+ Szabadalom +

+ Ötletistálló +

Erre igazán büszkék vagyunk! close

+ MY-X DVD +

2023-2024-2025
Egy adott KJE Hallgató 3 egymást követő ETDK-n is első helyet szerzett MY-X támogatással!

2023.I-2024.XII.
Számos sikeres IKSAD-konferenciarészvétel (Türkiye) a My-X team támogatásával!

2024.XII.
Sikeres PhD-munkahelyi vita a My-X team támogatásával!

2024.XII.
A MY-X team-et is képviselve ETDK-szekciógyőzelem a KJE-n! Irány ismét az OTDK!

2021.XII.
Sikeres PhD-védés a My-X team támogatásával!

2021.XI.
A MY-X team-et is képviselve ETDK-szekciógyőzelem a KJE-n! Irány az OTDK!

2020.XI.
A MY-X team-et is képviselve BME ETDK-szekciógyőzelem! Irány az OTDK!

2020.XI.
A MY-X team új tagjai (a BPROF-képzés I. éves Hallgatói) ETDK-I. és II. helyezést, ill. 2 OTDK-továbbjutást értek el!

2020.III-VI.
Angolul oktató avatárok a QuILT-ben!

2020.VI.
Már angolul is gyűlnek az egyre minőségibb publikációk a nemzetközi képzések keretében!

2019.IX.
A Liebig-elv felfedezése a közlekedésben!

2018.IX.
Sikeres részvétel a III. Gazdálkodás és menedzsment tudományos konferencián, avagy versenyképesség és innováció, mint kulcsszavak és a 2DM-játék!

2018.VI.
Díjak az MMO 2018 konferenciáról (a szekció legjobb előadása a 2DM-ről, a szekció legjobb publikációja a Rosling-animációkról)!



A MIAÚ immár 25­+ éve áll a Köz szolgálatára!
MATARKA-nézet

Üzenet az Olvasóhoz:
a MIAÚ virtuális hasábjain található gondolatokat
pl. Ramanudzsan feljegyzéseihez hasonlóan illik értelmezni (akarni):
a gondolatoknak a minősége/potenciálja az értékképző,
s nem az, hol jelennek meg ezek a gondolatok...

Ami másnak pl. a Facebook: MYX-team-hírek

(Utolsó módosítás: 2015.VII.19.14:08 - MIAÚ-RSS)

Táplálkozás-racionalitás aranykora a magyar FAO-adatok alapján (5th International Congress on Scientific Research April 21-22, 2024, Türkiye by IKSAD Institute)

Vezércikk: 2024. Szeptember (MIAU No. 313.)
(Előző cikk: MIAU No. 312.)

Kulcsszavak: MI, anti-diszkriminatív modellezés, optimalizálás, automatizálás, hasonlóságelemzés, élelmiszer-statisztika, országos átlag, étkezési racionalitás, élelmiszerfogyasztási trendek, táplálkozási minták, fenntartható étrend, élelmezésbiztonság, étkezési szokások

Kivonat: Előzmények: Az MI-alapú, automatizált trendelemzés központi témája volt mindig is az intézményközi és transzdiszciplináris orientációjú MY-X kutatócsoportnak (c.f. https://miau.my-x.hu/miau2009/index.php3?x=e0&string= arany, https://miau.my-x.hu/miau2009/index.php3?x=e0&string=food). A saját kísérletek középpontjában az önellenőrző hasonlóság-elemzések keretében – kontextusmentes jellemzőik miatt – a lépcsős függvényeken alapuló optimalizált anti-diszkriminációs és/vagy fogalom-alkotás-orientált értékelési folyamat áll. Háttér és benchmarkok: A párhuzamos erőterek (pl. élelmiszer-komponensek) aggregálása látszólag triviális módon történhet: a gramm/nap/fő értékek összeadhatók. De az 1 egység alkohol és 1 egység búza közötti egyenérték/ekvivalencia, mint olyan nem adható meg objektív módon. Másrészt: vannak olyan élelmiszer-elemek (pl. alkohol, cukor, stb.), amelyeknél a szakirodalom jelzi a potenciális kockázatokat más (quasi hasznosabb) termékekhez (pl. gyümölcs, zöldség stb.) képest. Ezért az objektivitás/optimalizálás -A különböző inputok orientált összesítése speciális matematikát igényel. A FAO az 1961-2013 közötti időszakra a világ összes országára rendelkezésre bocsátotta a különböző élelmiszer-elemek napi átlagos fogyasztását. Ez lehetővé tette egy élelmiszer-racionalitás-trend levezetését – példaként Magyarországra és Törökországra. Kiemelt részletek: A Magyarországról szóló esettanulmányhoz szükség volt az előnyös és a hátrányos élelmiszer-elem meghatározására. Az aggregációt anti-diszkriminatív optimalizálás formájában hoztuk létre, ahol a hipotézis az volt: értékelhetjük-e egy adott ország esetében az egyes évek élelmiszer-fogyasztásának racionalitását (struktúráját) azonosnak vagy sem? A hipotézist számos intuitív/nem optimalizált technikával és az optimalizált antidiszkriminatív modellező eszközzel értelmezhető, ahol az elemzésekhez általában egynél több futtatásra van szükség, ha az élelmiszer-összetevők (attribútumok) száma több, mint a az évek (objektumok) száma. Ez a szűrési technika lehetővé teszi, hogy a releváns attribútumokra koncentráljunk. Az optimalizált megoldás a lépcsős függvények szimmetriája alapján validálható volt. Az eredmények (HU): Magyarország élelmezésracionalitás-trendje 1961-től kb. 2008-ig (kb. a gazdasági válságig) növekszik, később pedig csökken. Az első megfigyelt időszak (kb. a rendszerváltásig) viszonylag stabil, de az utolsó időszak évről évre egyre relevánsabb változást mutat a racionalitási indexben. Az eredmények (TR): Az élelmiszer-racionalitás-trend Törökország esetében 1961-től kb. 1987-ig csökken, majd növekszik. Az első megfigyelt időszak (1979) viszonylag stabil, de az utolsó időszak évről évre egyre relevánsabb változást mutat a racionalitási indexben. Jövőkép: A kézi vezérlésű tesztesetek lezárása után a teljes értékelési folyamat egy szakdolgozat keretében automatizálódik, és a szoftver webes alkalmazásként is elérhető lesz. (Tovább - DOC) *** (Tovább - PDF)


Észrevételeit érdeklődéssel várjuk email-ben!

((Vissza))
miau.my-x.hu
myxfree.tool
rss.services