 1 egység alkohol és 1 egység búza közötti egyenérték/ekvivalencia, mint olyan nem adható meg objektív módon.
Másrészt: vannak olyan élelmiszer-elemek (pl. alkohol, cukor, stb.), amelyeknél a szakirodalom jelzi a potenciális kockázatokat más (quasi hasznosabb) termékekhez (pl. gyümölcs, zöldség stb.) képest. Ezért az objektivitás/optimalizálás -A különböző inputok orientált összesítése speciális matematikát igényel.
A FAO az 1961-2013 közötti időszakra a világ összes országára rendelkezésre bocsátotta a különböző élelmiszer-elemek napi átlagos fogyasztását.
Ez lehetővé tette egy élelmiszer-racionalitás-trend levezetését – példaként Magyarországra és Törökországra.
Kiemelt részletek: A Magyarországról szóló esettanulmányhoz szükség volt az előnyös és a hátrányos élelmiszer-elem meghatározására.
Az aggregációt anti-diszkriminatív optimalizálás formájában hoztuk létre, ahol a hipotézis az volt: értékelhetjük-e egy adott ország esetében
az egyes évek élelmiszer-fogyasztásának racionalitását (struktúráját) azonosnak vagy sem?
A hipotézist számos intuitív/nem optimalizált technikával és az optimalizált antidiszkriminatív modellező eszközzel értelmezhető,
ahol az elemzésekhez általában egynél több futtatásra van szükség, ha az élelmiszer-összetevők (attribútumok) száma több, mint a az évek (objektumok) száma.
Ez a szűrési technika lehetővé teszi, hogy a releváns attribútumokra koncentráljunk.
Az optimalizált megoldás a lépcsős függvények szimmetriája alapján validálható volt.
Az eredmények (HU): Magyarország élelmezésracionalitás-trendje 1961-től kb. 2008-ig (kb. a gazdasági válságig) növekszik,
később pedig csökken. Az első megfigyelt időszak (kb. a rendszerváltásig) viszonylag stabil, de az utolsó időszak évről évre egyre relevánsabb változást mutat a racionalitási indexben.
Az eredmények (TR): Az élelmiszer-racionalitás-trend Törökország esetében 1961-től kb. 1987-ig csökken, majd növekszik.
Az első megfigyelt időszak (1979) viszonylag stabil, de az utolsó időszak évről évre egyre relevánsabb változást mutat a racionalitási indexben.
Jövőkép: A kézi vezérlésű tesztesetek lezárása után a teljes értékelési folyamat egy szakdolgozat keretében automatizálódik, és a szoftver webes alkalmazásként is elérhető lesz.
(Tovább - DOC)
***
(Tovább - PDF)
Észrevételeit érdeklődéssel várjuk email-ben!
((Vissza))
miau.my-x.hu

myxfree.tool

rss.services
